Niet zo lang geleden maakte ik een video over mijn bezoek aan Warschau in Polen. Waarschijnlijk denk je nu dat dit een traditioneel Pools recept is dat ik in Polen ben tegengekomen. Maar niets is minder waar. Dit recept is het resultaat van een ”free style recept test dagje” in de keuken op een willekeurige zomerdag. En vandaag deel ik het resultaat met je, kool en aardappelen op z’n Pools.
In de Oost-Europese keuken wordt veel gebruikt gemaakt van kool. En ik ben gek op kool! Ik zou willen dat ik het veel vaker kon eten. Vooral kool dat lichtjes gestoomd of gekookt is vind ik heerlijk.
Waarom is dit recept Pools? Niet alleen vanwege de kool, maar ook vanwege de combinatie met de jonge aardappelen met verse dille. Het deed me direct denken aan een typisch Pools zomer gerecht, maar dan helemaal veganistisch.
Ga jij dit kool recept maken? Laat het me weten en vergeet niet om je foto te taggen met #thegreencreator op Instagram! Ik zie graag je creaties terug!
PrintKool en aardappelen op z’n Pools
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 35 mins
- Total Time: 45 mins
- Yield: 4
- Category: kool, lunch, salade, avondmaal, diner, bijgerecht, glutenvrij, zuivelvrij
- Cuisine: veganistisch, glutenvrij, gezond, paleo, vegetarisch, suikervrij
Description
Deze Poolse kool recept met jonge aardappelen en een frisse wortelsalade is de perfecte manier om te genieten van de gezondheidsvoordelen van kool. Eenvoudig en heerlijk!
Ingredients
- Een grote of twee middelgrote stuks witte kool
- Drie uien
- Een teentje knoflook
- Een eetlepel kokosolie
- Een laurierblad
- Vier of vijf peperkorrels
- Versgemalen peper
- Een halve theelepel zout
- Twee kopjes water
- Een vleugje gedroogde tijm
- Een theelepel marjolein
- Verse dille naar smaak
- Jonge aardappels, gepeld, snijd in kleine stukjes en gekookt (ongeveer 500 gram voor een paar mensen)
- Een paar middelgrote wortelen
- Drie eetlepels appelazijn
Instructions
- Was de kool en snijd de twee uien in kleine stukjes.
- Verhit de kokosolie in een grote pan en voeg de ui in de pan. Bak de uitjes totdat ze zacht en bruin zijn.
- Snijd in de tussentijd de kool in kleine stukjes.
- Zodra de uien zacht zijn, voeg de kool in de pan en
- Voeg laurierblad en alle andere kruiden toe.
- Kook de kool voor ongeveer 20 minuten totdat het zacht is.
- Als de kool eenmaal zacht is, voeg een kopje water toe.
- Dek de pan af en laat het geheel nog eens 20/30 minuten onder regelmatig roeren koken op middelhoog vuur.
- Controleer tussendoor hoeveel water er in zit. Als het te droog is, voeg je nog een kopje water toe.
- Kook de kool totdat alle kool echt goed zacht is en de smaken goed gecombineerd zijn (proef even om dit te controleren).
- Kook ondertussen de aardappelen in een andere pan met water tot ze zacht zijn.
- Snijd de verse dille.
- Voeg 3/4 van verse dille aan de kool toe in de laatste minuten van het koken en roer goed door.
- Serveer de gekookte aardappelen en kool en besprenkel de aardappelen met dille (en een beetje kokosolie en / of zout als je dat wilt, ik sloeg dit over).
- Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe.
- Om de eenvoudige wortelsalade maken, rasp de wortelen en uien en meng deze in een kom met drie eetlepels appelazijn. Voeg zout en peper naar smaak toe.
hoi, wat grappig! een Poolse recept, ik ben zelf pools, en inderdaad we eten best veel kool, maar voornamelijk zuurkool. Meeste vrouwen maken het ook zelf thuis, so simple! Zuurkool uit de winkel is zuur gemaakt met ascorbine zuur, en niet gefermenteerd, dus geen melkzuur bacterie :(, die zo gunstig zijn.
Hi Beata,
Ja, klopt helemaal!! Ik ben gek op zuurkool en zie dat heel veel in de Poolse keuken. Yum! Maar je hebt (helaas) helemaal gelijk over de zuurkool uit de winkel. Couldn’t agree more!
Groetjes,
Bianca