Description
Deze zacht gestoofde pruimen worden gekookt in suiker en sinaasappelsap doordrenkt met kaneel. Deze pruimen zijn een heerlijke toevoeging aan ijs, pannenkoeken of yoghurt, maar ze kunnen ook op zichzelf worden geserveerd als pruimendessert.
Ingredients
Scale
- ∼ 500 gram rijpe pruimen, gewassen*
- 80 ml (1/3 kopje) water
- 60 gram (1/2 kopje) kristalsuiker*
- 3 eetlepels (45 ml) vers geperst sinaasappelsap
- 1 kaneelstokje
- 1 theelepel sinaasappelschil (optioneel)
Instructions
- Was en droog de pruimen en snijd ze verticaal doormidden. Verwijder de pit met een klein mesje. Het kan helpen om beide helften in tegengestelde richting te draaien om de helften te scheiden. Zet de pruimen opzij.
- Voeg in een koekenpan op matig vuur het water, het sinaasappelsap, het kaneelstokje, de suiker en de sinaasappelschil toe. Laat zachtjes koken en roer zodat de suiker kan oplossen.
- Voeg de pruimenhelften toe aan de koekenpan met de gesneden kant naar beneden en laat enkele minuten stoven. Houd het vuur op middelmatig laag om zachtjes te laten sudderen.
- Draai na een paar minuten de pruimen om naar de andere kant en laat nog een paar minuten stoven. Je kunt dit doen met een lepel of een tang.
- Houd rekening met de textuur (dit hangt af van de rijpheid van de pruimen) en zet het vuur lager of haal ze van het vuur als ze uit elkaar beginnen te vallen.
- Herhaal dit voor stevige (minder rijpe) pruimen om een zachte textuur te krijgen.
- Controleer of de pruimen klaar zijn. Steek daarvoor een klein mesje in een pruim. Afhankelijk van de rijpheid van de pruimen kan het 4-8 minuten duren voordat de pruimen perfect gestoofd zijn. De pruimen moeten zacht zijn met een beetje stevigheid, maar ze mogen niet uit elkaar vallen. Het kan ook afhangen van de grootte van de pruimen. Als je pruimen hebt met verschillende groottes, moet je misschien eerst de kleinere pruimen verwijderen.
- Als de pruimen naar wens klaar zijn, haal je ze met een lepel of tang van het vuur.
- Serveer de pruimen met het kookvocht of bewaar de pruimen met het vocht.
- Je kunt ook een pruimensiroop maken door het kookvocht een paar minuten extra te koken. Roer en laat sudderen tot het sap dikker wordt.
Notes
- Pruimen
Welke pruimen je ook gebruikt, zorg ervoor dat ze niet onder- of overrijp zijn. De pruim moet zacht maar stevig zijn als je er zachtjes op drukt. - Zoetheid
Pas de zoetheid naar wens aan door meer of minder suiker of een andere zoetstof zoals ahornsiroop te gebruiken. Voor zoete pruimen adviseer ik 1/2 kopje (60 gram) suiker, en voor juist perfect stevige pruimen 3/4 kopje (85 gram) suiker. - Stooftijd
De stooftijd hangt sterk af van de rijpheid en de grootte van de pruimen. Pas dit aan volgens de pruimen die je gebruikt en je persoonlijke voorkeur (zachtere of stevigere gestoofde pruimen). - Experimenteer
Speel met de kruiden en voeg hele steranijs of gemalen kardemom, nootmuskaat of vanille toe. Gebruik voor een feestelijker tintje half rode wijn en half water om de pruimen te stoven. - Bewaren
De gestoofde pruimen met het kookvocht zijn 4-5 dagen houdbaar in de koelkast of tot 6 maanden in de vriezer. - Serveren
Gestoofde pruimen zijn een heerlijke toevoeging aan ijs, pannenkoeken of yoghurt, maar ze kunnen ook afzonderlijk worden geserveerd als pruimendessert. Pruimen passen ook goed bij noten, zoals walnoten, pecannoten of pistachenoten.