Aspergesalade met Boekweit en Radijsjes

Dit weekend ga ik nog even dubbel en dwars genieten van deze heerlijke aspergesalade met boekweit en radijsjes. Het is namelijk alweer bijna 24 juni en dat betekent het einde van het aspergeseizoen. Ik ben (inmiddels) gek op asperges en maak echt een sprongetje als ze weer in het seizoen zijn, maar helaas zijn ze ook zo weer verdwenen. Asperges zijn enorm veelzijdig en als je voldoende varieert in de bereiding, dan weet ik zeker dat je op een gegeven moment net zo gek op asperges zult zijn zoals ik.

Wist je dat asperges zo tof zijn dat er zelfs een pop-up store rondom asperges in Den Bosch is? En terecht! In ”de Aspergewinkel” kun je kennismaken met de wonderen van de asperges. Hier kun je niet alleen terecht voor dagverse asperges, maar ook kun je even lekker neuzen tussen kookgerei, receptenboeken en verse maaltijdpakketten. Ook kun je je vers gekochte asperges laten schillen in een schilmachine (wil ik!). In de pop-up store heb ik flink wat inspiratie opgedaan, direct van de kok die daar ter plekke aan het koken was met asperges. Bovendien heb ik ook vragen gesteld over asperges.

Hoe bewaar je asperges?

Je kunt asperges zeker een week in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges wel direct na thuiskomst even in een vochtige theedoek en leg ze dan in de koelkast. Groene en paarse asperges kun je het beste in een open plastic zakje in de koelkast bewaren.

Kun je na juni ook nog lekker koken met asperges?

Dat kan, asperges kun je namelijk heel goed invriezen. Schil de asperges en verpak ze dan in een plastic diepvrieszak. Op deze manier kun je de asperges 4 tot 6 maanden bewaren. Als je aan de slag wilt gaan met de asperges hoef je ze niet eerst te ontdooien. Doe ze direct in bijvoorbeeld een pan met kokend water.

Je kunt nog tot en met zaterdag 24 juni terecht in ”de Aspergewinkel”, want daarna sluit ”de Aspergewinkel” haar deuren.

Op mijn to-do lijstje van dit weekend: asperges inslaan!

Een receptje dat ik al enkele keren heb gemaakt omdat het zo snel en lekker is, is deze aspergesalade met boekweit en radijsjes. Je kunt je wel voorstellen dat asperges met citroen, knapperige radijsjes, verse kruiden en boekweit een winnende combinatie is. Je hoeft geen ervaren (hobby) kok zijn om met asperges aan de slag te gaan. Iedereen kan deze aspergesalade maken.

Ga jij deze salade maken en ga jij net zoals ik een voorraadje asperges inslaan en invriezen? Vergeet dan niet om dit met mij te delen op social media met #aspergetijd 

Asperge Salade met Boekweit en Radijsjes

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Asperge Salade met Boekweit en Radijsjes

Asperge Salade met Boekweit en Radijsjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 10 mins
  • Total Time: 20 mins
  • Yield: 1-2 1x
  • Category: salade, lunch, hoofdgerecht,
  • Cuisine: vegan, plantaardig, gezond, glutenvrij, zuivelvrij, vegetarisch

Description

Je kunt je wel voorstellen dat asperges met citroen, knapperige radijsjes, verse kruiden en boekweit een winnende combinatie is. Snel, makkelijk en voedend.


Ingredients

Scale
  • 110 gram boekweitgrutten
  • 250 ml water
  • een lente uitje, gesneden
  • zeezout en zwarte peper naar smaak (ik heb geen zout gebruikt in dit recept)
  • 2 volle handjes verse (platte) peterselie, fijngehakt
  • sap van 1,5 citroen, of meer naar smaak
  • een klein beetje koudgeperste olijfolie voor de garnering en /of grillen
  • 1 bosje asperges (circa 15 stuks)
  • 1 bosje radijsjes (ongeveer 15), in dunne plakjes gesneden
  • 120 gram (bevroren) groene erwten
  • een eetlepel coconut aminos of tamari
  • ½ theelepel uienpoeder
  • een eetlepel zonnebloempitten of pompoenpitten

Instructions

  1. Spoel de boekweit af onder stromend koud water. Breng het water in een pannetje aan de kook. Laat vervolgens 7 tot 10 minuten zachtjes sudderen op een lager vuurtje. Als de boekweit klaar is en het bevat nog water plaats de boekweit dan in een zeefje en laat uitlekken. Als al het water netjes is geabsorbeerd laat de boekweit ook dan even 10 minuten op kamertemperatuur rusten. Als de boekweit iets is afgekoeld kun je het in je salade kom plaatsen. Ondertussen snijd (of knip) je de verse peterselie fijn en meng je dit met de citroen sap (halve citroen) en coconut aminos/tamari, radijsjes schijfjes, uien poeder door de boekweit. Breng op smaak met olie of zout als je dat lekkerder vindt.
  2. Snijd de asperges in kleinere stukjes en besprenkel met de sap van een halve citroen. Ik gebruik een aardappelmesje om de onderkant van de asperges wat uit te dunnen. Verhit een grill of een grote wokpan en doe de asperges met een klein beetje water (of olie) in de pan. Verhit tot ze zachter zijn of mooi gemarkeerd als je ze gaat grillen in een grillpan. In de laatste paar minuten voeg je ook de bevroren groene erwten en het lente uitje bij de asperges. Voeg vervolgens de asperges (met lente ui en groene erwten) bij je kom met boekweit. Voeg de zonnebloempitten of pompoenpitten toen samen met het sap van een halve citroen. Meng alles goed door en serveer.

 

Dit artikel is in samenwerking met ”ZON fruit & vegetable’‘ geschreven.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.