Witte Bolletjes Maken

Veganistische witte bolletjes met 5 ingrediënten. Makkelijk om te maken en lekker luchtig. Perfect voor bij het diner, als ontbijt of als bijgerecht.

this recipe is also available in:

English

 

Sinds maart deel ik nogal wat broodrecepten op mijn Instagram stories. Zoals olievrije Focaccias, witte bolletjes, volkorenbrood, bananenbrood en appelmoes brood. Velen van jullie wilden de recepten voor alles! Super leuk! Vandaag deel ik dan ook het recept voor deze heerlijke, eenvoudige witte bolletjes.

We eten deze witte bolletjes bij een simpele avondmaaltijd. Ze zijn ook lekker als burger! Maar ook de zoete versie met jam is onweerstaanbaar.

freshly baked dinner rolls on white napkin with red lines on a white backdropWitte Bolletjes in Amerika en in Nederland

Broodrecepten lijken over de hele wereld verschillende namen te hebben, maar wist je dat ze ook in verschillende culturen anders worden geserveerd?

Van wat ik heb begrepen worden zachte donzige broodjes in Amerika nogal gewaardeerd tijdens Thanksgiving. Maar in Nederland zijn witte bolletjes, harde broodjes of witte puntjes populair voor de lunch of als ontbijt, vooral met boter en kaas.

Ik denk dat witte bolletjes in de VS meer als bijgerecht worden geserveerd naast een vullend hoofdgerecht met bijvoorbeeld groenten, een goede saus en aardappelpuree.

Voor mij persoonlijk doen deze donzige broodjes me denken aan mijn kindertijd. Herken je dit of heb je een andere kijk op de cultuur van witte bolletjes, dan lees ik dat graag in het commentaargedeelte.

Hoe Maak Je Simpele Witte Bolletjes

Ik ben nooit echt een fanatieke ”broodbakker” geweest, maar de laatste paar maanden waar de meesten van ons toch veelal thuis waren, is hier wat verandering in gekomen. Ik heb behoorlijk wat verschillende broodrecepten getest, maar deze witte bolletjes heb ik uiteindelijk best regelmatig gemaakt.

Ik begrijp je volledig als je denkt dat het intimiderend is om deze witte bolletjes helemaal zelf te maken, maar ik beloof je dit recept echt heel eenvoudig, bijna meditatief is.

Met slechts 5 basisingrediënten en een makkelijk te volgen methode zul je binnenkort ook genieten van deze bolletjes!

Je hebt geen luxe keukenapparatuur nodig, er komen geen ingewikkelde instructies of gekke kneedtechnieken aan te pas. Je kent me, ik houd van eenvoudige recepten.

five ingredients for simple dinner rolls on white backdrop with a blue napkin next to a white mixing bowl with a fork and white flour in it on a blue napkin

Stap 1.

Combineer alle ingrediënten in een grote kom en meng met een vork om het water en de bloem te combineren.

round dinner rolls dough on a white backdrop with flour next to round dinner rolls dough on a white backdrop doubled in sizedinner rolls dough on a white backdrop with flour and a pair of hands kneading the dough

Stap 2.

Breng het deeg over naar een schoon oppervlak met een beetje bloem en begin met kneden. Blijf het brood naar het midden vouwen terwijl je het draait.

Stap 3.

Bedek en laat 45 minuten rijzen.

 

round dinner rolls batter cut in eight parts on a white backdrop with a silver knife next to dinner rolls on a lined baking sheet with parchment paper

Stap 4.

Snijd het deeg in acht gelijke delen en kneed kleine broodjes. Nogmaals, vouw naar binnen en draai.

Stap 5.

Bedek en laat weer 45 minuten rijzen.

Stap 6.

Bak en geniet.

eight round dinner rolls dough on a white backdrop with flour with two cuts in each dinner roll

close up dinner rolls fresh from the oven on brown parchment baking paper

Waarom je deze bolletjes heerlijk zult vinden

Als je voorzichtig bent en niet te veel bloem gebruikt (houd je aan het recept), zijn ze luchtig! Als je bij het maken van de bolletjes iets teveel bloem gebruikt, worden ze wat minder luchtig.
Ze zijn zacht en eenvoudig te maken.
Deze bolletjes zijn geweldig voor hartige en zoete gerechten. Lekker bij zwaardere maaltijden of als bijgerecht, maar ze zijn ook heerlijk als een (zoet) ontbijt met jam, vegan kaas of pindakaas.
De bolletjes zijn super zacht in het midden.
Over het algemeen zijn deze bolletjes geweldig voor hamburgers en voor het dippen van sauzen en dips!

Als je deze eenvoudige witte bolletjes eens probeert, zou ik dat graag willen weten! Laat hieronder een reactie achter, deel het op Facebook of maak een foto en tag het #thegreencreator op Instagram! Ik zie graag hoe je bolletjes eruit zien!

 

baked dinner rolls on white napkin with red lines on a white backdrop with pinterest text

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
three dinner rolls stacked in a circle on a small white plate on a white marble backdrop

Witte Bolletjes Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 2 uur
  • Cook Time: 20 minuten
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: 8 bolletjes 1x
  • Category: bijgerecht, ontbijt
  • Method: oven
  • Cuisine: brood, vegan
  • Diet: Vegan

Description

Veganistische witte bolletjes met 5 ingrediënten. Makkelijk om te maken en lekker luchtig. Perfect voor bij het diner, als ontbijt of als bijgerecht.


Ingredients

Scale
  • 500 gram patentbloem (plus meer voor het kneden) *
  • 2 eetlepels biologische kokossuiker (ik heb ook met succes ahornsiroop gebruikt)
  • ¼ tot ½ theelepel zeezout
  • 7 gram (2 ¼ theelepels) snelrijzende gist
  • 325 ml lauwwarme water **

Instructions

Voeg de bloem toe in een grote mengkom.

Voeg in een aparte mok of mengkom het lauwe water *** toe en roer de gist, zout en kokossuiker erdoor. Roer tot alles goed gecombineerd is.

Als ik alleen water en geen melk gebruik, gebruik ik mijn waterkoker en zet ik het op 40 graden Celsius. Ik wacht een paar seconden en gebruik dan dat water als mijn lauwwarme water.

Als je (gedeeltelijk) plantaardige melk gebruikt, verhit de melk dan in een aparte mengkom (of een kleine steelpan op middelhoog vuur) tot het warm is. Als het te heet is, kan het de gist doden.

Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en combineer met een vork totdat de natte en droge ingrediënten gecombineerd zijn.

Breng over naar een licht met bloem bestoven oppervlak.

Kneed tot je een gladde en compacte deegbal hebt door het beslag naar het midden te vouwen. Begin met weinig druk en eindig met meer druk door je handpalmen te gebruiken.

Voeg alleen meer bloem toe om een ​​zachte deeg te maken en om een plakkerige deeg te voorkomen.

Dek af met een schone theedoek en laat 45 minuten rusten/rijzen op kamertemperatuur.

Besprenkel het deeg licht met wat bloem en verdeel het in 8 stukken. Ik vind het makkelijk om dit met een mes te doen.

Maak kleine broodjes door het deeg naar het midden te vouwen (dezelfde techniek als voorheen). Je wilt kleine balletjes maken.

Snijd voorzichtig met een mes twee lichte inkepingen in de bolletjes. Dit creëert zwakke plekken in de korst, waardoor uitzetting mogelijk is in plaats van gebarsten naden.

Leg op een beklede bakplaat.

Dek af en laat het weer rusten voor ongeveer 45 minuten zodat de bolletjes kunnen rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 ° C.

Bak ongeveer 20 minuten op de bovenste blad, of tot het luchtig en licht goudbruin is. Houd het in de gaten, aangezien de tijden kunnen variëren afhankelijk van je oven.

Serveer direct of bewaar 3 dagen losjes afgedekt met een theedoek op het aanrecht.


Notes

* je kunt het witte meel met ongeveer 1/3 volkoren (gebak) meel vervangen

** voor een meer melkachtig broodje kun je plantaardige melk zoals sojamelk gebruiken. Maar ook dit moet lauwwarm zijn. Een andere optie is lauwwarm water en 1/3 lauwwarme plantaardige melk.

*** lauwwarm betekent over het algemeen ongeveer 38,5 graden Celsius.

Je kunt deze broodjes maximaal een maand invriezen. Voor het serveren van de broodjes laat de broodjes ontdooien voor ongeveer 30 minuten. Laat ze rijzen en bak dan af.