Thaise Thee

Een super populair Thais drankje is Thaise thee. Deze Thaise thee is een heerlijk drankje met zwarte thee, kruiden, vegan gezoete gecondenseerde melk en een zoetstof. Deze ijsthee is een perfect zoet en melkachtig drankje. 

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

De eerste keer dat ik Thaise thee zag werd het bereid door een verkoper op straat in Thailand. Ik was gebiologeerd door de presentatie. De ijsthee werd geserveerd in een plastic zak. De thee werd in een plastic zak met ijsblokjes gegoten; vervolgens bond ze een uiteinde van de zak dicht en stak een rietje in de plastic zak voordat ze het in een papieren zak met handvatten deed.

Traditionele Thaise ijsthee kan een zeer zoet drankje zijn (bijna als een dessert). Dit recept is een aangepaste versie van de veel zoetere vegan versies die ik heb geprobeerd. 

Waarom je deze thee ook zo fijn zult vinden:

 • Het is een zeer populaire alcoholvrije Thais drankje.
 • Je kunt de zoetheid aanpassen, dus probeer het eens als je de restaurantversie te zoet vindt.
 • Het is verfrissend, aards, zacht en zoet.
 • De kans is groot dat als je van masala chai thee of melkachtige zwarte thee houdt, je ook van Thaise thee zult houden. Het is zoet, melkachtig, en een heerlijke ijsthee.
 • Als je veganist bent of geen zuivel kunt verdragen, kun je toch van deze ijsthee genieten. Voor dit recept gebruik ik zelfgemaakte vegan gecondenseerde melk en een alternatief voor geëvaporeerde melk (oftewel koffiemelk). 
Bright orange colored Thai tea on a white marble cutting board in a tall glass with ice cubes and a glass straw with white tiles in the background.

OORSPRONG VAN THAISE IJSTHEE

Volgens enkele bronnen, zoals deze, is Thaise thee ( ชาเย็น / ชาเย็น, also known as cha yen, cha nom yen, or cha yen sai nom) een recept dat is uitgevonden door een Thaise premier. Maar het is nooit bevestigd, dus het is onduidelijk hoe dit recept tot stand is gekomen. Het is interessant om te weten dat thee in Thailand pas in de jaren tachtig populairder werd nadat thee uit China was geïmporteerd. Je zou dus kunnen zeggen dat de Thaise theecultuur relatief nieuw is.

WAAR IS THAISE THEE VAN GEMAAKT?

Het belangrijkste ingrediënt van Thaise thee is een sterk gezette zwarte thee, meestal assam thee. Thaise thee is een sterke zwarte thee met melk, kruiden en een zoetstof. Het is een heerlijk zoet en aards drankje.
Thaise straatverkopers voegen een smaakje toe aan de theebladeren, zoals vanille. Er worden ook kruiden zoals kaneel, steranijs en kardemom aan het theemengsel toegevoegd. De thee wordt vaak geserveerd over ijs met een zoetstof, gezoete gecondenseerde melk en geëvaporeerde melk. 

Dit traditioneel sterk gezette thee is een zoete ijsthee en een must als je van ijsdrankjes houdt.

ZELFGEMAAKTE THAISE IJSTHEE

Er zijn veel Thaise theemixen online verkrijgbaar. Hoewel dit een handige manier is om snel een drankje te maken, bevatten deze mixen toegevoegde ingrediënten zoals kleurstoffen. Het beste aan dit recept is dat het gemakkelijk thuis te maken is. Je kunt het veganistisch maken, de zoetheid aanpassen, en je kunt kruiden gebruiken zoals je wilt. 

A white marble cutting board with cinnamon, cloves, star anise, cardamom, milk, syrup, black tea and sweetened condensed milk in small bowls and on a small white plate with the names of the ingredients in bold next to it.

Dit is wat je nodig hebt om vegan Thaise ijsthee te maken:

Zwarte thee 
Je kunt Thaise theebladeren kopen, maar dit is vaak een mengsel met een geur en een kleurstof om het oranje te maken. Omdat we het zelf maken, heb je alleen maar het basisingrediënt nodig: zwarte thee (losse blaadjes of in theezakjes). Ga voor Ceylon- of assam-thee. 

Vanille
Thaise theeblaadjes worden vaak op smaak gebracht met vanille. Voor dit recept heb ik dit apart aan de thee toegevoegd voordat ik het serveer. 

Zoetstof
De prominente smaak van ijskoude Thaise thee is zoet en zacht. Ik hou van ahornsiroop voor dit drankje; over het algemeen is dit recept minder zoet dan traditionele Thaise theerecepten.

Vegan gezoete gecondenseerde melk
Gecondenseerde melk op basis van kokosmelk (zuivelvrij) kun je online kopen, of je kunt het zelf maken met twee ingrediënten. Dit zal ook zoetheid toevoegen aan de thee. 

Geëvaporeerde melk (vegan alternatief)
Ik gebruik vegan barista havermelk of kokosmelk ter vervanging van traditionele koffiemelk op basis van zuivel. Dit maakt de thee romig en glad zonder dat je meer suiker hoeft toe te voegen. Soms wordt voor zuivelvrije opties de geëvaporeerde melk weggelaten.

IJsblokjes
De thee wordt meestal koud geserveerd met veel ijsblokjes. 

HOE MAAK JE THAISE THEE (stap voor stap met foto’s)

Dit recept is eenvoudig en vereist 10 ingrediënten. Je hebt sterk gezette zwarte thee met kruiden nodig, ijsblokjes, een zoetstof, vanille, vegan gecondenseerde melk en vegan koffiemelk.

A white marble cutting board with a glass measuring cup, a tea filter, a small glass bowl with syrup, a small glass jar with condensed milk, a small pink bowl with milk and a wooden spoon.

Stap 1.
Verwarm het water in een steelpan en voeg de thee en de kruiden aan het water toe. Laat het ongeveer 10 minuten trekken. Zet opzij om iets af te koelen.

Stap 2.
Filter de thee twee keer door een dubbele zeef of filter twee keer met een traditionele Thaise filtersok. 

Stap 3.
Doe de gebrouwen en gefilterde thee in een mengglas. Voeg zoetstof, vanille en gecondenseerde melk toe en roer om de suiker en gecondenseerde melk met de thee te combineren.

Stap 4.
Voeg ijsblokjes toe aan een serveerglas en giet de Thaise thee over de ijsblokjes. 

A tall glass with ice cubes on a white marble cutting board with a hand pouring in orange Thai tea in the glass with a glass measuring cup.

Stap 5. 
Giet er geëvaporeerde melk (vegan barista-melk) overheen, roer en serveer je mooie Thaise thee. 

Bright orange colored Thai tea on a white marble backdrop in a tall glass with ice cubes and a hand pouring in white milk on top from a small white cup.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Is dit recept net zo goed als traditionele Thaise thee?

Het hangt ervan af waarmee je het vergelijkt. Als je het vergelijkt met een Thaise ijsthee gemaakt met een laagwaardige poeder of siroop en overdreven gezoet, zeg ik volmondig: ja, dit recept is veel beter! Helaas worden vaak kant-en-klare mixen gebruikt en wordt er veel suiker aan toegevoegd, wat jammer is. Gelukkig is het makkelijk zelf thuis te maken met zwarte thee van goede kwaliteit, kruiden en zonder kunstmatige ingrediënten. 

Kan ik Thaise thee heet serveren?

Hoewel de meeste mensen in Thailand of Thaise restaurants deze thee koud met ijsblokjes serveren, kan het ook warm geserveerd worden, ook wel Thaise melkthee genoemd. Deze thee lijkt op masala chai, een gekruide of melkachtige zwarte thee. 
 
Voor een warme Thaise melkthee slaat je de ijsblokjes over en verminder je de hoeveelheid suiker en gecondenseerde melk naar eigen smaak. Het is goed om te onthouden dat voor de hete versie van Thaise thee er geen ijsblokjes zijn om de thee en de zoetheid te verdunnen. Proef en als het te sterk of te zoet is, voeg dan meer heet water toe om de thee te verdunnen. 

Waarom is Thaise thee fel oranje?

De beroemde fel oranje kleur is te danken aan een oranje kleurstof in het Thaise theemengsel om het er aantrekkelijker uit te laten zien en niet als gewone koffie of thee met melk. Het draagt niet bij aan de smaak van de thee. Er zit geen kleurstof in dit recept, dus de kleur zal niet superhelder en indrukwekkend zijn. Het kan op een cappuccino lijken. De foto’s voor dit recept zijn bewerkt en kunnen meer oranje lijken dan in het echt.

Kan ik een grotere portie vooruit maken?

Om een grotere portie te maken vermenigvuldig je alle ingrediënten naar verhouding. Er is een eenvoudige vermenigvuldigingsoptie daarvoor in de receptkaart hieronder. Je kunt een grotere portie in de koelkast bewaren.

Hoe smaakt Thaise thee?

Deze thee is zoeter dan een gewoon kopje thee door de zoetstof en de gecondenseerde melk. Het is ook een beetje romig en aards. De ijsblokjes maken het verfrissend en geven een mooi contrast met de verwarmende kruiden zoals kaneel. Je moet het gewoon eens proberen!

Bright orange colored Thai tea in a tall glass with ice cubes on a white backdrop and the tip of a small white bowl pouring in milk on top of the tea.

MEER TIPS

Hoewel dit recept eenvoudig is, heb ik een paar tips voor je. Is het omdat ik enthousiast ben over deze thee? Waarschijnlijk. Maar ik wil ook gewoon dat je kunt genieten van de beste Thaise thee die je ooit hebt gehad.

Twee keer filteren
De traditionele Thaise theefiltersok is ideaal om te gebruiken. Filter de thee twee keer of zelfs meer met dit filter. Maar je kunt ook een klein (thee)zeefje in combinatie met een koffiefilter gebruiken om hetzelfde fijnmazige filter te creëren. Ook bij deze dubbele filtermethode kun je de thee het beste twee keer of meer filteren. 

Sterk gezette thee
Wees niet bang om je thee donker en sterk te zetten.

Te bitter?
Daar kunnen een paar redenen voor zijn. Een reden kan zijn dat het een persoonlijke smaakvoorkeur is. De verhouding tussen water en thee kan afwijken van je persoonlijke voorkeur, dus het kan dan helpen om minder thee te gebruiken.

Een andere reden kan zijn dat de thee te lang getrokken is. Om bittere thee te voorkomen kun je de thee het beste niet te lang laten trekken. Bij het zetten van de thee is 10-20 minuten meestal voldoende om de thee sterk maar niet bitter te maken. Een zettijd tussen 30 en 60 minuten (of meer) kan de thee te bitter maken. 

Als je de thee al hebt gezet, verdun het dan door meer water, ijsblokjes of gecondenseerde melk toe te voegen. 

Bright orange colored Thai tea on a white marble backdrop in a tall glass with ice cubes next to star anise, cardamom and cloves and a small jar with milk.

VERVANGINGEN

Dit recept is makkelijk te maken, vegan, en een must voor theeliefhebbers. Het is een heerlijk, zoete en zachte Thaise ijsthee zonder kleurstoffen. Hier zijn een paar mogelijke vervangingen.

Kruiden
Als je niet van bepaalde specerijen houdt of ze niet in de supermarkt kunt vinden, kun je ze gerust overslaan. Er zijn echter een paar specerijen die ik niet zou proberen over te slaan, zoals steranijs, groene kardemom en kaneel. En ook vanille is een cruciaal ingrediënt bij het maken van authentieke Thaise thee. Maar je kunt bijvoorbeeld kruidnagel vervangen door nootmuskaat.

Theebladeren
Je kunt biologische zwarte theezakjes of losse thee gebruiken. Tenzij je zeer laagwaardige zwarte theezakjes gebruikt, zou dit geen groot verschil in smaak moeten zijn.

Zwarte thee met rooibosthee
Als je niet van pure zwarte thee houdt, probeer dan eens de helft zwarte thee en de helft rooibosthee te gebruiken. Dit maakt de thee ook wat minder sterk.

Suiker
De zoetheid in dit recept is belangrijk. Traditioneel is dit recept zoet, maar als je het thuis maakt, kun je de zoetheid aanpassen. Je kunt ook andere zoetstoffen gebruiken in plaats van ahornsiroop, zoals witte suiker, kokossuiker, bruine suiker of dadelsiroop.

Thaise theefilter
Je kunt een traditionele Thaise theefilter gebruiken of een dubbele filter maken met een theefilter en een koffiefilter. Wees hier creatief mee. Heb je alleen een theefilter en een kaasdoek, probeer dat dan. Voor het beste resultaat filter je twee keer.

HOE TE SERVEREN

Thaise thee kan koud met ijs of heet worden geserveerd. Je kunt Thaise thee ook vinden met boba-parels of als latte. 

In Thailand wordt het vaak geserveerd na het diner (een goed vullende Thaise maaltijd) als ”dessertdrankje”. Maar het is ook heerlijk als verfrissend drankje tussendoor.

Vertel me wat je van dit recept vindt door me te taggen op Instagram @thegreencreator of door hieronder een reactie achter te laten. Ik waardeer het oprecht!

Bright orange colored Thai tea on a white marble cutting board in a tall glass with ice cubes and a glass straw with white tiles in the background with the title thai tea vegan made from scratch written on top.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bright orange colored Thai tea in a tall glass with ice cubes and a glass straw on a white backdrop next to a small wooden spoon, spices and a small jar with milk.

Thaise Thee (vegan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Cook Time: 10
 • Total Time: 10
 • Yield: 2 1x
 • Category: thee, drankje
 • Method: fornuis
 • Cuisine: Thai
 • Diet: Vegan

Description

Een populair Thais drankje is een romige, luxe, ijskoude Thaise thee gemaakt met zwarte thee, kruiden, natuurlijke zoetstoffen, vanille, en vegan gecondenseerde melk. Deze zelfgemaakte versie is gemaakt zonder kleurstoffen en toevoegingen. Zacht, zoet, aards, rijk en verfrissend!


Ingredients

Scale

Optioneel:

 • 2 theelepels kurkuma poeder
 • 1 theelepel tamarindepoeder

Instructions

 1. Voeg water toe aan een steelpan en breng het aan de kook. Voeg de zwarte theezakjes of zwarte theeblaadjes toe. Voeg ook de kruidnagels, steranijs, kaneel en kardemom toe. Eventueel kun je ook kurkuma en tamarinde aan de steelpan toevoegen om te laten trekken.
 2. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Kook niet langer dan 30 minuten om te voorkomen dat de thee te bitter wordt. De thee moet een diepe, donkerbruine kleur hebben, een beetje zoals sterke koffie. Als je het niet erg vindt dat de thee erg donker en bitter is, kun je het 30-60 minuten laten trekken. Zie de veelgestelde vragen en tips hierboven voor meer tips.
 3. Haal van het vuur af en laat afkoelen.
 4. Gebruik een traditionele theesok om de thee tweemaal te filteren. Een alternatief (en net zo effectief) is een dubbele zeef, zoals een koffiefilter gecombineerd met een theefilter. Filter de thee tweemaal.
 5. Voeg aan de gefilterde thee veganistische gezoete gecondenseerde melk, ahornsiroop en vanille toe, en roer.
 6. Vul een glas met ijsblokjes (ongeveer halverwege) en giet de thee over de ijsblokjes.
 7. Giet twee eetlepels barista havermelk per glas over de thee
 8. Serveer direct koud.

Notes

 • Zoetheid
  Ik vind ahornsiroop fijn voor dit drankje, en over het algemeen is dit recept minder zoet dan traditionele Thaise theerecepten. Je kunt de zoetheid aanpassen door minder ahornsiroop te gebruiken, of je kunt ook een andere zoetstof gebruiken, zoals witte suiker, kokossuiker, bruine suiker of dadelsiroop. Vergeet niet dat de zoete vegan gecondenseerde melk ook zoetheid zal toevoegen aan de thee.
 • Geëvaporeerde melk
  De koffiemelk (geëvaporeerde melk) is optioneel, maar ik raad het aan voor extra romigheid zonder meer suiker toe te voegen. Voor het zuivelvrije alternatief voor koffiemelk raad ik barista havermelk aan of kokosmelk of een andere plantaardige barista melk
 • Verdun
  Hoe meer ijsblokjes je gebruikt, hoe meer verdund de smaak zal zijn.
 • Romiger
  Om de thee romiger te maken, voeg je meer vegan gezoete gecondenseerde melk toe.
 • Filter
  Voor dit recept heb je een filter of fijnmazige zeef nodig. Om dit recept te maken heb je geen traditionele Thaise theefiltersok nodig. Je kunt een koffiefilter gebruiken in combinatie met een theefilter.
 • Vooruit maken
  Als je een kan in je koelkast wilt bewaren om in een paar seconden Thaise thee te zetten, kan dat door de thee van tevoren te maken. 

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.