Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A bowl with summer rolls sliced diagonally and presented to show the inside on a white backdrop with a hand dipping a roll in soy sauce

Summer Rolls Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 20
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 10 summer rolls 1x 1x
  • Category: voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht
  • Method: met de hand
  • Cuisine: Vietnamees
  • Diet: Vegan

Description

Deze vegan summer rolls zijn gevuld met gerookte tofu, verse knapperige groenten, dunne rijstnoedels, en verse kruiden. Deze summer rolls zijn een heerlijk en makkelijk bijgerecht, voorgerecht, of lichte maaltijd.


Ingredients

Scale
  • 1 handvol (ongeveer 60 gram) rijst vermicelli noedels of volkoren bruine rijst noedels
  • 1 blok gerookte tofu
  • 10 vellen rijstpapier (loempia vellen)
  • 5 blaadjes botersla, ontdaan van ribben, en doormidden gesneden
  • 1/2 rode paprika, in dunne plakjes gesneden
  • 1 middelgrote wortel, geschild en in reepjes gesneden
  • 1/2 komkommer of een kleine komkommer, in reepjes gesneden
  • 1 bosui, in dunne plakjes gesneden
  • ¼ kopje verse cilantro, peterselie of (Thaise) basilicum
  • ¼ kopje verse munt
  • optioneel: sojasaus of pindasaus om in te dippen

Instructions

Bereid de ingrediënten voor:
Kook de vermicelli-rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
Was de kruiden en groenten en snijd in dunne plakjes (ook de tofu). Zet een kom of bakplaat opzij met een centimer lauw water. Houd je rijstpapier binnen handbereik.
Als de rijstnoedels erg kleverig zijn, meng er dan wat sesamolie doorheen.

Maak het rijstpapier zacht:
Leg een vel rijstpapier ongeveer 10 seconden in de kom (of bakplaat) met warm water. Als het rijstpapier een beetje zacht wordt, haal het dan uit het water, ook al duurt het maar 5 seconden. Draai het rijstpapier zodat alle kanten ondergedompeld zijn. Het rijstpapier moet buigzaam zijn, maar niet erg zacht.
Haal het rijstpapier uit het water en leg het op een vochtig oppervlak, zoals een bord of snijplank.

Vul het rijstpapier:
Plaats één van de vullingen die je hebt voorbereid in het midden van het rijstpapier. Maar het is makkelijker om te beginnen met sla of een kruid, omdat dit het rijstpapier steviger zal maken. De breedte van de vulling zal de breedte van de summer rolls zijn. Dus, om te voorkomen dat je kleine rolletjes maakt met groenten die door het rijstpapier heen prikken, begin je niet met de hardere groenten, maar met de zachtere bladeren (sla of kruiden). Het is het beste om hier snel te werk te gaan, want het rijstpapier wordt al snel kleverig.

Probeer een paar centimeter open te laten rond de randen. Leg de vulling op het onderste deel van het papier en ga zo door tot je alle ingrediënten op het rijstpapier hebt gelegd.

Rol het rijstpapier op:
Vouw de onderste rand van het rijstpapier omhoog en over de vulling. Rol naar boven tot je de vulling volledig hebt ingesloten. Vouw dan de zijkant over de vulling (net als een burrito). Blijf rollen. Het is het beste om beide handen te gebruiken om de vulling bij elkaar te houden tot het rijstpapier het omsluit.

Herhaal dit met het andere rijstpapier en de ingrediënten.
Maak je vingers tussendoor nat als het te plakkerig is of maak het rijstpapier nat. Haal het rijstpapier voorzichtig van het oppervlak, zodat het rijstpapier niet scheurt.

Serveren:
Summer rolls kunnen worden geserveerd met sojasaus/tamari, een (pinda– of zoete chili) saus, of een dikke dressing. Deze rolletjes kunnen in hun geheel worden geserveerd of in tweeën (diagonaal) worden gesneden met een scherpe mes (om te voorkomen dat het rijstpapier scheurt).


Notes

Noedels:
Alle dunne rijstnoedels zijn lekker voor deze summer rolls. Je kunt ze vinden als rijst vermicelli noedels. Maar als je voor een volkoren optie wilt gaan, zoek dan naar bruine rijst noedels.

Glutenvrij:
Als je glutenvrij bent, zorg er dan voor dat de noedels echt glutenvrij zijn (dat zouden ze moeten zijn). En als dip: gebruik tamari in plaats van sojasaus. Sojasaus bevat meestal gluten.

Restjes:
Je kunt de groenten de dag ervoor bereiden en in een luchtdichte verpakking bewaren. Summer rolls kun je het beste kort voor het serveren maken.

Vervanging:
Het belangrijkste ingrediënt voor dit recept is rijstpapier. Gebruik gerust andere groenten, extra’s, noedels of kruiden in plaats van de andere ingrediënten.