Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

De Beste Geroosterde Spruitjes Zonder Olie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 from 1 review
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 5 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Total Time: 25 mins
  • Yield: 1 1x
  • Category: lunch, bijgerecht, snack, hoofdgerecht
  • Cuisine: vegan, plantaardig, vegetarisch, glutenvrij, veganistisch

Description

Deze geroosterde spruitjes zonder olie zijn zo onwijs lekker! Dit eenvoudige recept faalt nooit en het kan worden gebruikt voor elke groente die je zou willen roosteren met veel smaak en zonder olie. De spruitjes hebben een perfecte balans qua smaken: zoet (bijna licht gekarameliseerd), zout en een milde bitterheid.


Ingredients

Scale
  • 250 gram spruitjes
  • 2 volle theelepels mosterd
  • 3 theelepels balsamico
  • 1 theelepel sojasaus of tamari *
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel garam masala poeder
  • 2 theelepels zoete siroop, ik gebruik kokosbloesem stroop of dadel siroop

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 ℃ en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  2. Spoel de spruitjes af met water en verwijder de buitenste blaadjes als ze vlekkerig of beschadigd zijn. Snijd het uiteinde/kontje af en snijd door de helft als de spruitjes groot zijn. Leg ze in een kom en voeg de ingrediënten toe voor de ”dressing ”. Het is niet nodig om de dressing in een apart kommetje te maken, voeg gewoon alle ingrediënten toe aan de spruiten. Combineer goed zodat alle spruitjes bedekt zijn met de ”dressing”.
  3. Plaats de spruitjes in de oven en bak 15-20 minuten op 180 ℃.
  4. Schud ze na 10 minuten even door elkaar en bak nog 5-10 minuten of totdat de spruitjes van binnen zacht zijn maar van buiten bruin/krokant.
  5. Ik geef de voorkeur aan een zachtere manier van groenten roosteren, in plaats van de groenten op hoog vuur te roosteren tot ze bijna zwart worden. Op een lagere temperatuur worden de groenten eerst in de oven gestoomd en blijven ze zacht van binnen. Voel je vrij om ze langer te roosteren, maar zorg ervoor dat je ze dan wel even door elkaar schudt zodat ze niet verbranden. Ik geef de voorkeur aan spruitjes die zacht van binnen zijn en knapperig aan de buitenkant.
  6. Haal de spruitjes vervolgens uit de oven en serveer direct.
  7. Ik eet ze het liefst vers uit de oven, maar deze spruitjes zijn ook heerlijk als restjes.

Notes

* Ik voeg bijna nooit extra zout toe aan mijn recepten, vooral in recepten zoals deze waar ik sojasaus (met gereduceerde zout) gebruik, maar voel je vrij om naar je smaak (meer) zout toe te voegen aan je groenten.