Pruimen zijn een heerlijke snack, maar ook perfect als een ingrediënt voor veel recepten. Omdat pruimen meestal in desserts worden verwerkt, wilde ik een oud boekweitpap recept een upgrade geven. Je kunt het eerdere recept voor mijn romige boekweitpap met walnoten, grapefruit en appels hier vinden. Maar maak vooral ook eens deze rauwe boekweitpap met pruimen eens.
De eerste herfstdag van het jaar komt eraan. Omdat we straks allemaal recepten vinden met pompoen, lijkt het me wel zo fijn om die heerlijke sappige pruimen niet te vergeten die je nog tot begin oktober kunt vinden.
Als je nog niet helemaal klaar bent voor een warm ontbijtje, dan is deze rauwe boekweitpap met pruimen wellicht een goede manier om langzaam de overgang te maken naar een warm ontbijt.
Wist je dat boekweit geen graan is? Het is eigenlijk een zaadje/”pseudograan” en volledig glutenvrij en niet gerelateerd aan tarwe.
Laten we eerst enkele vragen beantwoorden die je mogelijk hebt als het gaat om het eten van rauwe boekweit of geweekte boekweitpap. Ik herinner me jaren geleden toen ik voor het eerst (rauwe) boekweitpap maakte, dat ik best wel wat vragen had.
Kun je boekweit rauw eten?
Dit was waarschijnlijk mijn eerste vraag toen ik begon te experimenteren met boekweit. Kun je boekweit rauw eten? Ik gebruikte boekweit meestal zoals haver, gierst, quinoa en rijst. Dus ik kookte de boekweitgrutten voordat ik het in stoofschotels, salades, pap en soepen gebruikte.
Boekweitgrutten kun je echter ook rauw eten. Je moet de boekweitgrutten echter eerst weken. Ik heb nog nooit boekweit rechtstreeks uit de pak gegeten, maar ik kan me goed voorstellen dat deze boekweitgrutten vrij hard zijn en wellicht ook te hard om op te kauwen. Ik raad dan ook aan om boekweitgrutten te weken, af te spoelen en uit te laten lekken voordat je ze gebruikt. Dit alles zorgt er ook voor dat rauwe boekweit veel beter wordt verteerd en ook veel beter zal smaken dan niet-geweekte rauwe boekweit.
Geweekte boekweitpap
Geweekte boekweitpap is eigenlijk rauwe boekweit dat een nachtje is geweekt. Je kunt boekweitgrutten ongeveer 4-6 uur laten weken, maar een nachtje is het beste. Voeg simpelweg de gespoelde boekweitgrutten toe aan een grote kom of pot met veel water en laat dit een nachtje weken. Wanneer boekweit begint te weken, wordt het een beetje … slijmerig. Spoel de geweekte boekweit de volgende dag dus onder stromend water af en je boekweitgrutten zijn klaar voor gebruik.
Het afspoelen zorgt ervoor dat je boekweit niet meer zo slijmerig is, dus maak je daar geen zorgen over.
Is het nodig om boekweit te weken?
Ik denk dat dit afhangt van hoe je de boekweitgrutten gaat gebruiken. Als je ze rauw gaat eten, stel ik voor om de boekweitgrutten minstens 4-6 uur te laten weken. Terwijl sommigen ook boekweit weken voorafgaand aan het koken, lijk ik enigszins onverschillig hierin te zijn. Als ik eraan denk, laat ik de boekweitgrutten een paar uurtjes of een nachtje weken voordat ik het kook. Anders spoel ik de boekweitgrutten alleen af voordat ik het kook.
De reden waarom sommigen granen en boekweit altijd weken, is om het makkelijker te laten verteren.
Romige boekweitpap
Het mooie van dit recept is dat je eindeloos kunt variëren met het toegevoegde fruit. Zoals in mijn eerdere recept, waar ik appels en walnoten toevoegde aan de geweekte boekweitgrutten. Wat ook fijn is aan dit recept, is dat het een romige boekweitpap wordt zonder extra ingrediënten om het romig te maken. De geweekte boekweit zorgt er vanzelf voor dat dit na het blenden een heerlijke dikke romige pap wordt.
Deze romige rauwe boekweitpap is makkelijk om te maken, het is (natuurlijk) vegan, maar ook gluten- en graanvrij.
Waarom zou je boekweit weken?
Als je nog nooit eerder boekweit (of iets anders) hebt geweekt , kan ik me voorstellen dat het misschien een beetje intimiderend of verwarrend is, maar boekweit weken is echt heel makkelijk om te doen. Ik geloof dat een goede spijsvertering de basis is voor een optimale gezondheid. Als je spijsvertering uit balans is, is het bijvoorbeeld misschien moeilijk om voedingsstoffen op te nemen. Probiotica zijn een geweldige manier om je spijsvertering te ondersteunen, goed kauwen is ook een goede manier, maar weken, blenden, (sap) persen, of kiemen zijn ook manieren om je spijsvertering een handje te helpen.
Om deze rauwe boekweitpap te maken, laat je eerst de boekweitgrutten en cashewnoten een nachtje weken. Daarna spoel ik de boekweitgrutten en cashewnoten onder stromend water af voordat ik ze aan een blender toevoeg met het sap van een sinaasappel, kaneel en vanille.
De toppings maken dit ontbijtpapje onweerstaanbaar. Ik ben dol op bosbessen, frambozen, meer pruimen, cacao nibs, zonnebloempitten en moerbeien. Makkelijk om te maken, makkelijk om te verteren en een echte traktatie in de ochtend.
Om deze pap vooraf te maken, kun je het zelfs de avond ervoor blenden (na een dagje weken) en vervolgens hoef je in de ochtend alleen je favoriete toppings toe te voegen. Je kunt ook een grotere hoeveelheid maken voor de komende week. Dit papje kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast in een glazen pot bewaren. Het is ook een geweldig ontbijtje voor onderweg.
Houd jij van boekweit? Heb je ooit rauwe boekweitpap gemaakt? Laat het me weten in de reacties hieronder, beoordeel dit recept of deel het op Facebook of Instagram #thegreencreator.
PrintKoude (Rauwe) Boekweitpap met Pruimen
- Prep Time: 6 uur
- Cook Time: 5 minuten
- Total Time: 0 hours
- Method: weken + blenden
Description
Rauwe boekweitpap met verse pruimen is een lekkere manier om je dag te beginnen en ook perfect om vooraf te maken. Garneer deze pap met je favoriete toppings en serveer koud.
Ingredients
- 200 gram rauwe boekweitgrutten (heel of grof gemalen) + 600 ml water om te weken
- 125 gram rauwe cashewnoten
- 4 pruimen, verwijder de pit
- 1 sinaasappel, sap
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel vanille-extract of gemalen vanille
- besprenkel met dadelsiroop voor zoetheid
toppings
(bevroren) bessen, zoals frambozen en bosbessen
vers fruit, zoals appels en pruimen
zonnebloemzaadjes
cacao nibs
moerbeien
Instructions
Plaats de boekweit en cashewnoten in een grote mengkom en bedek met water. Laat minimaal 4-6 uur of een nachtje weken. Spoel vervolgens af en laat uitlekken. Plaats alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en blend tot je een gladde massa hebt. Een staafmixer is ook prima om deze pap te maken.
Top met vers of bevroren bessen, pruimen, cacao nibs, moerbeien en zonnebloempitten. Of gebruik een andere topping die je lekker vindt bij je pap. Andere ideeën zijn: notenboter, kokosvlokken, geschaafde amandelen of gojibessen.
Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord: