Deze eenvoudige vegan gecondenseerde melk is gemaakt met slechts 2 ingrediënten. Een zoete, gemakkelijke, zuivelvrije optie om toe te voegen aan verschillende warme drankjes, koude drankjes, gebakken recepten, of als toevoeging bij je favoriete desserts.
Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.
Voor deze mooie dikke zoete gecondenseerde melk heb je 2 ingrediënten nodig en ongeveer 30 minuten.
Wanneer een heerlijk dessert of feestelijk recept om gezoete gecondenseerde melk vraagt, kun je nu thuis je eigen heerlijke vegan versie maken met kokosmelk.
Dit zoete recept zal je nieuwe favoriete toevoeging zijn aan al je gezellige drankjes, desserts, gebakken recepten, ijs, en nog veel meer.
WAAR IS GECONDENSEERDE MELK VAN GEMAAKT?
Gewone (niet-veganistische) gecondenseerde melk is koemelk waaruit het water is verwijderd. Ongeveer 60% van het water is verwijderd. Vaak wordt suiker aan de melk toegevoegd om gezoete gecondenseerde melk te maken. De meeste mensen zullen het over gezoete gecondenseerde melk hebben wanneer ze het over gecondenseerde melk hebben.
Gecondenseerde melk is dikke en zoete melk. Waarschijnlijk kun je in de winkel de ingeblikte versie vinden, die wereldwijd in diverse dessertrecepten wordt gebruikt.
WAT IS GEËVAPOREERDE MELK VERSUS GECONDENSEERDE MELK?
Vaak hoor je de termen geëvaporeerde melk en gecondenseerde melk. Sommige recepten vragen om beide soorten melk. Het belangrijkste verschil is dat geëvaporeerde melk ongezoet is, en gecondenseerde melk gezoet is. Geëvaporeerde melk is ook verse melk, waarbij ongeveer 60% van het water is verwijderd, maar het conserveringsproces is iets gecompliceerder.
WAAR WORDT GECONDENSEERDE MELK VOOR GEBRUIKT?
Hoewel gecondenseerde melk meestal wordt gebruikt voor dessertrecepten, zijn de mogelijkheden eindeloos. IJsdrankjes met gecondenseerde melk zijn een perfecte match, niet alleen ijskoffie maar ook ijsthee. Veel recepten vragen om gecondenseerde melk, zoals koekjes, cake, taarten, brownies en blondies. Gecondenseerde melk wordt ook gebruikt voor snoepjes, fudge recepten, (roomijs) toppings, pudding, en glazuur.
Je kunt dit recept gebruiken wanneer een recept vraagt om een zoete, melkachtige, dikke substantie.
INGREDIËNTEN
Gecondenseerde melk kun je in een blikje of een tube vinden. Tenminste, als je het kunt vinden. In sommige landen kan het moeilijk zijn om eraan te komen. Veganistische gecondenseerde melk is vrij gemakkelijk online te vinden, maar ik heb het nog nooit in de winkel gezien. Maar waarom zou je de in de winkel gekochte versie gebruiken als je het ook gemakkelijk zelf kunt maken?
Het enige wat je nodig hebt zijn 2 basisingrediënten, een zware pan, een spatel, en een beetje geduld. De ingrediënten zijn eenvoudig, en je hebt ze misschien al in ke keukenkastje liggen.
Kokosmelk
Volvette kokosmelk in een blikje is de melk + vet in dit recept, en vervangt gewone koemelk. Hoe hoger het vetgehalte in de kokosmelk, hoe romiger en dikker je gecondenseerde melk zal zijn. Vermijd dus de light kokosmelk voor dit recept.
Volvette kokosmelk bevat tussen de 9%-15% vet. Kokosmelk met minder dan 9% vet wordt als lite ( light) kokosmelk beschouwd.
Suiker
Kristalsuiker is het ingrediënt om de melk te zoeten. Gewone veganistische witte kristalsuiker is het beste voor dit recept. Elke andere suiker, zoals kokos- of bruine suiker, zal ook werken, maar het eindproduct zal iets donkerder zijn.
HOE MAAK JE VEGAN GECONDENSEERDE MELK (STAP-VOOR-STAP MET FOTO’S)
Dit recept is simpel en leuk om te maken. Het is ook haast niet te mislukken, wat altijd een bonus is. Het recept duurt ongeveer 30-40 minuten om te maken, en dan moet de gecondenseerde melk nog afkoelen.
Stap 1.
Doe de suiker en de kokosmelk in de pan op een matig vuur. Laat het geheel sudderen en zet het vuur dan lager.
Stap 2.
Roer af en toe op laag vuur, zodat de suiker niet verbrandt. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Stap 3.
Wanneer de melk tot ongeveer de helft is ingekookt, doe je de ”spateltest” (daarover hieronder meer). Haal de pan van het vuur en laat volledig afkoelen.
Stap 4.
Zet de gecondenseerde melk minstens een paar uur in de koelkast, zodat het kan afkoelen en verder indikken.
TIPS OM DE PERFECTE DIKKE GECONDENSEERDE MELK TE KRIJGEN
Dit recept is eenvoudig, maar er zijn een paar tips die ik met je wil delen om de perfecte gecondenseerde melk te maken.
Ik raad voor dit recept aan een pan van goede kwaliteit met een zware bodem te gebruiken, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.
De pan van het vuur halen voor de 30 minuten zijn verstreken is geen goed idee. Rustig en langzaam laten indikken is de sleutel tot het verkrijgen van een dikke textuur.
Er kunnen kleine klontjes ontstaan als de gecondenseerde melk (bijna) klaar is. Dat is normaal. Je kunt de klontjes verwijderen als je dat wilt.
HOE WEET JE OF DE GECONDENSEERDE MELK KLAAR IS
Er zijn drie manieren om te zien of je melk klaar is. Gewoonlijk duurt het ongeveer 30 minuten op laag-middelhoog vuur om een perfect kleverige textuur te krijgen. Maar soms kan het wat langer duren.
De gecondenseerde melk is klaar wanneer:
- Het kokosmelk en suikermengsel is tot ongeveer de helft gereduceerd.
- Het heeft de ”spateltest” doorstaan. Dit doe je door een spatel (of lepel) in de melk te dopen en het mengesel terug in de pan te gieten om de consistentie te kunnen zien. De textuur moet dik en glad zijn.
- Je laat het afkoelen en bewaart het in de koelkast. Dit recept is niet klaar als je het van het fornuis haalt. Een paar uur in de koelkast is essentieel om de juiste consistentie te krijgen, net als traditionele gezoete gecondenseerde melk.
- Hoe langer de melk en de suiker pruttelen, hoe donkerder de gecondenseerde melk wordt. Uiteindelijk (na ongeveer een uur op laag vuur) wordt de gecondenseerde melk donkerder en dikker, en verandert het in karamelsaus. Om dat te voorkomen houd je dus de kleur, de consistentie en de hoeveelheid in de gaten.
Als jij ook je eigen gecondenseerde melk gaat maken, laat het me dan weten door een sterrenbeoordeling achter te laten. Of tag je creatie op Instagram @thegreencreator.
Gecondenseerde Melk (vegan)
- Cook Time: 30 min
- Total Time: 30 minutes
- Yield: ongeveer 175 ml 1x
- Method: fornuis
- Cuisine: Frans
- Diet: Vegan
Description
Deze eenvoudige vegan gecondenseerde melk is gemaakt met slechts 2 ingrediënten. Een zoete, gemakkelijke, zuivelvrije optie om toe te voegen aan verschillende warme drankjes, koude drankjes, gebakken recepten, of als toevoeging bij je favoriete desserts.
Instructions
Voeg in een zware pan op middelhoog vuur de suiker en de kokosmelk toe.
Breng het geheel aan het sudderen en zet het vuur laag. Roer af en toe en houd de pan in de gaten, zodat de suiker niet aanbrandt.
Als het vuur eenmaal laag staat, kun je om de 5 minuten roeren, ongeveer 30-40 minuten lang, tot het bijna gehalveerd is.
Doe de spatel- of lepeltest (zie hierboven) en haal van het vuur.
Laat het volledig afkoelen, giet het over in een glazen potje en zet het in de koelkast om minstens een paar uur in te laten dikken.
Bewaar afgedekt in de koelkast voor ongeveer 5-7 dagen.
Notes
- Gebruik alleen volvette kokosmelk voor dit recept.
- Je kunt het in de koelkast afgedekt ongeveer 5 dagen bewaren.
- Als er schuim of klonters ontstaan, kun je dat desgewenst verwijderen.
Lees de post hierboven voor meer tips en foto’s.
Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!
Nooooit geweten dat het zo makkelijk was! Dank je wel!