Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
baked apple in a bowl with yogurt drizzled with maple syrup and a gold teaspoon

DE LEKKERSTE GEBAKKEN APPELS

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 50
  • Total Time: 60
  • Yield: 4 medium appels 1x
  • Category: nagerecht, snack, ontbijt
  • Method: oven
  • Cuisine: Engels
  • Diet: Vegan

Description

Deze heerlijk gebakken appels zijn gevuld met een zoete, kaneel mengsel van havermout en walnoten. Een lekkere verwarmende herfst- en winter recept.


Ingredients

Scale
  • 4 middelgrote gala-appels of 6 kleine, zonder klokhuis en/of gehalveerd
  • ½ kopje (60 ml) heet water

VULLING

VOOR SERVEREN (optioneel)

  • een paar eetlepels (sojayoghurt) per gebakken appel
  • een bolletje (vegan vanille)ijs per gebakken appel

Instructions

Verwarm de oven voor op 180 ° C.

Was en klok de appels uit. Probeer te voorkomen dat je door de appel snijdt. Ik vind het fijn om de appel doormidden te snijden en de binnenkant eruit te scheppen om opengebakken appels te maken. Begin met een mes rond het klokhuis en ga verder met een lepel om het midden van de appel eruit te scheppen. Je kunt ook een meloenboller gebruiken om het klokhuis uit te graven, of een klokhuis verwijderaar om het midden eruit te halen. Zie de video voor een demonstratie.

Meng in een middelgrote kom de havermout, gehakte walnoten, kokossuiker, ahornsiroop, kokosolie, vanille, zout, kaneel en nootmuskaat. De vulling moet een plakkerig, licht vochtig mengsel zijn. Als het mengsel niet blijft plakken, voeg dan 2 eetlepels water (of meer) toe totdat alle havermout aan elkaar plakt.

Schep het mengsel in de holte van elke appel.

Leg de appels in een ovenschaal of gietijzeren pan en giet voorzichtig het hete water in de schaal.

Bak de appels ongeveer 50 minuten op 180 ° C. Sprenkel na 30 minuten het vocht in de schaal over de appels zodat ze niet uitdrogen. De appels moeten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Het havermengsel moet bruin zijn.

Besprenkel voor het serveren met een beetje ahornsiroop. Serveer eventueel met yoghurt of ijs.


Notes

  • Kies de juiste appelsoort voor dit recept. Gala-appels zijn geweldig, maar melige appels (zoals red delicious) vallen uit elkaar in de oven.
  • Wees creatief met dit recept. Je kunt rozijnen, citroenschil, veenbessen of gehakte dadels toevoegen.
  • Gebakken appels kunnen in de koelkast in een luchtdichte trommel ongeveer 1-2 dagen worden bewaard. Het enige wat je hoeft te doen voor het serveren is de appels opwarmen. Verwarm de appels in de oven of magnetron. Pas op dat ze niet uit elkaar vallen.
  • Het vocht in de ovenschaal/pan is om te voorkomen dat de appels uitdrogen of aan de bodem gaan plakken.
  • In plaats van kokosolie kun je vegan boter gebruiken voor een diepere smaak.
  • Je kunt dit recept zonder olie maken als je dat wilt. Voeg in plaats van de kokosolie een eetlepel noten- of zadenboter toe, zoals tahin of vloeibare amandelboter, en een eetlepel ahornsiroop.