Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
vegan lentil loaf on a marble white cutting board with rosemary on top next to a plate with a slice of lentil loaf and a bowl with potato puree

Vegan Linzenbrood (glutenvrij en zonder olie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 40
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 3-4 porties van 1 plakje 1x
  • Category: hoofdgerecht
  • Method: keukenmachine en oven
  • Cuisine: Amerikaans

Description

Dit heerlijke linzenbrood recept is alles wat je zoekt in een recept met linzen. Het is zacht, vochtig en vol met mooie hartige smaken die perfect combineren met het zoetige glazuur laagje. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het recept is ook vrij van gluten en olie.


Ingredients

Scale

voor het linzenbrood:

1.5 theelepel lijnzaadmeel (gemalen lijnzaad) of 2 theelepels lijnzaad
4 theelepels warm water
1 ui (155 gram), in blokjes gesneden
23 teentjes knoflook
1 kleine zoete aardappel of een halve grote zoete aardappel (200 gram), in blokjes gesneden
1 wortel of 2 kleine wortels (100 gram)
2 stengels selderij, in blokjes gesneden (150 gram)
3 kopjes (450 gram) gekookte linzen *
2 eetlepels verse peterselie
3 eetlepels edelgistvlokken*
5 theelepels pure tomatenpuree (geen ketchup)
2 theelepels tamari*
1 theelepel gedroogde salie
1 theelepel gedroogde tijm
½ theelepel elk droge: rozemarijn, oregano, gember, marjolein
snufje gemalen zwarte peper
1 kopje (100 gr) havermout

* 75 gram ongekookte linzen = ongeveer 1 kop gekookte linzen. Wanneer je droge linzen voor dit recept gebruikt, hoef je deze niet te weken voordat je ze kookt, maar spoel de linzen wel goed af. Kook 1 deel linzen met 3 delen water gedurende 40 minuten of tot ze zacht zijn.

voor het glazuur:

1/2 kop (112 gram) pure tomatenpuree (geen ketchup)
1 eetlepel dadelsiroop of ahorn- of kokossiroop, naar smaak aanpassen
1 theelepel milde mosterd
1 theelepel appelazijn


Instructions

Verwarm de oven voor op 175 ° C.

Meng het lijnzaad en het water in een klein kommetje en zet apart. Dit gaat binden en maakt een ”flax egg”.

Meng de ingrediënten voor het glazuur in een klein kommetje en zet apart.

Verhit een pan op middelhoog vuur. Als je geen olie gebruikt, gebruik dan een anti-aanbak pan of zorg ervoor dat je voldoende water toevoegt om te voorkomen dat de groenten verbranden.

Sauté de in blokjes gesneden ui, knoflook, selderij, wortelen en zoete aardappel op middelhoog vuur tot ze zacht zijn (5-10 minuten), roer af en toe. Voeg de laatste 2 minuten de gedroogde kruiden en specerijen toe. Haal van het vuur.

Plaats dit vervolgens in een keukenmachine met de gekookte linzen, havermout, tomatenpuree, tamari, edelgistvlokken, de ”flax egg” en verse peterselie.

Blend en pulseer een paar keer totdat de ingrediënten goed zijn gecombineerd, maar niet helemaal gepureerd zodat je nog steeds een semi-dikke textuur hebt.

Bedek een bakvorm met bakpapier en plaats het mengsel in de bakvorm.

Bedek het linzenbrood met het glazuur en bak het vervolgens 30-40 minuten in de oven op 175 °C.

Het linzenbrood is klaar als een vork er schoon uitkomt.

Laat het 5 minuten afkoelen voordat je het voorzichtig snijdt. Het is eigenlijk nog beter om 30 minuten te wachten.


Notes

  • Je kunt tamari vervangen door liquid amino’s of sojasaus (dit is niet glutenvrij)
  • Eventuele restjes kun je (afgedekt) in de koelkast bewaren voor ongeveer 5 dagen.
  • Je kunt dit linzenbrood ook de dag ervoor maken en vlak voor het serveren bakken OF na het bakken kun je het (nog beter) een nacht laten rusten. Verwarm het brood in de oven vlak voordat je het snijdt, om het warm te serveren.
  • Ik heb geen ervaring met het invriezen van dit linzenbrood.