Vegan Kaas Popcorn zonder Olie

De recepten die ik graag creëer zijn gezondere versies van producten die ik in de winkel kan vinden.  Mijn nieuwe idee was popcorn te maken, maar dan zonder de onnodig toegevoegde olie en zout/suiker. Maar dan de vraag: hoe maak je popcorn zonder olie? En hoe maak je het lekker met minder zout (of zonder zout)? Hoe blijven de kruiden aan de popcorn plakken zonder olie? Dit laat ik je vandaag zien in dit recept voor vegan kaas popcorn zonder olie.

Of ik nu onderweg ben, Netflix kijk of trek heb in een knapperige snack: popcorn is altijd lekker. Ik heb nooit begrepen waarom popcorn zo zout/zoet en vol met olie moet zijn. Dus wat zijn de opties? Je kunt kant en klare popcorn in de winkel kopen, maar dat is al snel 5 keer duurder dan je eigen popcorn maken en je hebt geen flauw idee hoeveel olie/zout/suiker er is gebruikt. Je kunt ook popcorn met een smaakje kopen in een papieren zak en het thuis in de magnetron laten poppen, maar ook dan heb je geen idee hoe dit op smaak is gebracht en hoeveel suiker, olie of zout aan je popcorn is toegevoegd.

Ik begon dus te experimenteren met het maken van popcorn op het fornuis met minder/geen olie en soms werkte dit, maar veel vaker eindigde ik met verbrande popcorn of er gebeurde gewoon niets met de popcorn.

Hoe maak je popcorn zonder olie?

Dit kun je op drie manieren doen.

 1. Leg de popcorn pitten in een kom, bedek met een bord en verwarm ongeveer 7 minuten in de magnetron. Ik heb geen magnetron en ik denk dat deze methode niet handig is als je snel en wat meer popcorn wil maken.
 2. Je kunt de popcorn pitten ook in een papieren zakje doen. Sluit het losjes en stop in de magnetron. Nogmaals: dit is voor wat kleinere porties en je hebt een magnetron nodig.
 3. Of je koopt een simpele en goedkope popcorn popper/popcorn maker en je hebt binnen no-time perfecte popcorn. Het is leuk om te doen, handig en op lange termijn goedkoper.

Hoe maak je lekkere popcorn?

Ik wilde ook de hoeveelheid zout in mijn popcorn bepalen en in dit recept laat ik de zout helemaal achterwege. Hoewel gewone popcorn prima is om te eten, vind ik het een beetje saai. Er is een klein ”trucje”. Aangezien ik helemaal geen olie gebruik zullen de kruiden niet aan de popcorn kleven. Hoe zorg je er dus voor dat je kruiden/zout aan de popcorn blijft kleven? Je hebt een klein sprayflesje nodig waar je de popcorn lichtelijk mee gaat bestuiven. Dit zorgt ervoor dat alles aan je popcorn blijft plakken. Ik vond deze flesjes ook in de drogisterij op de afdeling waar ze reis artikelen/verpakkingen verkopen.

Ik vind deze methode echt de perfecte manier om popcorn zonder olie te maken, maar wel met heerlijke kruiden. In je sprayflesje kun je water doen, maar bijvoorbeeld ook water met een beetje appel azijn of het sap van een pot augurken. Trust me, dit is echt heerlijk en werkt perfect! Een beetje sprayen, op smaak brengen en genieten maar!

Popcorn tips

Er zijn veel variaties waar je popcorn op smaak mee kunt brengen. Zoete popcorn met bijvoorbeeld cacao. Of hartige popcorn met dille en zout. Deze vegan kaas popcorn recept is toch wel mijn favoriet.

Wat is jouw favoriete popcorn smaak?

how to make oil free popcorn

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
how to make oil free popcorn

Vegan Kaas Popcorn zonder Olie

 • Author: The Green Creator
 • Cook Time: 5 mins
 • Total Time: 5 mins
 • Yield: 1 kom 1x
 • Category: snack, zoet, hartig
 • Cuisine: vegan, plantaardig, veganistisch, gezond, olievrij, zoutvrij, glutenvrij, zuivelvrij

Description

Elke keer weer perfecte popcorn zonder olie, maar met een heerlijke vegan ”kaas” smaak dat ook echt aan je popcorn blijft kleven.


Ingredients

Scale
 • een half kopje (ongeveer 50 gram) biologische popcornpitten/popcorn mais
 • 2 eetlepels edelgistvlokken
 • ½ eetlepel knoflook poeder
 • 12 eetlepels uien poeder
 • water in een spuitfles
 • popcorn popper of popcorn maker
 • Andere kruiden opties:
 • In plaats van water kun je ook gebruik maken van water gemengd met appel azijn of het water/vloeistof van een pot augurken (dille). Andere opties zijn gedroogde dille of chlorella.

Instructions

 1. Terwijl ik mijn kruiden erbij pak, laat ik mijn popcorn maker alvast even opwarmen (30 seconden). Doe de popcornpitten in de popcorn maker. Plaats een kom voor de popcorn maker om de popcorn op te vangen. In een paar minuten heb je verse, perfect gepofte warme popcorn.
 2. Vul je sprayflesje met water (of één van de andere suggesties).
 3. Wanneer de popcorn klaar is, spuit je de popcorn lichtelijk met water en strooi je de kruiden over de popcorn. Als je hiermee wacht, zal het water opdrogen en zullen de kruiden niet aan de popcorn kleven. Zorg ervoor dat je kruiden poederachtig zijn. Als het te korrelig is, gaat het niet zo goed aan de popcorn kleven. Je kunt bijna alle kruiden poederachtig maken in een mortel of droge koffiemaler/blender.