Gouden Kurkuma Melk en Kurkuma Latte

Gouden melk of kurkuma melk is een heerlijk gezonde traktatie en omdat sommigen van jullie dit geweldig lekkere drankje wellicht nog niet kennen, is de winter een mooi moment om het recept met je te delen. Gouden kurkuma melk en kurkuma latte zijn mijn favoriete (winter) drankjes

Wanneer je kurkuma met een beetje zoet combineert verandert het in een warme, licht kruidig drankje met eenaardse” smaak.

Ayurvedische praktijk

Traditioneel komt gouden kurkuma melk veel voor in de Ayurvedische praktijk en ook is het een traditioneel specerij in India. Misschien ben je niet zo bekend met kurkuma, maar vele culturen geloven in de heilzame werking ervan. Kurkuma wordt bijvoorbeeld voor heel veel kwaaltjes ingezet. Van een verkoudheid, tot een griep, keelpijn, maagpijn en zelfs bij wonden vanwege de antibacteriële en antimicrobiële voordelen.

In de traditionele recepten, zul je altijd  zwarte peperkorrels toe moeten voegen, dit zal namelijk de absorptie van curcumine (de belangrijkste component in kurkuma) verbeteren.

Hoe meer je deze gouden melk drinkt, hoe meer je merkt dat je steeds meer kurkuma en steeds minder zoetheid zult gebruiken. Het is verslavend! De smaken van kurkuma, zwarte peper, kaneel, gember en (zelfgemaakte) amandelmelk combineren prachtig samen! 

Golden Turmeric Milk and Turmeric Latte

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Golden Turmeric Milk and Turmeric Latte

Gouden Kurkuma Melk en Kurkuma Latte

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 from 1 review
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 5 mins
  • Cook Time: 15 mins
  • Total Time: 20 mins
  • Yield: 2 1x
  • Category: drink, melk, warm
  • Cuisine: vegan, plantaardig, gezond, zuivelvrij

Description

Een heerlijk warme gouden kurkuma melk (latte) met een vleugje zoetheid en kruiden.


Ingredients

Scale
  • 2 kopjes (zelfgemaakte) amandelmelk
  • 1 eetlepel ahorn siroop of 1 in water geweekte Medjool dadel
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 kaneelstokje of 1 theelepel gemalen kaneel
  • klein snufje zwarte peper
  • snufje geraspte gember (vers is het beste)

Instructions

  1. GOUDEN KURKUMA MELK
  2. Giet simpelweg alle ingrediënten in een kleine pan of hittebestendige beker en breng voorzichtig aan de kook. Loop niet weg, want melk kan snel (over)koken! Combineer goed alle ingrediënten samen met een lepel. Zet het vuur wat lager en laat ongeveer 15 minuten sudderen, hoe langer je het laat sudderen hoe sterker de smaak zal zijn.
  3. Zeef je gouden melk als je nog grote stukken gember, kaneel, peper, dadel etc. in je melk hebt. Serveer warm met een vleugje kaneel als je dat lekker/mooi vindt.
  4. KURKUMA LATTE
  5. Doe alle ingrediënten in een blender en blend voor ongeveer 1 minuut. Dat is het! Voeg 1 eetlepel kokosolie toe als je een dikkere latte wilt (zoals een traditionele latte) en een nog betere absorptie wilt van de kurkuma.
  6. Variaties op de GOUDEN MELK & LATTE:
  7. • Voeg 2 hele kardemom toe, terwijl de gouden melk kookt
  8. • Voeg 2 stukjes anijs toe bij het serveren
  9. • Gebruik meer ahornsiroop of Medjool dadels als je van zoet houdt
  10. • Voeg vanille-extract toe naar smaak

Notes

Hoe langer je de gouden melk overigens laat sudderen op laag vuur, hoe sterker de smaak zal zijn.

photos by the green creator (c) (copyright)

5 gedachten over “Gouden Kurkuma Melk en Kurkuma Latte”

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.