Gouden melk of kurkuma melk is een heerlijk gezonde traktatie en omdat sommigen van jullie dit geweldig lekkere drankje wellicht nog niet kennen, is de winter een mooi moment om het recept met je te delen. Gouden kurkuma melk en kurkuma latte zijn mijn favoriete (winter) drankjes.
Wanneer je kurkuma met een beetje zoet combineert verandert het in een warme, licht kruidig drankje met een ”aardse” smaak.
Ayurvedische praktijk
Traditioneel komt gouden kurkuma melk veel voor in de Ayurvedische praktijk en ook is het een traditioneel specerij in India. Misschien ben je niet zo bekend met kurkuma, maar vele culturen geloven in de heilzame werking ervan. Kurkuma wordt bijvoorbeeld voor heel veel kwaaltjes ingezet. Van een verkoudheid, tot een griep, keelpijn, maagpijn en zelfs bij wonden vanwege de antibacteriële en antimicrobiële voordelen.
In de traditionele recepten, zul je altijd zwarte peperkorrels toe moeten voegen, dit zal namelijk de absorptie van curcumine (de belangrijkste component in kurkuma) verbeteren.
Hoe meer je deze gouden melk drinkt, hoe meer je merkt dat je steeds meer kurkuma en steeds minder zoetheid zult gebruiken. Het is verslavend! De smaken van kurkuma, zwarte peper, kaneel, gember en (zelfgemaakte) amandelmelk combineren prachtig samen!
Gouden Kurkuma Melk en Kurkuma Latte
- Prep Time: 5 mins
- Cook Time: 15 mins
- Total Time: 20 mins
- Yield: 2 1x
- Category: drink, melk, warm
- Cuisine: vegan, plantaardig, gezond, zuivelvrij
Description
Een heerlijk warme gouden kurkuma melk (latte) met een vleugje zoetheid en kruiden.
Ingredients
- 2 kopjes (zelfgemaakte) amandelmelk
- 1 eetlepel ahorn siroop of 1 in water geweekte Medjool dadel
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 kaneelstokje of 1 theelepel gemalen kaneel
- klein snufje zwarte peper
- snufje geraspte gember (vers is het beste)
Instructions
- GOUDEN KURKUMA MELK
- Giet simpelweg alle ingrediënten in een kleine pan of hittebestendige beker en breng voorzichtig aan de kook. Loop niet weg, want melk kan snel (over)koken! Combineer goed alle ingrediënten samen met een lepel. Zet het vuur wat lager en laat ongeveer 15 minuten sudderen, hoe langer je het laat sudderen hoe sterker de smaak zal zijn.
- Zeef je gouden melk als je nog grote stukken gember, kaneel, peper, dadel etc. in je melk hebt. Serveer warm met een vleugje kaneel als je dat lekker/mooi vindt.
- KURKUMA LATTE
- Doe alle ingrediënten in een blender en blend voor ongeveer 1 minuut. Dat is het! Voeg 1 eetlepel kokosolie toe als je een dikkere latte wilt (zoals een traditionele latte) en een nog betere absorptie wilt van de kurkuma.
- Variaties op de GOUDEN MELK & LATTE:
- • Voeg 2 hele kardemom toe, terwijl de gouden melk kookt
- • Voeg 2 stukjes anijs toe bij het serveren
- • Gebruik meer ahornsiroop of Medjool dadels als je van zoet houdt
- • Voeg vanille-extract toe naar smaak
Notes
Hoe langer je de gouden melk overigens laat sudderen op laag vuur, hoe sterker de smaak zal zijn.
Klinkt goed. Kan het ook met verse kurkuma en hoeveel moet er dan van on?
Ja, dat kan zeker. Ik zou voor een klein stukje gaan van ongeveer 1 cm, maar meer is ook prima! Het is maar net wat je lekker vindt.
Groetjes,
Bianca
Dit gouden drankje is zo lekker!
Ja heerlijk hè!!! 🙂
Liefs!
Bianca
KURKUMA is heel goed voor je gezondheid