Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Creamy vegan pumpkin risotto in black cast iron pan with fresh rosemary and a wooden spoon

ROMIGE POMPOENRISOTTO – VEGAN

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 30
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4-6 1x
  • Category: glutenvrij, veganistisch, zuivelvrij
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegan

Description

Romige, verwarmende pompoenrisotto met verse kruiden. Een vullende glutenvrij en veganistisch gerecht met alle ultieme verwarmende herfstsmaken.


Ingredients

Scale

POMPOEN BOUILLON

  • 700 ml groentebouillon
  • 225 gram pompoenpuree (geen pompoentaartmix)

ARBORIO RIJST

  • 1 el olijfolie (of vegan boter)
  • 1 middelgrote witte ui, in dunne plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el verse salie, fijn gesneden
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • 220 gram Arborio rijst
  • 60 ml droge witte wijn*
  • ½ tl zeezout (of naar smaak)
  • ¼ tl zwarte peper (of naar smaak)

OPTIONEEL

  • 60 gram zoete aardappelen of pompoen, in blokjes (bevroren of vers)
  • 1 takje rozemarijn
  • 34 el vegan Parmezaanse kaas of 3 el edelgistvlokken

Instructions

POMPOEN BOUILLON

Voeg de groentebouillon en pompoenpuree toe aan een middelgrote pan en meng zachtjes op middelhoog vuur tot je een mooie met pompoen doordrenkte bouillon hebt.

Zet het vuur vervolgens wat lager en laat de bouillon sudderen. De bouillon moet nog warm zijn als je het later aan de risottorijst toevoegt.

ARBORIO RIJST

Aanfruiten
Voeg de olijfolie toe aan een pan op middelhoog vuur om op te warmen.

Voeg ook de ui, knoflook en gehakte salie toe aan de pan. Roer tot de salie een beetje krokant is.

Voeg ook de witte wijn toe aan de pan en roer.

Risotto
Voeg vervolgens de Arborio rijst toe aan de pan en roer. Laat de rijst opwarmen zonder enige andere vloeistof zodat de smaken vrij kunnen komen en kunnen combineren met de witte wijn.

Roer en zorg ervoor dat het niet aanbrandt en aan de pan blijft plakken. Zet indien nodig het vuur lager.

Zet het vuur laag tot medium/laag en voeg langzaam de warme pompoenbouillon toe aan de rijst en combineer. Voeg ongeveer 1-2 kopjes pompoenbouillon per keer toe en roer.

Als de rijst bijna aan de pan plakt, voeg dan meer pompoenbouillon toe aan de rijst.

Voeg gemalen nootmuskaat, zout en gemalen zwarte peper toe.

Blijf de bouillon toevoegen en roeren tot er geen bouillon meer is.

Optioneel:
Als ongeveer de helft van de bouillon over is, voeg dan zoete aardappelen of pompoenblokjes toe voor extra smaak en textuur. Je kunt voor de smaak ook verse rozemarijn toevoegen.

Voeg daarna langzaam en al roerend de rest van de bouillon toe tot er geen bouillon meer over is.

Ongeveer 10-15 minuten na het toevoegen van de bouillon, check dan even de textuur. Als het romig is, kun je de rijst proberen. Het moet zacht maar een beetje taai zijn. Een beetje al dente. In totaal kan dit ongeveer 20-30 minuten duren.

Maak het extra romig
Als de risotto klaar is, haal je het van het vuur en maak je het extra romig door er vegan Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Roer dit door de warme risotto en strooi bij het serveren een beetje over de risotto. Dit is optioneel. Als je dit zonder oliën en vetten wilt maken maar wel een kaassmaak wilt toevoegen, voeg dan edelgistvlokken toe.

Serveren
Deze pompoenrisotto is warm het lekkerst. Je kunt het serveren met meer vegan kaas of een scheutje olijfolie.

Een risotto is vers en warm het lekkerst. Eventuele restjes zijn in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar in een luchtdichte trommel. Verwarm het op het vuur met een beetje olijfolie of bouillon. Dit recept is niet diepvriesvriendelijk.


Notes

Olievrij
Om dit recept olievrij te maken, gebruik je 4 eetlepels groentebouillon om de knoflook, ui en salie aan te fruiten en laat je de olijfolie weg.

Alcoholvrij
Je kunt de witte wijn vervangen door 1:1 witte wijnazijn. Als alternatief kun je ook citroensap gebruiken.

Vetvrij
De vegan Parmezaanse kaas kun je weglaten. Als je toch een kaassmaak wilt, voeg dan 3 eetlepels edelgistvlokken toe.

Rijst
Voor dit recept raad ik af om de Arborio rijst te vervangen door een andere rijst. De textuur en smaak zullen niet hetzelfde zijn.