Amandelmelk

Hoewel er veel amandelmelkopties beschikbaar zijn in de winkel, voelt het soms zo goed om zelf een grotere fles amandelmelk te maken voor de komende week.

Dit artikel bevat affiliate links.

Dit recept is makkelijk en geeft je de ruimte om te beslissen hoe zoet je de amandelmelk wilt maken. Je kunt er ook voor kiezen om smaken te gebruiken en de melk naar wens dikker of dunner te maken. Het is een perfect basisrecept voor zelfgemaakte zuivelvrije melk.

De grote bonus is dat deze amandelmelk super simpel te maken is. Met slechts 2 basisingrediënten, 10 minuten en een blender ben je klaar om aan de slag te gaan.

Amandelmelk maken

Begin door de amandelen een nachtje te weken in een kom met water. Je kunt de amandelen ook gedurende de dag minimaal 4 uur laten weken. Hoe langer ze kunnen weken, hoe zachter en gemakkelijker het zal zijn om de amandelen te blenden.

Giet vervolgens de amandelen af en gooi het water weg en voeg de amandelen toe aan een blender met vers water, zout en extra smaken en zoetstoffen, zoals dadels en vanille.

Blend het mengsel ongeveer 2 minuten en giet het mengsel door een notenmelkzakje over een mengkom. Vervolgens kun je de melk uit de notenmelkzak in de kom knijpen.

De amandelpulp blijft in het notenmelkzakje achter. En in de kom heb je verse amandelmelk. 

Almond MilkWat te doen met de amandelpulp?

Overgebleven amandelpulp is een lekkere aanvulling op ontbijt- en koekjesrecepten. Je kunt het amandelpulp aan elke pap toevoegen of het gebruiken zoals je amandelmeel zou gebruiken. Zoals in deze amandelkoekjes of zelfgemaakte marsepein.

Almond MilkHoe lang is zelfgemaakte amandelmelk houdbaar?

Zelfgemaakte amandelmelk gaat in de koelkast in een afgesloten potje gemiddeld 4 dagen mee.

Maar het hangt ook af van hoe koel je koelkast is, of de amandelen niet te oud zijn en of je alles goed hebt schoongemaakt.

Het kan helpen om de amandelen in de koelkast te laten weken in plaats van op het aanrecht.

Deze amandelmelk is:

  • Romig maar niet te dik
    Fris maar niet te dun
  • Veelzijdig
  • Heerlijk

 

Hoe kun je amandelmelk gebruiken?

Je kunt amandelmelk gebruiken zoals ieder andere melk. Een paar voorbeelden zijn: pap, latte, bakken, smoothies en pannenkoeken.

Is dit te tijdrovend voor je? Probeer dit recept dan eens om amandelmelk in slechts enkele minuten te maken.

Als je dit recept probeert, laat het me dan weten! Laat een reactie achter, beoordeel het en vergeet niet een foto #thegreencreator @thegreencreator op Instagram te taggen.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
almond milk

Amandelmelk

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 2.5 cups 1x
  • Category: drankje
  • Method: blender
  • Diet: Vegan

Description

Deze makkelijke zelfgemaakte amandelmelk maak je in minder dan 5 minuten. Deze amandelmelk is romig, heerlijk en je kunt het zo zoet maken als je wilt. Perfect bij het ontbijt, koken, bakken of om als koud drankje te drinken.


Ingredients

Scale
  • 70 gram (1/2 kopje) rauwe amandelen (een nacht geweekt in koud water of 4 uur in heet water)
  • 2,5 kopjes water (600 ml) (minder om te verdikken, meer om te verdunnen)
    snufje zeezout

optioneel
2 ontpitte Medjool dadels (of andere zoetstof naar keuze / laat weg voor ongezoete amandelmelk)
1 tl vanille-extract (laat weg voor gewone amandelmelk)


Instructions

  1. Giet de geweekte amandelen af en gooi het water weg.
  2. Voeg de geweekte amandelen, water, zout en optionele ingrediënten toe aan een blender. Blend tot je een glad en romig mengsel hebt. Blijf ongeveer 2 minuten blenden.
  3. Doe een notenmelkzakje in een kom en giet de melk in het notenmelkzakje. Knijp totdat alle vloeistof is geëxtraheerd en je alleen droge amandelpulp in de zak met notenmelk overhoudt.
  4. Bewaar de amandelpulp voor gebak of pap.
  5. Giet de melk in een pot of fles en dek af. Bewaar ongeveer 4 dagen in de koelkast. Schud voor gebruik.


Notes

Je kunt heerlijk experimenteren met deze melk door er bijvoorbeeld rauwe cacao of een bevroren banaan aan toe te voegen.