Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
three dinner rolls stacked in a circle on a small white plate on a white marble backdrop

Witte Bolletjes Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 2 uur
  • Cook Time: 20 minuten
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: 8 bolletjes 1x
  • Category: bijgerecht, ontbijt
  • Method: oven
  • Cuisine: brood, vegan
  • Diet: Vegan

Description

Veganistische witte bolletjes met 5 ingrediënten. Makkelijk om te maken en lekker luchtig. Perfect voor bij het diner, als ontbijt of als bijgerecht.


Ingredients

Scale
  • 500 gram patentbloem (plus meer voor het kneden) *
  • 2 eetlepels biologische kokossuiker (ik heb ook met succes ahornsiroop gebruikt)
  • ¼ tot ½ theelepel zeezout
  • 7 gram (2 ¼ theelepels) snelrijzende gist
  • 325 ml lauwwarme water **

Instructions

Voeg de bloem toe in een grote mengkom.

Voeg in een aparte mok of mengkom het lauwe water *** toe en roer de gist, zout en kokossuiker erdoor. Roer tot alles goed gecombineerd is.

Als ik alleen water en geen melk gebruik, gebruik ik mijn waterkoker en zet ik het op 40 graden Celsius. Ik wacht een paar seconden en gebruik dan dat water als mijn lauwwarme water.

Als je (gedeeltelijk) plantaardige melk gebruikt, verhit de melk dan in een aparte mengkom (of een kleine steelpan op middelhoog vuur) tot het warm is. Als het te heet is, kan het de gist doden.

Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en combineer met een vork totdat de natte en droge ingrediënten gecombineerd zijn.

Breng over naar een licht met bloem bestoven oppervlak.

Kneed tot je een gladde en compacte deegbal hebt door het beslag naar het midden te vouwen. Begin met weinig druk en eindig met meer druk door je handpalmen te gebruiken.

Voeg alleen meer bloem toe om een ​​zachte deeg te maken en om een plakkerige deeg te voorkomen.

Dek af met een schone theedoek en laat 45 minuten rusten/rijzen op kamertemperatuur.

Besprenkel het deeg licht met wat bloem en verdeel het in 8 stukken. Ik vind het makkelijk om dit met een mes te doen.

Maak kleine broodjes door het deeg naar het midden te vouwen (dezelfde techniek als voorheen). Je wilt kleine balletjes maken.

Snijd voorzichtig met een mes twee lichte inkepingen in de bolletjes. Dit creëert zwakke plekken in de korst, waardoor uitzetting mogelijk is in plaats van gebarsten naden.

Leg op een beklede bakplaat.

Dek af en laat het weer rusten voor ongeveer 45 minuten zodat de bolletjes kunnen rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 ° C.

Bak ongeveer 20 minuten op de bovenste blad, of tot het luchtig en licht goudbruin is. Houd het in de gaten, aangezien de tijden kunnen variëren afhankelijk van je oven.

Serveer direct of bewaar 3 dagen losjes afgedekt met een theedoek op het aanrecht.


Notes

* je kunt het witte meel met ongeveer 1/3 volkoren (gebak) meel vervangen

** voor een meer melkachtig broodje kun je plantaardige melk zoals sojamelk gebruiken. Maar ook dit moet lauwwarm zijn. Een andere optie is lauwwarm water en 1/3 lauwwarme plantaardige melk.

*** lauwwarm betekent over het algemeen ongeveer 38,5 graden Celsius.

Je kunt deze broodjes maximaal een maand invriezen. Voor het serveren van de broodjes laat de broodjes ontdooien voor ongeveer 30 minuten. Laat ze rijzen en bak dan af.