Vegan Appel Crisp

Dit recept is toch wel een echt herfst favoriet. Heerlijk goud bruin en krokant gebakken met zachte warme appels. En voor deze perfecte vegan appel crisp heb je maar 6 ingrediënten nodig.

This article is also available in English:

English

 

Als ”pumpkin spice”, oftewel speculaaskruiden, niet jouw ding zijn tijdens de herfst, wat dacht je dan van een heerlijke vegan appel crisp met een lekkere hoeveelheid kaneel?

Een paar weken geleden, op een warme dag, vroeg ik op Instagram met een poll of jullie ook al helemaal klaar zijn voor de herfst. 80% zei ja! Ik voel me dus comfortabel genoeg om het over de geneugten van de herfst te hebben in september, terwijl het buiten nog steeds als zomer aanvoelt.

De herfst is de perfecte periode voor een nieuw begin. Meer nog dan in januari, heb ik het gevoel dat herfst voor vernieuwing staat. De herfst is ook het perfecte moment om langzaam over te schakelen naar een meer verwarmend dieet. Meer appels, meer kruiden en specerijen, maar vooral ook meer stoofschotels en soepjes. Deze aardappel linzen stoofpot is mijn favoriet! Het is ook een goed moment om je ontbijt wellicht te veranderen voor een meer verwarmend ontbijtje.

Dit appel crisp recept is een dessert, maar een heel eenvoudig recept zonder gedoe. Geen olie, geen boter, je hebt alleen 6 ingrediënten nodig en iedereen kan dit maken. Zonder havermout zou het geen crisp zijn. Havermout zorgt ervoor dat deze appel crisp zijn beroemde onweerstaanbare knapperigheid krijgt. Kokossuiker werkt ook erg goed in dit recept. Eenmaal verhit en gesmolten in de havermout geeft het deze appel crisp een heerlijke karamelsmaak. En laten we de kaneel niet vergeten. Warme appels zijn zoveel beter met kaneel.

Dus als je een goede hoeveelheid appels hebt, is er geen reden om niet een appel crisp te maken. Omdat appels het belangrijkste ingrediënt zijn voor een appel crisp recept, bespreek ik hier een paar dingen om in gedachten te houden.

Wat is het verschil tussen een appel crisp en appelkruimeltaart?

Een (appel) crisp is een dessert van gebakken fruit, dat bedekt is met een knapperig laagje. Een (appel) kruimeltaart is vergelijkbaar met een crisp. Een kruimeltaart is een dessert van gebakken fruit met een topping laagje, maar deze hoeft niet noodzakelijk knapperig te zijn. Een kruimeltaart topping bevat vaak geen havermout of noten, maar lijkt meer op een streusel-topping met bloem, suiker en boter.

Een crisp is dus wat lichter, bevat havermout en is knapperiger dan een kruimeltaart.

Welke appels zijn het beste voor een vegan appel crisp?

Er zijn een heleboel verschillende appels om uit te kiezen. Elk heeft zijn eigen specifieke smaak en textuur.

 

zoet versus zuur

Sommige appels zijn bijvoorbeeld zoet en andere wat zuurder. Als je appels bakt worden deze over het algemeen wat zoeter. Zure appels worden dus wat zoeter en een zoete appel wordt nog zoeter.

 

stevig versus zacht

Sommige appels zijn knapperig en stevig, zelfs wanneer ze gebakken worden, en anderen kunnen heel zacht worden en vocht afgeven. Er is geen goed of fout, het hangt af van je persoonlijke voorkeur. Een combinatie is ook een goede optie als je een mix van zachte en knapperige appels lekker vindt.

Als het gaat om het kiezen van de beste appels om een appel crisp te maken, kies ik graag de appels met een perfecte balans tussen zoet en zuur, zoals Granny Smith, Golden Delicious of Honeycrisp. Ze zijn knapperig en bakken goed. Je kunt deze drie ook combineren als je ze allemaal in huis hebt.  close up apple crisp in a glass baking tray with a spoon

Hoe snijd je appels voor een appel crisp?

Er is niet echt een specifieke regel over hoe je appels moet snijden voor een appel crisp. Vooral als je zelf een appel crisp bakt. Ga voor wat voor jou het beste werkt.

  • Persoonlijk geef ik de voorkeur om de appels te schillen, aangezien de schil iets te veel textuur heeft voor een appel crisp. Maar je kunt ook de schil gewoon laten zitten als je dat liever hebt.
  • Wat ik echter wel adviseer, is om het klokhuis te verwijderen. Het is ook belangrijk om de zaadjes te verwijderen. Maar ook de andere delen van de kern hebben een andere smaak en een harde textuur, dus misschien wil je dit ook verwijderen.
  • Het snijden van de appels is persoonlijk. Sommige mensen vinden een appel crisp alleen lekker als de appels in dunne plakes gesneden zijn. Anderen snijden de appel in kleine stukjes. Ik behoor tot de laatste groep om twee redenen. Het is sneller en ik heb minder appels nodig om een appel crisp te maken.
  • Hoe groter de stukjes appel, hoe steviger ze blijven en hoe meer baktijd je nodig hebt.
  • Grotere stukken appel zullen ook een andere textuur creëren, omdat je er echt in kunt bijten.
  • Dun gesneden appels zullen voor minder textuur creëren zorgen.

Hoe maak je een vegan appel crisp?

Je hebt twee kommen nodig om deze vegan appel crisp te maken. Eén kom voor de stukjes appel en één kom voor het havermout mengsel. Het schillen en snijden van de appels kan wat tijd in beslag nemen, maar daarna is het vrij eenvoudig.

Met een voorverwarmde oven kun je in minder dan een uur van deze heerlijke appel crisp genieten. Ik vind het heerlijk om lekker op de bank te zitten met een appel crisp en een kopje thee. Maar een appel crisp is ook een heerlijk dessert met een groot bolletje vegan vanille-ijs.

Houd jij van een goede appel crisp? Laat het me weten in de reacties hieronder als je dit recept gaat proberen, beoordeel dit recept of tag je recept op Instagram #thegreencreator.

Subscribe newsletter

Vegan Apple Crisp in a white bowl with a fork

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vegan Apple Crisp in the mold with a spoon on a white backdrop with a blue napkin

Vegan Appel Crisp

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 45
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 3-4 1x
  • Method: bakken

Description

Dit recept is toch wel een echt herfst favoriet. Heerlijk goud bruin en krokant gebakken met zachte warme appels. En voor deze perfecte vegan appel crisp heb je maar 6 ingrediënten nodig.


Ingredients

Scale
  • 5 (middelgrote) appels, geschild en zonder klokhuis
  • 1 eetlepel kokossuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels kaneel
  • 115 gram havermout
  • 85 gram pure appelmoes / puree
  • 65 gram kokossuiker

Instructions

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Snijd de appels in hapklare stukjes of snijd ze in dunne plakjes. Voeg de appels toe aan een mengkom met 1 eetlepel kokossuiker, kaneel en citroensap. Roer om te combineren en zet opzij.

Combineer in een aparte kom de havermout, 65 gram kokossuiker en appelmoes.

Voeg de appels toe aan een ovenschotel en strooi vervolgens de havermout topping er bovenop. Druk de havermout topping in de appels met een spatel. Bak 45-60 minuten (180 ºC)  in een voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen voor het opdienen.

Je kunt appel crisp warm of koud serveren.


Notes

In de koelkast in een glazen container met deksel kun je de appel crisp 3-4 dagen bewaren.

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het dan op je Pinterest bord:

the best vegan apple crisp

 

 

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.