Geroosterde Witlof

Als je echt geen idee hebt wat je met witlof kunt maken, dan is dit een recept voor jou. Dit recept voor geroosterde witlof met sinaasappel en knoflook is een perfect bijgerecht of voorgerecht.

Sinds eind oktober ben ik al aan het experimenteren met feestelijke gerechten. Het kerstseizoen is zoveel meer dan zoete desserts. Ik gebruik mijn oven meerdere keren per dag en meestal voor een verse lading geroosterde groenten of kastanjes. Geroosterde witlof met sinaasappel en knoflook is een heerlijk makkelijke bij- of voorgerecht. 

Veganistische recepten voor de feestdagen zijn mijn favoriet vanwege alle heerlijke voorgerechten en bijgerechten.

Alhoewel groenten voor mij de hoofdrol spelen en nooit in een hokje worden geplaatst als ”gewoon een bijgerecht” was ik erg blij toen ik dit recept maakte en zeker wist dat dit ”slechts” een bijgerecht is. Dit recept is te licht om als hoofdgerecht te serveren, maar heeft wel genoeg heerlijk gecombineerde smaken om als voorgerecht of bijgerecht te dienen.

Vóór dit recept at ik nooit witlof. In Nederland wordt het vaak rauw geserveerd met mandarijnen en ik haat het. Zo bitter, zo rauw en vooral zo’n gebrek aan smaken. In tegenstelling tot dit recept…. Ik zou het elke dag kunnen eten en dat heb ik ook lekker een paar dagen achter elkaar gedaan. Ik moet al mijn recepten toch wel even grondig testen voordat ik het deel, toch?

Dit recept is super eenvoudig om te maken met slechts een paar ingrediënten en het ziet er best feestelijk uit (al is het niet erg fotogeniek). Met wat kruiden en specerijen, een sinaasappel, knoflookteentjes en een zeer eenvoudige dressing zijn deze geroosterde witlof bootjes in ongeveer 20 minuten klaar. Dit is een recept dat het plannen van je feestelijke winter menu zo veel makkelijker maakt.

Zelfs als je witlof haat, zou je dit recept eens moeten proberen. Als je dat doet, hoop ik dat je er net zo gek op zult zijn als ik. Vergeet dan vooral niet om het recept hier te beoordelen. Als je een foto maakt dan vind ik het ook super leuk als jullie me taggen #thegreencreator op Instagram.  Fijn weekend!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Roasted Endive with Orange and Garlic

Geroosterde Witlof met Sinaasappel en Knoflook

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 5 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Total Time: 25 mins
  • Yield: 2 1x
  • Category: starter, voorgerecht, bijgerecht
  • Cuisine: vegan, plantaardig, vegetarisch, glutenvrij

Description

Als je echt geen idee hebt wat je met witlof kunt maken, dan is dit een recept voor jou. Dit recept voor geroosterde witlof met sinaasappel en knoflook is een perfect bijgerecht of voorgerecht.


Ingredients

Scale
  • 2 witlof (ongeveer 1 per persoon)
  • 1/2 sinaasappel, geschild en in plakjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook (gebruik meer als je dat lekker vindt)
  • optioneel: zout naar smaak
  • 12 theelepel(s) tijm (gedroogd of vers)
  • 12 theelepel(s) rozemarijn (gedroogd of vers)
  • 1/2 theelepel(s) komijn
  • 12 theelepel(s) basilicum (gedroogd of vers)
  • ~ voor de dressing ~
  • 1 eetlepels dadel- of kokosstroop (of honing voor niet-veganisten)
  • 2 eetlepels balsamico
  • 2 eetlepels sojasaus of tamari
  • sap van een halve sinaasappel

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 ° C.
  2. Snijd de witlof in de lengte.
  3. Meng in een klein kommetje de dadelstroop, balsamico, sojasaus en sinaasappelsap. Zet opzij.
  4. Pel de knoflookteentjes en snijd in plakjes.
  5. Schil en snijd de halve sinaasappel in plakjes.
  6. Plaats de witlof in de oven (open kant naar boven) en plaats de knoflookteentjes op de witlof. Sprenkel de dressing over de witlof.
  7. Plaats de sinaasappel schijfjes op de witlof samen met de tijm, rozemarijn, komijn en basilicum. Rooster voor ongeveer 20 minuten of totdat de witlof zacht en bruin is.

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.