Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
a whisk with whipped aquafaba cream

VEGAN SLAGROOM (ZONDER KOKOS)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 5-6 kopjes 1x
  • Method: keukenmachine
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze makkelijke vegan slagroom is waarschijnlijk de gezondste slagroom ooit. Het is gemaakt zonder kokos (vet). Dit recept is veelzijdig, licht en luchtig en in minder dan 5 minuten opgeklopt.


Ingredients

Scale
  • 180 ml kikkererwten water/pekel (vloeistof uit 1 pot/blik kikkererwten)*
  • 95 gr zoetstof in poedervorm zoals monniksfruit, stevia, kokossuiker, xylitol, veganistische poedersuiker*
  • 1 tl cream of tartar (wijnsteenbakpoeder)
  • 1 tl puur vanille-extract

Instructions

Giet het water uit een blikje of glazen pot kikkererwten in een grote mengkom.

Bewaar de kikkererwten voor later als tussendoortje of een ander recept (hummus?).

Een pot kikkererwten is ongeveer 180 ml vloeistof. Maak je geen zorgen als je meer of minder kikkererwten pekel/water hebt. Zolang je een half kopje pekel hebt, kun je dit recept volgen en eindigen met een goede hoeveelheid slagroom.

Voeg de wijnsteenbakpoeder toe om de slagroom te binden en luchtig en stijf te maken.
Voeg ook de poedervormige zoetstof en vanille toe.

Begin met kloppen met een staande mixer gedurende ongeveer 3-4 minuten.
Begin op gemiddelde snelheid en verhoog na 30 seconden naar hoge snelheid.
Klop tot je een dikke schuimige textuur hebt met stijve pieken.

Je kunt ook een handmixer gebruiken. Het kost je dan ongeveer twee keer zoveel tijd, maar het resultaat zal hetzelfde zijn.

Serveer onmiddellijk om te genieten van een zachte dikke textuur. Eventuele restjes kun je in de vriezer bewaren en er zoveel uitscheppen als je nodig hebt.

180 ml kikkererwten pekel zal ongeveer 5 kopjes slagroom zijn.

Notes

Als je naar slagroom kijkt die je in de winkel koopt, zul je merken dat slagroom erg zoet is. Dus, voor een winkel-achtige smaak, gebruik ik een 1 op 1 verhouding aquafaba en zoetstof, maar pas aan naar je smaak en gebruik minder (of zelfs meer) zoetstof als je wilt.

De zoetstof moet gepoederd zijn om een gladde (niet korrelige) textuur te verzekeren. Als je witte poedersuiker wilt gebruiken, controleer dan of het veganistisch is.

Je kunt kikkererwten gebruiken uit een glazen pot, een blikje of zelf gekookt. Als je kikkererwten kookt, gebruik dan gewoon het water waarin je de kikkererwten hebt gekookt.

Wijnsteenbakpoeder is optioneel, maar ik raad het ten zeerste aan. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat het in veel minder tijd een stijve, opgeklopte textuur vormt dan zonder. Het werkt ook als stabilisator om de slagroom zijn stevige textuur te laten behouden.