Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Falafel waffle on a white plate with a fork topped with fresh herbs, onion and sauce

Falafel Wafels (vrij van olie en gluten)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 4 middelgrote wafels 1x
  • Category: snack, lunch, diner, bijgerecht, voorgerecht
  • Method: wafelijzer
  • Cuisine: Belgisch, Amerikaans, Grieks, Mediterraan, veganistisch, zuivelvrij, vegetarisch, plantaardig, vegan

Description

Een heerlijke manier om wafels te maken met traditionele falafel ingrediënten zoals kikkererwten en kruiden. Deze falafel wafels zijn gemakkelijk te maken, klaar in 15 minuten, super lekker en vrij van olie!


Ingredients

Scale
  • 225 gram kikkererwten, uitgelekt + afgespoeld
  • 55 gram havermeel – je kunt ieder ander (glutenvrije) bloem gebruiken
  • theelepel gerookte paprika poeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 handjes verse peterselie
  • eetlepel tahini
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • snufje gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel garam masala
  • sap van ½ limoen
  • 1 eetlepel balsamico naar keuze
  • 1 eetlepel sojasaus
  • optioneel: yoghurt (Tzatziki) saus zoals in dit recept

Instructions

Verwarm de wafelijzer voor.

Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken.

Voeg de kikkererwten samen met de rest van de falafel ingrediënten toe aan een keukenmachine en mix enkele seconden. Pulseer vervolgens een paar keer.

Blend tot je een stevig mengsel/deeg hebt dat licht korrelig is. Een paar stukjes in de deeg is ook geen probleem.

Omdat ik een anti-aanbak wafelijzer heb, gebruik ik een houten spatel om het mengsel /deeg in de wafelijzer te plaatsen. Als je geen anti-aanbak wafelijzer gebruikt, is het wel verstandig om wat olie te gebruiken zoals kokosolie om de wafelijzer mee te coaten.

Zodra de wafelijzer is opgewarmd, plaatst je de deeg in de wafelijzer. Mijn wafelijzer deed er ongeveer 8 minuten over om de wafels precies de juiste consistentie te geven. Ze moeten stevig zijn en enigszins knapperig.

Serveer met toppings die je lekker vindt, zoals:

Kruiden
Stukjes ui
Gesneden tomaten
Stukjes komkommer
Avocado
Augurken
Geroosterde groenten
Saus op basis van yoghurt


Notes

Deze falafel wafels kun je in de koelkast bewaren (zonder toppings of saus) voor een snelle lunch of voor het avondeten. Je kunt ze namelijk goed opwarmen.

Je kunt de wafels ook bevriezen. Voor gebruik kun je ze opnieuw opwarmen (na het ontdooien) in de wafelijzer of oven.

Ik gebruik deze Cuisinart wafelijzer en deze keukenmachine.