Pittige Spruitjes

Eenmaal thuis van mijn reis naar Thailand, waren het vooral de enorm lekkere mango’s die ik (nog steeds) mis. Maar zoals ik aangaf, het pittige eten was iets wat ik meer in mijn recepten wilde terugzien en dus ging ik aan de slag met een recept voor pittige spruitjes.

Op zich hoeft pittig eten niet altijd gerelateerd te zijn aan een bepaald seizoen. Pittig eten past eigenlijk wel bij ieder recept en seizoen. Of het nu een zomerse salade is of een dampende schaal zoete aardappel puree. Vooral een pittige dressing of saus kan elk gerecht een goede opkikker geven. Nu denk ik bij spruitjes niet gelijk aan een warm en exotisch oord zoals Thailand, maar wel aan het pittige eten daar dat werkelijk ieder gerecht heel veel smaak gaf. Ook al moet ik het echt pittig eten nog wel leren, zie het einde van deze video… Maar ik ga er vol voor! Het is een kwestie van de pittigheid langzaam opvoeren en goede recepten gebruiken of ontwikkelen.

Als je van licht pittig eten houdt en je vindt spruitjes ook niet heel erg vervelend, dan is dit recept voor jou. Je hebt slechts een handjevol goede specerijen nodig, spruitjes en knapperige cashewnoten.

Zoals je merkt zijn de spruitjes vrij groen na het koken en daar is een hele simpele tip voor. Je kookt de spruitjes ten eerste niet al te lang (net genoeg totdat ze wat zachter zijn) en vervolgens spoel (of plaats je) de spruitjes in (ijs) koud water. Het korte koken en het koude water zorgen ervoor dat de spruitjes hun knapperige textuur en goede smaak behouden.

Houd jij van spruitjes? Of heb je altijd een recept nodig dat de bittere smaak goed kan verdoezelen?

Thaise Spruitjes

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Thai Sprouts

Thaise Spruitjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Cook Time: 10 mins
  • Total Time: 10 mins
  • Category: salade, avondmaal
  • Cuisine: plantaardig, glutenvrij, zuivelvrij, gezond, vegetarsich

Description

Brusselse spruitjes Thai style met een licht pittige dressing.


Ingredients

Scale
  • 750 gram spruitjes
  • 1 kopje cashewnoten
  • Voor de dressing:
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm van een scherpe peper zonder zaadjes
  • klein plakje gember, ongeveer 1,5 cm
  • sap van een halve limoen
  • 2 eetlepels glutenvrije sojasaus of Tamari saus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels ahornsiroop (voor de non-vegans, honing is ook goed)

Instructions

  1. Schil en reinig de spruitjes goed en snij de spruitjes in vieren zodat je kleine stukjes hebt – hoe kleiner, hoe beter. In een grote pan, kook je ondertussen water (met een klein snufje zout). Wanneer het water aan de kook is gebracht, voeg je de spruitjes toe. Kook de spruitjes ongeveer 5-7 minuten. De spruitjes zijn klaar als ze een beetje zacht zijn, maar niet te slap. Je wilt ze uiteindelijk namelijk fris en knapperig serveren.
  2. Laat de gekookte spruitjes onmiddellijk uitlekken, giet ijskoud water over de spruitjes, en beter zelfs nog: plaats de spruitjes een paar minuten in een kom vol met koud water. Laat ze daarna uitlekken en zet apart. De spruitjes zijn nu mooi groen en knapperig gebleven.
  3. In de tussentijd:
  4. Rooster de cashewnoten op een de droge, hete pan voor ongeveer 1 minuut en blijf de pan voortdurend heen en weer schudden, want ze verbranden snel. Zet vervolgens opzij om af te laten koelen.
  5. Bereid de saus:
  6. De knoflook, Spaanse peper en gember hak je fijn of maal in een vijzel. Plaats in een klein schaaltje, samen met de overige ingrediënten voor de saus en meng alles goed door elkaar.
  7. In een grote kom combineer je vervolgens de uitgelekt spruitjes, cashewnoten en de saus. Meng alles goed door en klaar zijn je Thaise spruitjes!


Nutrition

  • Serving Size: 2

 

photos by the green creator (c) (copyright)

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.