Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
three salted caramel chocolate bar next to each other on a white backdrop next to a piece of salted caramel chocolate bar

XL CHOCOLADE GEZOUTEN KARAMEL REPEN

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 4 uur in de vriezer
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: 9 repen (met een broodvorm) 1x
  • Method: vriezer en koelkast
  • Diet: Vegan

Description

Makkelijk te maken XL Chocolade Gezouten Karamel Repen met een nootachtige basis, een gezouten karamelvulling en gedipt in pure chocolade. Veganistisch, glutenvrij en natuurlijk gezoet.


Ingredients

Scale

BASIS:

KARAMEL VULLING:

  • 200 gr ontpitte Medjool dadels
  • 15 gr / 1 el kokosolie (gesmolten)
  • 20 ml ahornsiroop
  • ½ tl zeezout
  • ½ tl vanille-extract (of amandel- of sinaasappelextract)
  • ½ kopje /125 ml amandelmelk
  • ¼ kopje / 60 ml water

CHOCOLADEDIP:

  • 7 oz / 200 gr vegan chocolade (85%)

Instructions

De basis

Bepaal eerst de grootte van de repen. Voor dikke XL-repen gebruik ik een kleine broodvorm (21 x 7 x 7 cm) en hiermee kon ik 9 repen maken.

Als je dunnere repen of blokjes wilt maken, gebruik dan een bredere bakvorm. Het recept blijft hetzelfde, maar omdat je de basis en de karamellaag uitspreidt, worden de repen dunner. Ik geef er echter de voorkeur aan het karamelrecept te verdubbelen als ik een grotere bakvorm gebruik.

Meng met een lepel de ingrediënten voor de bodem in een grote kom. Ik maal de noten, zaden en havermout fijn in een kleine blender. Zodra de zonnebloempitten, gemalen walnoten, gemalen havermout, gemalen amandelen, kokossuiker, kokosolie, zeezout en ahornsiroop gemengd zijn, voeg je 1 eetlepel water toe.

Ik doe dit met een lepel, zodat ik de consistentie in de gaten kan houden. Zodra de basis is gecombineerd, droog en een beetje plakkerig is, ben je klaar. Als de bodem veel te droog is en niet plakt, voeg dan nog een eetlepel water toe.

Druk het mengsel in je bakvorm. Ik gebruik een siliconenvorm omdat dit het supermakkelijk maakt om het na het invriezen te verwijderen. Als je geen siliconenvorm hebt, bekleed dan je bakvorm met bakpapier.

Zorg ervoor dat de basis goed en egaal in de bakvorm is aangedrukt. Gebruik de achterkant van een lepel of je vingers om de bodem in de vorm te drukken.

Zet opzij en maak de karamelvulling.

Karamel vulling

Voeg in een blender alle ingrediënten voor de karamelvulling toe en mix tot een zijdezachte massa. Smeer een laag karamelvulling op de bodem in de bakvorm. Wees royaal als je een dikke reep wilt maken. Als je een dunnere reep wilt maken en je hebt karamelsaus over, bewaar deze dan voor later. Ik vind het heerlijk om het aan mijn ontbijt toe te voegen of er appelschijfjes in te dippen als tussendoortje.

Zet 3-4 uur (of een nachtje) in de vriezer.

Chocoladedip

Smelt een donkere veganistische chocolade in de magnetron of een kom boven kokend water (au bain marie)

Haal de bakvorm uit de vriezer en snijd het in repen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bedek elke reep met de gesmolten chocolade.

Leg op de met bakpapier beklede bakplaat om op te stijven.

Nadat je alle repen zijn bedekt met chocolade plaats je de repen in de koelkast om verder op te stijven.


Notes

  • Deze repen zijn vijf dagen houdbaar in de koelkast en drie maanden in de vriezer.
  • In plaats van zonnebloempitten kun je pompoenpitten gebruiken. En je kunt ook pecannoten in plaats van walnoten gebruiken.
  • In plaats van havermout kun je boekweit, quinoavlokken, gepofte quinoa of gepofte gierst gebruiken.
  • Hazelnoten zijn ook een heerlijke vervanger voor amandelen.
  • Als je besluit een broodvorm (zoals in dit recept) te gebruiken met een dikke karamellaag, dan zal deze buiten de koelkast snel smelten. Houd daar rekening mee als je het wilt serveren. Als je dit een snack voor onderweg wilt maken, zou ik een brede ovenschaal gebruiken.
  • Ik verdubbel het recept voor karamelvulling, zodat ik het kan gebruiken als dip, spread of voor over mijn havermoutontbijt.