Summer Rolls Maken

Deze vegan summer rolls zijn gevuld met gerookte tofu, verse knapperige groenten, dunne rijstnoedels, en verse kruiden. Deze summer rolls zijn een heerlijk en makkelijk bijgerecht, voorgerecht, of lichte maaltijd.

Als je eenmaal alle vullingen klaar hebt, zijn summer rolls makkelijk en leuk om te maken. Als je dus aarzelt om summer rolls te maken, is deze post misschien handig, want ik loop je door het proces heen met een video en stap-voor-stap foto’s, zodat ook jij van summer rolls kunt genieten.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.


{deze post is in april 2022 bijgewerkt}

SPRING ROLLS OF SUMMER ROLLS?

De juiste naam kan verwarrend zijn. Zijn het loempia’s, summer rolls, spring rolls, cold rolls, of salad rolls? Er zijn nog een paar andere namen voor summer rolls, zoals gỏi cuốn of nem cuốn, verse loempia, of rice paper rolls.

Laten we het simpel houden. Het verschil tussen loempia’s (spring rolls) en summer rolls is dat loempia’s gefrituurd zijn, en summer rolls in doorschijnend rijstpapier gewikkeld zijn en koud geserveerd worden. De term koude summer rolls of cold rolls verwijst naar hetzelfde; koude summer rolls gemaakt met rijstpapier.

Er zijn veel variaties mogelijk, en ik zou daar verder op in kunnen gaan, maar dit is alles wat je moet weten voor dit recept voor vegan summer rolls. Als ze niet gefrituurd zijn en koud geserveerd worden, zijn het summer rolls. Het kan echter voorkomen dat een summer roll een spring roll/loempia wordt genoemd. Technisch gezien is dat niet juist, maar er is geen vaste regel als het gaat om summer rolls. Over het algemeen zijn summer rolls en spring rolls verschillend, afhankelijk van de regio of cultuur.

Dit recept is geïnspireerd op de Vietnamese keuken (Vietnamese verse summer rolls, of salad rolls). Deze rolls bestaan meestal uit rijstnoedels, wortels, sla, komkommers, kruiden, en garnalen of varkensvlees gewikkeld in rijstpapier. Ik heb het varkensvlees of de garnalen vervangen door gerookte tofu voor deze vegan versie van summer rolls.

Hoe je ze ook wilt noemen: ze zijn heerlijk.

A blue plate with three summer rolls in the middle with the filling visible

VEGAN SUMMER ROLLS INGREDIËNTEN

Deze summer rolls zijn licht, heerlijk, en makkelijk om te maken.

Dit recept is zo leuk omdat je namelijk zelf kunt bepalen wat de vulling is. Dit recept bevat de meer traditionele Vietnamese vulling, maar voel je vrij om dit aan te passen aan wat je lekker vindt of bij de hand hebt.

Bowl with fresh veggies, lettuce, herbs, tofu on a white backdrop with rice paper and cooked rice vermicelli

Eiwit:
Ik gebruik gerookte tofu om de garnalen of het varkensvlees te vervangen, maar ieder ander (niet vloeibare) eiwit is een goede optie, zoals tempeh. Alles wat gemarineerd of gerookt is, is goed, want gewone tofu kan namelijk nogal flauw zijn.
Verse groenten:
Wortel, komkommer, rode paprika, bosui, botersla zijn de klassieke vulling opties.
Verse kruiden:
Gebruik wat je in huis hebt. Ik heb munt en koriander gebruikt.
Dunne rijstnoedels:
De dunne rijstnoedels in dit recept (ook bekend als vermicelli noedels) voegen een extra laagje vulling en bite toe aan deze rolletjes.
Rijstpapier:
Dit is een essentieel ingrediënt. Vietnamese rijstpapier is in de meeste supermarkten te vinden, online of neem eens een kijkje bij je plaatselijke Aziatische markt.

Er zijn veel verschillende opties, dus voel je vrij om een groente of kruid weg te laten of te vervangen.

VERVANGINGEN

Het belangrijkste ingrediënt voor dit recept is rijstpapier. Voel je vrij om alle andere ingrediënten te vervangen door andere groenten, extra’s, noedels of kruiden. Hier zijn een paar mogelijke vervangingen.

Probeer in plaats van rode paprika eens geraspte rode kool. Basilicum en peterselie zijn ook uitstekende kruiden om in dit recept te gebruiken als munt of koriander niet je ding is. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb eens andijvie, spinazie, avocado en linzen in dit recept gebruikt en vond het heerlijk.

HOW ROL JE SUMMER ROLLS

Hoewel het recept niet ingewikkeld is, kan het rollen wel lastig zijn. Maar met een paar eenvoudige en makkelijke stappen, kun je perfecte summer rolls maken. Als je weet hoe je een burrito moet vouwen, weet je hoe je een summer roll kunt maken. Het volledige recept staat hieronder en ook de video laat je zien hoe je ze kunt maken.

Stap 1 – Bereid de ingrediënten voor
Deze stap is van cruciaal belang. Zodra het rijstpapier nat is, moet je snel zijn en beginnen met het vullen van het rijstpapier.

Zet al je ingrediënten klaar. Dus, was en snij de groenten en kruiden. Kook de rijstnoedels, zet apart, en zet een kom lauw water klaar voor de rijstpapier.

Stap 2 – Maak het rijstpapier zacht
Dompel een vel rijstpapier in een kom (of bakje) met lauw water. Een paar seconden is genoeg, en leg het dan op een licht vochtig oppervlak, zoals een bord of snijplank. Als je het rijstpapier te lang in het water houdt, wordt het te zacht en één grote kleverige rijstdeegbal.

Stap 3 – Vul het rijstpapier
Wat je als eerste plaatst, zal zichtbaar zijn aan de buitenkant. Als je de summer rolls gehalveerd presenteert, zal dit niet zoveel uitmaken, maar als je de summer rolls als een geheel wilt laten zien, kan dit goed zijn om te weten.

Het is makkelijker om met sla te beginnen, omdat dit het rijstpapier steviger maakt. De breedte van de vulling zal de breedte van de summer rolls zijn. Om te voorkomen dat de summer rolls te klein worden en de groenten door het rijstpapier steken, begin je dus niet met de hardere groenten, maar met de zachtere bladeren (sla of kruiden).

Houd een beetje ruimte open aan de zijkanten van het rijstpapier om het makkelijk in te pakken/rollen. Voeg dan de andere ingrediënten toe zoals je wilt.

Stap 4 – Vouw het rijstpapier
Maak je vingers en de zijkanten van het rijstpapier nat en trek het rijstpapier voorzichtig los van het oppervlak. Trek de onderkant omhoog en over de onderkant van de vulling. Probeer de vulling bij elkaar te houden terwijl je rolt. Zodra je de vulling hebt bedekt, trek je elke kant van het rijstpapier over de ingesloten vulling en ga je door met wikkelen. Als je vingers aan het rijstpapier blijven kleven, maak ze dan een beetje nat en werk snel.

De eerste roll is misschien niet perfect, maar oefening baart kunst.

ROL TIPS

Ik hoop dat de stap-voor-stap visuele uitleg over hoe je deze rolls kunt maken nuttig is, maar hier zijn nog een paar extra tips die mij erg geholpen hebben.

Hydratatie
Een paar druppels water of natte vingertoppen zijn de sleutel om te voorkomen dat het rijstpapier scheurt. Doop dus je vingers in water en maak het rijstpapier nat. En doop je vingers nogmaals in water als het rijstpapier plakkerig wordt.

Dubbel
Soms (vooral als je summer rolls wat voller zijn) kan het rijstpapier scheuren. Je kunt de vulling en het rijstpapier nog redden door een tweede rijstpapier te gebruiken. Een dubbel laagje rijstpapier scheurt nauwelijks.

Maak het rijstpapier zacht
Wat mij erg heeft geholpen is om het rijstpapier slechts een paar seconden in water te laten weken. Als je het rijstpapier te lang in water laat weken, kan het moeilijk worden om rolletjes te maken. Het is echter niet zo’n probleem als je het rijstpapier niet lang genoeg in water laat weken. Omdat je vingers nat zijn, zal het rijstpapier nog zachter worden. Doe het dus rustig aan met het water, anders kan het rijstpapier plakken aan het oppervlak.

A bowl with summer rolls sliced open showing the inside with a small bowl of soy sauce in the bowl

HOE SERVEER JE SUMMER ROLLS

Ze zijn heerlijk met een eenvoudige saus of dip. Ik serveer deze rolletjes graag met sojasaus/tamari (net als sushi), maar ik hou ook van een goede saus. De vullingen zijn allemaal droog, dus een dikkere saus is wel zo lekker.

Veganistische summer rolls zijn ook heerlijk met notenboter (amandel- of pindakaas) gemengd met citroensap, knoflook en ahornsiroop of serveer het met deze heerlijke Vietnamese pindasaus.

A hand holding a bowl with summer rolls sliced open showing the inside with a small bowl of soy sauce in the bowl

KAN JE SUMMER ROLLS VOOR LATER BEWAREN?

Deze rolls zijn het lekkerst als ze direct na het rollen worden geserveerd, maar je kunt ze ook van tevoren maken. Bewaar de rolletjes na het maken in de koelkast. Als je ze serveert, zul je echter merken dat de rolletjes aan elkaar plakken. Maak het rijstpapier weer vochtig met een beetje water (spray met water of olie), zodat ze gemakkelijk uit elkaar te halen zijn.

Je kunt ze ook apart in de koelkast bewaren, zodat ze geen kans krijgen om aan elkaar te plakken. Je kunt daarvoor bakpapier gebruiken (gebruik hiervoor geen keukenpapier!), of als je nog grote slablaadjes over hebt, gebruik die dan. Met deze methode kun je ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

Als je weinig tijd hebt maar toch van verse rolls wilt genieten, dan kun je de groenten de dag ervoor bereiden en ze in een luchtdichte verpakking bewaren.

Al met al kun je summer rolls beter kort voor het serveren maken.

A bowl with summer rolls sliced open showing the inside with a small bowl of soy sauce in the bowl on a white backdrop

Trek in meer salade recepten? Je zult de volgende recepten dan vast ook heerlijk vinden van deze houden:

Ga je deze vegan summer rolls maken? Zo ja, dan zou ik ze graag zien. Tag me dan even op Instagram #thegreencreator @thegreencreator zodat ik mee kan genieten van jullie creaties.

A bowl with summer rolls sliced diagonally and presented to show the inside on a white backdrop with a hand dipping a roll in soy sauce
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A bowl with summer rolls sliced diagonally and presented to show the inside on a white backdrop with a hand dipping a roll in soy sauce

Summer Rolls Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 20
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 10 summer rolls 1x 1x
  • Category: voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht
  • Method: met de hand
  • Cuisine: Vietnamees
  • Diet: Vegan

Description

Deze vegan summer rolls zijn gevuld met gerookte tofu, verse knapperige groenten, dunne rijstnoedels, en verse kruiden. Deze summer rolls zijn een heerlijk en makkelijk bijgerecht, voorgerecht, of lichte maaltijd.


Ingredients

Scale
  • 1 handvol (ongeveer 60 gram) rijst vermicelli noedels of volkoren bruine rijst noedels
  • 1 blok gerookte tofu
  • 10 vellen rijstpapier (loempia vellen)
  • 5 blaadjes botersla, ontdaan van ribben, en doormidden gesneden
  • 1/2 rode paprika, in dunne plakjes gesneden
  • 1 middelgrote wortel, geschild en in reepjes gesneden
  • 1/2 komkommer of een kleine komkommer, in reepjes gesneden
  • 1 bosui, in dunne plakjes gesneden
  • ¼ kopje verse cilantro, peterselie of (Thaise) basilicum
  • ¼ kopje verse munt
  • optioneel: sojasaus of pindasaus om in te dippen

Instructions

Bereid de ingrediënten voor:
Kook de vermicelli-rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
Was de kruiden en groenten en snijd in dunne plakjes (ook de tofu). Zet een kom of bakplaat opzij met een centimer lauw water. Houd je rijstpapier binnen handbereik.
Als de rijstnoedels erg kleverig zijn, meng er dan wat sesamolie doorheen.

Maak het rijstpapier zacht:
Leg een vel rijstpapier ongeveer 10 seconden in de kom (of bakplaat) met warm water. Als het rijstpapier een beetje zacht wordt, haal het dan uit het water, ook al duurt het maar 5 seconden. Draai het rijstpapier zodat alle kanten ondergedompeld zijn. Het rijstpapier moet buigzaam zijn, maar niet erg zacht.
Haal het rijstpapier uit het water en leg het op een vochtig oppervlak, zoals een bord of snijplank.

Vul het rijstpapier:
Plaats één van de vullingen die je hebt voorbereid in het midden van het rijstpapier. Maar het is makkelijker om te beginnen met sla of een kruid, omdat dit het rijstpapier steviger zal maken. De breedte van de vulling zal de breedte van de summer rolls zijn. Dus, om te voorkomen dat je kleine rolletjes maakt met groenten die door het rijstpapier heen prikken, begin je niet met de hardere groenten, maar met de zachtere bladeren (sla of kruiden). Het is het beste om hier snel te werk te gaan, want het rijstpapier wordt al snel kleverig.

Probeer een paar centimeter open te laten rond de randen. Leg de vulling op het onderste deel van het papier en ga zo door tot je alle ingrediënten op het rijstpapier hebt gelegd.

Rol het rijstpapier op:
Vouw de onderste rand van het rijstpapier omhoog en over de vulling. Rol naar boven tot je de vulling volledig hebt ingesloten. Vouw dan de zijkant over de vulling (net als een burrito). Blijf rollen. Het is het beste om beide handen te gebruiken om de vulling bij elkaar te houden tot het rijstpapier het omsluit.

Herhaal dit met het andere rijstpapier en de ingrediënten.
Maak je vingers tussendoor nat als het te plakkerig is of maak het rijstpapier nat. Haal het rijstpapier voorzichtig van het oppervlak, zodat het rijstpapier niet scheurt.

Serveren:
Summer rolls kunnen worden geserveerd met sojasaus/tamari, een (pinda– of zoete chili) saus, of een dikke dressing. Deze rolletjes kunnen in hun geheel worden geserveerd of in tweeën (diagonaal) worden gesneden met een scherpe mes (om te voorkomen dat het rijstpapier scheurt).


Notes

Noedels:
Alle dunne rijstnoedels zijn lekker voor deze summer rolls. Je kunt ze vinden als rijst vermicelli noedels. Maar als je voor een volkoren optie wilt gaan, zoek dan naar bruine rijst noedels.

Glutenvrij:
Als je glutenvrij bent, zorg er dan voor dat de noedels echt glutenvrij zijn (dat zouden ze moeten zijn). En als dip: gebruik tamari in plaats van sojasaus. Sojasaus bevat meestal gluten.

Restjes:
Je kunt de groenten de dag ervoor bereiden en in een luchtdichte verpakking bewaren. Summer rolls kun je het beste kort voor het serveren maken.

Vervanging:
Het belangrijkste ingrediënt voor dit recept is rijstpapier. Gebruik gerust andere groenten, extra’s, noedels of kruiden in plaats van de andere ingrediënten.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!