Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A cocktail shaker pouring in a light brown colored drink in a ribbed glass with ice cubes on a light brown backdrop with another drink in the background.

Geroosterde Amandel Cocktail

  • Author: Bianca
  • Total Time: 5
  • Yield: 1 1x
  • Category: drank
  • Diet: Vegan

Description

Dit geroosterde amandel cocktail is een uniek en klassiek dessertdrankje met amaretto en koffie likeur. Met een paar ingrediënten is deze zoete en zijdezachte drankje klaar om geserveerd te worden over ijs.


Ingredients

Scale
  • 22 ml (1 1/2 eetlepels) amaretto likeur
  • 44 ml (3 eetlepels) koffie likeur
  • 60 ml (4 eetlepels) zware room
  • IJsblokjes

Instructions

Vul een cocktailshaker ¾ met ijsblokjes.

Giet de amaretto en de koffie likeur in de cocktailshaker, gevolgd door de zware room.

Sluit de cocktailshaker en schud ongeveer 5 seconden. Schud niet te lang.

Vul een serveerglas halverwege met ijsblokjes.

Zeef het drankje over de ijsblokjes in het serveerglas.


Notes

Milder of sterker
Als je dit recept sterker of milder wilt maken, speel dan met de verhoudingen in dit recept. Minder amaretto en meer zware room zal dit drankje zachter maken. En minder zware room en meer amaretto maakt het sterker. Om dit drankje een extra punch te geven, kun je een scheut vodka toevoegen.

Cocktailshaker
Dit recept is een eenvoudig mengsel en kan worden gemaakt door het rechtstreeks in een serveerglas te gieten. Ik raad echter aan een cocktailshaker (of een potje met deksel) te gebruiken om dit drankje even te schudden. Dat maakt echt een verschil, want het breekt de zware room en maakt je drankje zijdezacht.

Zware room
Hoe romiger de zware room, hoe zijdezachter en gladder je drankje zal zijn. Je kunt voor dit recept veganistische koffiemelk of in de winkel gekochte zware room gebruiken – hoe neutraler de zware room, hoe beter.
Mijn aanbeveling is zware room op soja- of amandelbasis.
Een plantaardige barista-melk of koffiemelk is ook een optie, maar dit zal resulteren in een lichtere drank, en afhankelijk van het vetgehalte kan het dan al snel een verwaterd drankje worden. Dit drankje moet romig en zacht zijn.

Serveer
Dit drankje wordt meestal zonder garnering geserveerd, maar voeg gerust wat warmte toe met een vleugje kaneel of nootmuskaat. Een beetje kokossuiker voegt ook wat zoetigheid toe.

IJs
Je kunt dit recept zonder ijsblokjes serveren. Als al je ingrediënten koud uit de koelkast komen, schud je de ingrediënten in een cocktailshaker met ijs en serveer je het in een glas zonder ijs.
De andere manier geldt ook. Als je de ingrediënten niet schudt in een cocktailshaker (de gemakkelijke manier zoals hierboven uitgelegd) en de ingrediënten komen niet uit de koelkast, serveer je drankje dan met ijs.
Mijn methode (en aanbeveling) is om het drankje in een cocktailshaker met ijs te schudden (slechts 5 seconden) en over ijs te serveren.

Amaretto
De meeste merken Amaretto zijn veganistisch, zoals Amarito Amaretto of Luxardo Amaretto.

Koffie likeur
Veganistische koffielikeuren zijn Allen’s Coffee Flavored Brandy, Koval Koffielikeur, of de Tia Maria cold brew likeur.

Keywords: geroosterde amandel cocktail, drankje, dessert drankje, alcohol, likeur,