Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
pie crust in a pie plate with a blue border on a grey backdrop with small bowls in the corner

Taartbodem (veganistisch / glutenvrij / olievrij)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 6 tot 8 porties 1x
  • Category: dessert, zoet, snack, hartig
  • Method: oven
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze glutenvrije vegan taartbodem is makkelijk om te maken en ook nog eens vrij van olie. Deze taartbodem kan worden gebruikt voor zowel zoete en hartige recepten.


Ingredients

Scale
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 3 eetlepels koud water
  • 180 gram fijn amandelmeel
  • 120 gram glutenvrij bakmeel
  • 1 eetlepel suiker, ik gebruik xylitol (laat weg voor een hartige taartbodem)
  • ¼ theelepel zout
  • 60 ml koud water of plantaardige melk

Instructions

Verwarm de oven voor op 180°C als je de korst voorbakt.

Begin met het maken van de ”flax egg” door de gemalen lijnzaad en water in een klein glas of kommetje te combineren. Roer goed en laat ongeveer 10 minuten rusten, zodat het kan binden en dikker kan worden.

Voeg in een kom de amandelmeel, de glutenvrije meel, het zout en de suiker toe (laat weg voor hartige taarten). Roer om te combineren.

Voeg aan diezelfde kom met de gecombineerde droge ingrediënten de ”flax egg” en een paar eetlepels water toe. Roer goed tot het deeg compacter begint te worden.

Blijf meer water toevoegen (een paar eetlepels per keer) terwijl je het deeg kneedt. Als het deeg droog en kruimelig is, heeft het meer water nodig. Als je teveel water hebt toegevoegd en het deeg is vochtig, voeg dan meer glutenvrij meel toe.

Het deeg is goed en klaar om uitgerold te worden als het niet verkruimelt of als het niet te nat is. Het moet vochtig en compact zijn, maar niet droog en nat.

Vorm het deeg tot een compacte bal.

Leg de deegbal op een stuk bakpapier. Maak het deeg plat en gebruik een deegroller om het in een gelijkmatige cirkel met een diameter van ongeveer 20 cm te rollen.

Plaats je hand onder het bakpapier en draai het bakpapier met het deeg erop voorzichtig om in een 15 cm grote taartvorm. Voel je niet gestrest over dit proces, want het ziet er niet perfect uit en het is gemakkelijk op te lossen.

Zodra het deeg op de taartvorm is geplaatst, druk het deeg in de hoeken van de taartvorm. Verwijder het overtollige deeg van de randen. Repareer eventuele gaten of scheuren met het overtollige deeg van de randen. Vorm de randen als je dat wilt.

Prik met een vork in de bodem van de korst.

Bakinstructies

Voor gekookte taarten:
Bak de korst 10 minuten voor op 180°C, vul en bak zoals nodig voor het taartrecept.

Voor niet-gebakken taarten:
Bak de korst 20 minuten op 180°C of tot het goudbruin is. Laat 20 minuten afkoelen alvorens te vullen.