Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
a row of brown colored chocolate slices with hazelnuts chunks showing on the inside of the slices.

Chocolade Hazelnoot Torrone

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: ongeveer 8 plakjes 1x
  • Category: dessert, zoet
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze chocolade hazelnoot torrone is een veganistische versie gemaakt met pure chocolade, kokosolie en hazelnoten en geïnspireerd op een traditionele Italiaanse kerst torrone.


Ingredients

Scale
  • 200 gram pure chocolade (75% of hoger)
  • ~ ½ kopje (50 gram) hazelnoten (ongezouten en ongebrand)
  • 2 eetlepels (50 gram) kokosolie (op kamertemperatuur)
  • 1/8 theelepel zeezout
  • ½ theelepel (3 ml) vanille-extract
  • 1 eetlepel (15 ml) ahornsiroop

Instructions

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze 15 minuten op 180 °C. Schud de bakplaat om de 5 minuten zodat de hazelnoten zich kunnen verplaatsen en gelijkmatig kunnen roosteren.

Haal de hazelnoten uit de oven en laat ze iets afkoelen. Leg de geroosterde hazelnoten in een schone keukendoek en wrijf alle hazelnoten samen om het velletje te verwijderen. De meeste hazelnoten zouden nu geen velletje meer moeten hebben. Maak je geen zorgen als er nog een paar met velletje zijn. Gooi de velletjes weg.

Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water (Au Bain Marie). Je kunt de chocolade ook in de magnetron smelten. Roer af en toe tot de chocolade gesmolten is.

Voeg hazelnoten, kokosolie zout, vanille en ahornsiroop toe aan de gesmolten chocolade. Roer om te combineren.

Giet het chocolade-hazelnootmengsel in een rechthoekige bakvorm bekleed met bakpapier of een siliconenvorm.

Plaats het een paar uur in de koelkast om te stollen.

Haal de torrone uit de siliconenvorm, of til de torrone uit de bakvorm met gebruik van het bakpapier.

Snijd in plakken (ongeveer 2 cm dik) en serveer.


Notes

Bakvorm
Je kunt voor dit recept een bakvorm gebruiken bekleed met bakpapier, maar ik raad een siliconenvorm aan om de vierkanten mooi te laten stollen. Een 9-inch (24 x11x7cm) siliconenvorm is perfect voor dit recept.

Zoetstof
Voel je vrij om te experimenteren met andere vloeibare zoetstoffen. Als je de voorkeur geeft aan de smaak van pure chocolade, kun je de zoetstof verminderen of weglaten voor een intense chocoladesmaak.

Chocolade en hazelnoten
De chocolade die je kiest, heeft een grote invloed op het eindresultaat. Experimenteer gerust met zowel de chocolade als de noten. Pistachenoten en amandelen zijn goede alternatieven voor hazelnoten.

De torrone laten stollen
Er zijn drie manieren om deze torrone te laten stollen. In de koelkast duurt het een paar uur; in de vriezer duurt het ongeveer een half uur en op het aanrecht op kamertemperatuur duurt het ongeveer 12 uur/nachtje.
Als je torrone uit de koelkast of vriezer komt en nog erg stevig is, laat hem dan op kamertemperatuur rusten om zachter te worden voordat je hem aansnijdt.

Kokosolie
Ik raad aan de kokosolie niet over te slaan of te vervangen voor dit recept. Elke andere olie (zelfs neutrale oliën) zal dit recept een andere en minder aangename smaak geven. Dit kan echter een persoonlijke voorkeur zijn. Vermijd extra vergine olijfolie, omdat dit geen aangename olie zal zijn voor dit recept.