5 Tips Om Je Voedselfotografie Serieus Te Verbeteren

Wat ik zo leuk vind aan voedselfotografie is dat ik nooit klaar ben met leren. Het is dan ook niet zo vreemd dat de meeste fotografen het erover eens zijn dat voedselfotografie één van de meest uitdagende soorten fotografie is.

This article is also available in English:

English

Ik heb eerder al artikelen geschreven over voedselfotografie. Als je deze artikelen met voedselfotografie tips ook wilt lezen dan kun je dat hier doen. In dit artikel deel ik 5 tips met je om je voedselfotografie serieus te verbeteren. Soms zorgen de kleinste veranderingen voor een grote verandering.

Wanneer mij wordt gevraagd om mijn voedselfotografie tips te delen, is het lastig om slechts één aspect te noemen. Er zijn echter een paar tips die mijn voedselfotografie ten goede hebben veranderd. Enkele tips heb ik van anderen geleerd, maar ik heb ook veel zelf ontdekt door de jaren heen.

Hier zijn mijn vijf tips om je voedselfotografie serieus te verbeteren.

1. food props in voedselfotografie

Het juiste gebruik van food props en een goede compositie dat ”klopt”, kan je voedselfotografie onmiddellijk verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat een goede foto uit lagen bestaat om het interessant te maken en textuur te creëren. Dit kan worden bereikt met food props en een goede compositie. Dit betekent echter niet dat hoe meer food props je gebruikt, hoe beter. Of hoe kleurrijker de food props, hoe beter.

Food props moeten de held (het hoofdobject) in de foto ondersteunen en de aandacht van de held niet wegnemen. De grootte, kleur en de hoeveelheid food props kunnen allemaal helaas de focus op het hoofdobject wegnemen.

Het is dus belangrijk om bewust je food props te kiezen, in grootte en kleur. Bouw het rond het hoofdobject op en probeer niet om steeds maar weer food props in alle kleuren en patronen van de regenboog te kopen. Wat jij zelf mooi vindt, ziet er op de foto vaak heel anders uit. Dus tenzij kleur als food prop echt een bewuste keuze is, houd het simpel.

Alhoewel blauw en geel een geweldige combinatie is, pakt het niet zo goed uit in deze foto. De grootte van de kom met de veel te donkerblauwe kleur ondersteunen de held op deze foto niet.

Als je na het lezen van bovenstaande een minimale, lichte en heldere foto wilt maken, kun je makkelijk tot de conclusie komen dat één kom of één bord met eten voldoende is. Dit is echter het tegenovergestelde van het maken van een foto met afleidende food props. Er bestaat zoiets als: geen foodstyling. Dit resulteert meer in ”fotodocumentatie”, zonder verhaal voor de kijker en met het risico dat de foto gewoon te saai is. Licht en food props creëren nu eenmaal een verhaal in een foto.

Om een minimalistische foto te maken, is het dus nog steeds aan te raden om food props te gebruiken, al is het het eten zelf. Het kan meer tijd kosten om een mooie balans tussen minimalisme en het verhaal te creëren. De tips die ik eerder in dit artikel deelde kunnen hierbij wellicht helpen.

Houd de food props dus rustig en gebruik geen afleidende props in grootte en kleur. De props moeten de foto en ogen van de kijker visueel ondersteunen, meer niet.

Het draait dus allemaal om een balans tussen de props en om de oogbollen op de juiste locatie in de foto te krijgen: het hoofdobject.

Cauliflower Steak with Turmeric Bean Dressing
Op deze foto zorgen de neutrale kleuren van de foto props voor een betere balans. Het gekleurde bordje domineert de opstelling niet.Curried Cauliflower Op bovenstaande foto met chocolade havermout is de kom in de rechterbovenhoek te groot en het hoofdobject te klein. Dit leidt af en de ogen vinden geen rust in de foto.

 2. verticaal is het helemaal (dat rijmt ook nog eens)

Deze tip is wellicht voor de hand liggend, of juist niet. Ik heb jarenlang veel van mijn foto’s horizontaal geschoten. Ik herinner me dat één van mijn fotografie docenten me vroeg waarom ik dat deed. Ik had eigenlijk geen idee waarom. Ik had ook niet in de gaten dat het me enorm beperkte in mijn styling. En ook in het algemeen, voor de meeste doeleinden, is het niet erg logisch.

Ik denk dat de reden hiervoor te vinden is dat het prettiger aanvoelt om naar een opstelling met een horizontaal beeld te kijken. Hoewel het een beetje onnatuurlijk aanvoelt om verticaal te werken, is het de beste manier om goede foodfoto’s te maken. Het geeft ook een mooie scherptediepte in een foto.

21
Er is beperkt ruimte voor scherptediepte en compositie in deze horizontale foto.
1U3A3021 1
Een verticale opstelling biedt meer ruimte om het eten te stylen.

Het is ook een goede manier om mooie lange foto’s te maken voor een blog en voor kookboeken worden de meeste foto’s ook verticaal geschoten. Als je commercieel fotografeert, biedt dit ruimte voor tekst. Voor sociale media en sites zoals Pinterest zijn verticale foto’s ook een betere optie.

Natuurlijk is er ook een plaats en tijd voor horizontale foto’s. Dus denk na over hoe de foto’s worden gedeeld en gebruikt en maak dan een beslissing wat het beste werkt.

Hier op The Green Creator deel ik voornamelijk verticale foto’s, maar maak ook wat kleinere horizontale foto’s, omdat dit beter past bij het recept, zoals het onderstaande. Maar zelfs wanneer ik een horizontale foto post, is het een combinatie van twee verticale foto’s. Hierdoor kan ik meer foto’s delen zonder te veel ruimte in te nemen. Waarom maak ik dan een verticale foto als ik het horizontaal ga delen? Eenvoudigweg omdat een verticale positie me meer ruimte geeft om mijn opstelling te stylen en meer scherptediepte.Baked Green Peas Falafel with Vegan Tzatziki

 3. schaduwen zijn sexy

Als het om fotografie gaat, denk ik niet graag in termen van goed of fout. Fotografie is erg subjectief. Maar één ding dat ik als een fout beschouw in mijn fotografie was het niet omarmen van schaduwen, simpelweg omdat ik een strakke minimalistische look wilde creëren. Schaduwen zijn sexy en maken een foto zoveel interessanter. Op het moment dat ik leerde om de witte bounce boards wat vaker neer te leggen, veranderde mijn fotografie ten goede.

Blackcurrant smoothie bowl
Deze foto ziet er vlak en één dimensionaal uit zonder schaduwen.

Ook hier hangt het er weer vanaf hoe de foto zal worden gebruikt. Ik heb het in bovenstaande met name over blogfotografie, waar ik foto’s gebruik om een verhaal mee te vertellen en het recept een visueel aantrekkelijke uitstraling te geven.

Er is een plek voor voedselfotografie zonder schaduwen. Het is dan ook absoluut geen verkeerde benadering, maar voor blogfotografie vind ik dat foto’s die er uitzien alsof ze in een lightbox zijn gemaakt wat minder aantrekkelijk voor mij en mijn lezers.

purple smoothie with glass straw
Dit is ook een smoothie foto, maar dan met schaduwen om het er interessanter en realistischer uit te laten zien.

4.  style NAAR de camera is de beste voedselfotografie tip ooit

Deze tip voor voedselfotografie is super belangrijk en zou je fotografie enorm kunnen verbeteren. Mijn oude manier van fotograferen zag er als volgt uit. Met een camera in mijn hand sprong ik rond het eten. Ik maakte foto’s van alle mogelijke hoeken en op alle mogelijke hoogten. Het eten veranderde niet van positie. In plaats daarvan nam ik gewoon een andere positie aan. Tegenwoordig ga ik heel anders te werk. Ik stel mijn camera in op een statief (90% van de tijd fotografeer ik op een statief). Met mijn statief kies ik de beste hoek. Zodra mijn camera is ingesteld, stijl ik het voedsel zo dat het past in het kader dat ik heb ingesteld. Met andere woorden, ik style NAAR de camera.

Sunflower Seeds Fruit Breakfast
Een voorbeeld van een foto die niet naar de camera is gestileerd. Het is heel moeilijk om de juiste hoek en een goede compositie te krijgen als je niet naar de camera werkt.

Probeer te experimenteren met het kiezen van een hoek en stijl je eten en props naar de hoek die je hebt gekozen. Het maakt een wereld van verschil. Hoe je je camera plaatst en welke hoek je kiest, is van invloed op het verhaal dat je probeert te vertellen. En denk daar van tevoren even over na.

Als een gerecht er bijvoorbeeld geweldig uitziet met tegenlicht, is het veel logischer om de camera te plaatsen met het licht al van achteren. Het zou niet logisch zijn om de schotel in willekeurig licht te plaatsen en er dan met je camera en statief omheen te springen. Stel je camera in en stijl er naartoe.

Breakfast Topping
Een styling NAAR de camera met een ingestelde positie van bovenaf.

5.  licht is alles, als je weet hoe je het kunt controleren

Licht is alles. Maar wat betekent dat? Dit betekent dat je veel moet oefenen met het licht dat je tot je beschikking hebt (natuurlijk licht in je studio of kunstlicht). Alleen dan weet je hoe je het moet gebruiken en kunt beheersen.

aa1
Er is totaal niet nagedacht over het licht. Niet over de bron, noch het gebruik.

Ik ga weer lichte en heldere fotografie als voorbeeld gebruiken, want dat is mijn stijl voor The Green Creator. Om een lichte en heldere foto te maken, bestaat er zoiets als te veel licht. Dit zorgt voor een overbelichte foto. Het kan lastig zijn om een goede balans te vinden om voedsel in mooi licht vast te leggen, dat helder is maar geen details heeft verloren.

Licht is vaak beter als het gemodifeerd is, afhankelijk van bij welke raam je fotografeert en de afstand tussen de raam en je opstelling.

Maar denk ook aan de omgeving (inclusief jezelf). De kleuren op de muur, het meubilair en je outfit. Dit kan allemaal invloed hebben op je foto.

air fryer

Wanneer ik met natuurlijk licht fotografeer en merk dat een specifiek gebied helder is (helderder dan mijn hoofdobject), zal ik het licht daar blokkeren omdat het te afleidend kan zijn. Ik gebruik dan een zwarte kaart om het licht te blokkeren. De grootte van de zwarte kaart is belangrijk omdat een grote zwarte kaart een algeheel of groter gedeelte van de foto donkerder kan maken. En een kleinere zwarte kaart doet dit alleen in een specifiek gebied.

Ik hoop dat deze voedselfotografie tips je zullen helpen. Vergeet niet dat we altijd blijven leren en dat fotografie subjectief is. Dat maakt het zo geweldig! Heb jij een goede tip? Laat het me weten in de reacties hieronder of op  Facebook of Instagram!

Wil je dit artikel met voedselfotografie tips later bewaren? Pin het dan op je Pinterest bord:

5 easy tips to seriously improve your food photography pinterest

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.