Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Three Onigirazu Rice Sushi Sandwiches on a white surface in a blue bowl

Onigirazu Sushi Sandwich Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 3 1x
  • Method: oven en fornuis or rijstkoker
  • Cuisine: Japans
  • Diet: Vegan

Description

Onigirazu (ook bekend als sushi sandwich) is een perfecte maaltijd of snack. Het is makkelijk te maken en ook makkelijk om mee te nemen voor onderweg. Dit recept is veganistisch, van nature glutenvrij en gemaakt met tempeh (of tofu), spinazie, ingemaakte rode kool en wortels.


Ingredients

Scale

ONIGIRAZU

  • 2 norivellen
  • ongeveer 2 kopjes gekookte sushirijst*
  • 1 avocado, in plakjes
  • 1 geraspte wortel, fijngesneden
  • enkele blaadjes babyspinazie
  • 4 el rode kool, fijngesneden en ingelegd (optioneel, zie hieronder)
  • 1 tl veganistische mayonaise
    1 tsp sojasaus

GEMARINEERDE TEMPH OF TOFU

  • 200 gr tempeh of tofu (geperst)**
  • ¼ kopje tamari of sojasaus
  • 1 tl sriracha
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 tl rijstazijn

SNELLE INGEMAAKTE RODE KOOL

  • 1/4 rode kool, fijngesneden
  • 1 kopje rijstazijn
  • 2 el suiker of ahornsiroop
  • 1/2 tl fijn zeezout

Optioneel om te serveren
Furikake of sesamzaadjes


Instructions

RIJST

Spoel de rijst af onder koud water. Ik doe dit normaal gesproken ongeveer 4-5 keer totdat het water helder is. Kook de rijst in een rijstkoker of op het fornuis. Afhankelijk van de rijst die je gebruikt, duurt dit ongeveer 5-6 minuten. Als de rijst klaar is, spreid je het uit op een bord zodat het kan afkoelen.

TEMPEH/TOFU

Combineer de ingrediënten om de tofu of tempeh te marineren. Gebruik een tofupers voor de tofu (zie notes). Snijd de tofu of tempeh in dunne plakjes van ongeveer 1/2 centimeter.

Meng in een kleine kom de tamari- of sojasaus, sriracha, ahornsiroop en rijstazijn.

Roer om te combineren. Giet het mengsel over de tofu of tempeh. Laat 30 minuten marineren en bak vervolgens 10-15 minuten op 180°C tot het goudbruin is.

ZUURKOOL

Snijd de kool met een julienneschiller of mandoline. Plaats de geraspte kool in een gesteriliseerde pot. Om de pot te steriliseren, dompel je de pot ongeveer 10 minuten onder in kokend water.

Doe de dun gesneden kool, rijstazijn, suiker en zout in de pot.

Zorg ervoor dat de kool volledig ondergedompeld is in het vloeistof. Zet 6-8 uur opzij.

HET VORMEN VAN DE ONIGIRAZU

Leg een stuk huishoudfolie op een schoon werkoppervlak. Leg daar bovenop een nori vel met de glanzende kant naar beneden.

Je kunt een kleine kom met water bij de hand houden, om je vingers in te dopen zodat de rijst niet aan je vingers gaat kleven en het kan ook helpen om de norivel af te sluiten als je het gaat inpakken.

Smeer 1/2 tl vegan mayonaise in het midden van de norivel. Daar bovenop plaats je de rijst. Vorm de rijst met de hand tot een vierkant of cirkel. Sprenkel er 1/2 tsp sojasaus over. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (spinazie, wortel, tempeh of tofu, zuurkool, sriracha) en sluit af met weer een laagje rijst.

Zie de foto’s en video hierboven voor het plaatsen van de rijst en de norivel.

Vouw de norivel door te beginnen met de rechter- of linkerhoek van en vouw de ene kant naar de andere kant. Doe hetzelfde met de andere kant. Vouw vervolgens de boven- of onderkant van de norivel in de tegenovergestelde richting. Je zou nu een klein pakketje moeten hebben. Als de punten van de norivel niet blijven zitten, maak je vingers dan nat met wat water.

Terwijl je de norivel vouwt, gebruik je de huishoudfolie om de onigirazu strak te trekken. Druk zachtjes samen en laat ongeveer 10 minuten rusten zodat de norivel zacht kan worden.

Verwijder de huishoudfolie en snijd met een scherp mes de onigirazu doormidden. Serveer of bewaar in de koelkast voor later.

Afhankelijk van de rijst die je gebruikt, kan onigirazu over het algemeen 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.


Notes

*Ik heb met succes onigirazu gemaakt met zowel langkorrelige als kortkorrelige sushirijst, maar ook met jasmijnrijst en basmati rijst. Als je de rijst niet te lang kookt, denk ik dat dit recept ook een succes kan zijn met bruine rijst.

**Een tofupers maakt het persen van tofu heel eenvoudig. Maar je kunt tofu ook persen met keukenpapier en een paar zware voorwerpen, zoals boeken. Leg de in keukenpapier gewikkelde tofu op een bord, met een ander bord erop en leg de zware voorwerpen op het bord. Giet het overtollige water af en vervang eventueel de keukenpapier als dit doorweekt is. Na 1 of 2 keer moet de tofu redelijk droog zijn. Tofu zonder het overtollige water zorgt ervoor dat smaken veel beter worden opgenomen.


Nutrition

  • Serving Size: 3
  • Calories: 1079