Mijn ervaring met de Instant Pot: is het de hype waard?

Vorig jaar toen de Instant Pot in de aanbieding was, besloot ik dat het nu echt eens tijd werd om deze ''all-in-one pot'' aan te schaffen. Het idee om een Instant Pot te kopen was iets waar ik al maanden over dacht en het werd tijd om erachter te komen of de Instant Pot echt de hype waard is.

linkjes in dit bericht zijn Amazon of Bol affiliate links naar producten die ik aanbeveel

Ik was enthousiast en een beetje zenuwachtig om deze zeven-in-één keukenapparaat uit te proberen toen het eenmaal arriveerde. Vandaag deel ik mijn ervaring met de Instant Pot. Is het de hype waard?

Ik las zo veel positieve ervaringen met de Instant Pot dat ik me bijna verplicht voelde om dit ook voor mij te laten werken. Maar ik was ook sceptisch en had enkele twijfels.

Wat is een Instant Pot?

De Instant Pot is een 7-in-1 multi-cooker dat bijna alles kan doen. Het is een slow cooker, rijstkoker, stomer, het heeft een sauté functie, het is ook een elektrische snelkookpan, een ”opwarm pan” en het kan zelfs yoghurt maken. Het is een apparaat dat de taak van zeven verschillende keukenapparaten vervangt. Het kookt maaltijden sneller en biedt de mogelijkheid om een programmeerbare starttijd te kiezen (lees: eten als je wakker wordt en/of wanneer je thuis komt).

Dit klinkt nogal indrukwekkend voor foodies, vind je niet? Ik rechtvaardigde deze aankoop door mezelf ervan te overtuigen dat ik eigenlijk ruimte bespaar aangezien ik niet al deze zeven apparaten in mijn keuken kwijt zou kunnen….

Wat ik van de Instant Pot verwachtte

Na zo veel positieve recensies gelezen te hebben verwachtte ik dat de Instant Pot een enorme tijdsbesparing zou zijn. Als een plantaardige foodie droomde ik van bonen die in een fractie van de tijd klaar zouden zijn dan normaal gesproken in een pannetje op het fornuis.

Ja, ergens in mijn achterhoofd verwachtte ik ook dat de Instant Pot mijn leven zou veranderen … een klein beetje maar.

Waarom ik zo lang heb gewacht met het kopen van de Instant Pot 

Ik heb er best lang over nagedacht voordat ik weer een keukenapparatuur zou kopen. De eerste reden is dat ik al zo veel apparaten in mijn keuken heb en de Instant Pot is niet erg klein. Mijn keuken is al aardig vol, dus ik wilde zeker weten of het een plekje in mijn keuken wel waard zou zijn.

Mijn tweede twijfel was over hoe nuttig een Instant Pot is voor een plantaardige foodie zoals ik. Ik heb gelezen dat de Instant Pot een enorme tijdsbesparing is als je vlees kookt, maar aangezien ik nooit vlees kook vroeg ik me af wat de extra waarde voor mij zou zijn .

Mijn laatste twijfel was dat het alle kookplezier weg zou nemen en dat mijn kook experimenten in de keuken zouden verdwijnen. Deksel erop, dicht doen en vergeten maar. Hoe kan dit koken zijn? Waar is het proeven tijdens het koken? Hoe zit het met het roeren en aanpassen van de smaak?

Hoe begin je met het gebruik van de Instant Pot?

Toen de Instant Pot binnenkwam heb ik me bij een Instant Pot Facebook-groep (”Instant Pot Beginners Veg Support”) aangemeld om de meest fundamentele vragen te stellen. Maar ik besefte al snel dat het ook wel erg handig zou zijn om een boek aan te schaffen om echt alle kennis onder de knie te krijgen. Ik kocht het boek “Vegan under Pressure” van Jill Nussinow en ik vind het een goede aankoop voor plantaardige foodies. Ik begon de Instant Pot pas echt na een maand te gebruiken en eigenlijk ook pas echt nadat dit boek binnenkwam. De Instant Pot is niet ingewikkeld om te gebruiken, maar ik denk dat het wel handig is om je comfortabel te voelen bij het gebruik en een Facebook groep en/of boek kan hier zeker bij helpen. In de eerste paar weken had ik zo veel vragen en onzekerheden dat ik dacht dat ik tot één van de weinige mensen zou behoren die gewoon niet zo enthousiast is over de Instant Pot.

Wat ik me niet realiseerde is dat de Instant Pot een andere manier van koken is en net als bij (normaal) koken heb je gewoon even wat tijd nodig om dit onder de knie te krijgen.

Als je voor de eerste keer gebruik gaat maken van de de Instant Pot met al zijn functionaliteiten, dan kan dit best overweldigend en zelfs een beetje intimiderend zijn, maar mijn verwachtingen waren hoog. De eerste keer dat ik de Instant Pot gebruikte verwachtte ik een wonder. Mijn eten zou klaar zijn in slechts een paar minuten en zou overheerlijk smaken. Ik besloot om boekweit te koken om de Instant Pot te testen. Ik deed alles volgens de Instant Pot regels. Sloot de deksel, controleerde of het ”druk knopje” goed stond en wachtte hoopgevend nadat het piepje afging. En wachtte. Het kostte de Instant Pot 15 minuten om tot druk te komen voordat het echte werk begon. Ik wachtte nog 20 minuten. Ik deed een snelle ”release” (dit betekent dat je het druk knopje opent om de stoom te laten ontsnappen) en vond een zielig hoopje ”boekweit puree” op de bodem van de pot. Wat deed ik verkeerd? Waarom zou dit beter en sneller moeten zijn dan koken op het fornuis in een gewoon ouderwets pannetje? En als ik de druk (de stoom) op de natuurlijke wijze had laten ontsnappen (dus zonder snelle ”release”)  dan zou dit nog langer hebben geduurd. Ik begreep het niet. Ik heb de Instant Pot daarna weken niet meer gebruikt.

De minder leuke kanten van de Instant Pot

Wat ik minder prettig vind aan de Instant Pot is de geur van de deksel. Ik kook graag met veel kruiden en specerijen en ik krijg de geur niet makkelijk uit de deksel (de siliconen ring in de deksel). Ik kan mijn curry gerecht nog dagen na gebruik van de Instant Pot ruiken. Niet prettig. Ik hou ervan dat alles in mijn keuken schoon en geurvrij is. Wat helpt is dat ik de deksel nu ondersteboven op de Instant Pot zet in plaats van erop. Dit helpt een beetje. Ik heb gelezen dat sommige mensen een tweede ring kopen, maar persoonlijk vind ik het nu ook weer niet zo erg. De pot zelf is gemaakt van roestvrij staal en dat is echt erg makkelijk en snel om schoon te maken.

Als food blogger kun je je voorstellen dat ik nogal gek ben op koken. De kookervaring is iets minder als je kookt met de Instant Pot, maar er komt nog steeds wat koken bij kijken. Je kunt namelijk ook de timer lager instellen en de pot tussendoor openen om te proeven of je maaltijd meer specerijen, kruiden, water en dergelijke nodig heeft. En soms betrap ik mezelf erop dat er juist veel meer koken bij komt kijken. Er zijn zoveel mogelijkheden en ik experimenteer meer en voel me creatiever in de keuken.

Wat ik GEWELDIG vind aan de Instant Pot

Na al die maanden vind je mijn Instant Pot nog steeds in mijn keuken op het aanrecht naast mijn blender (dat is een eervolle plek in mijn keuken). Het is nooit bij mij opgekomen om de Instant Pot weg te zetten. Zodra ik doorhad dat ”de magie” van de Instant Pot niet zozeer ligt in het tijd besparen (tenzij je bonen, havergrutten, granen, rijst en dergelijke) kookt, maar dat het meer over gemak en creatief zijn gaat veranderende er iets. Vanaf toen begon ik meer recepten uit te proberen. Ik kwam erachter dat de ”sauté” functie bijvoorbeeld (iets wat ik nu altijd gebruik) alles zo veel sneller maakt, omdat het de pot verwarmt en op temperatuur brengt. Als ik kook in de Instant Pot begin ik altijd met de ”sauté” functie met de deksel open. Ik begon eenvoudig door gewoon wat groenten, bouillon, tomatenpuree, specerijen, kruiden en linzen in de pot te gooien, sloot de deksel en verliet het huis. Na 6 uur kwam ik terug. De Instant Pot houdt het eten warm voor je (volgens mij maximaal 12 uur lang). Ik heb van heerlijke maaltijden genoten direct na het thuiskomen op een perfecte temperatuur. En het smaakt alsof je eten uren op het fornuis heeft staan sudderen. Dit is handig. Heel. Handig.

Ook maak ik nu elke dag bonen, heerlijk vers uit de Instant Pot. Geen potten meer en het is nog lekkerder en goedkoper ook.

Nadat ik de Instant Pot bijna elke dag voor enkele maanden heb gebruikt kan ik wel stellen dat de Instant Pot het koken inderdaad sneller en gemakkelijker maakt. Het koken van bonen, havergrutten, granen, bruine rijst en dergelijke is echt sneller in de Instant Pot. Maar een last-minute roerbak gerecht kost je ook slechts enkele minuten in de Instant Pot. Als je eenmaal bruine rijst met de rijstkoker functie in de Instant Pot hebt gemaakt, is het moeilijk om ooit nog terug te gaan naar het koken van je (bruine) rijst op het fornuis. Het is makkelijker, sneller en het is ook snel om weer schoon te maken.

My experience with the Instant Pot: is it really worth the hype?

Dit is het model dat ik kocht

Omdat ik elke dag (vaak de hele dag kook) gebruik ik niet alleen de Instant Pot. Ik gebruik het soms om bijvoorbeeld bonen in 10 minuten te koken (in plaats van een uur) en ondertussen kook ik dan op het fornuis een blog recept. Maar als ik van huis ben, een dagje aan het schrijven ben of meer mensen over de vloer heb dan gebruik ik zeker alleen de Instant Pot.

Het is een genot om thuis te komen na een dagje weg te zijn geweest en gelijk een heerlijke pot warme gezonde zelfgemaakte eten tot je beschikking te hebben.

Stoofschotels, soepen, granen en bonen zijn allemaal sneller klaar en zo lekker. Het deksel sluit volledig onder druk dus de smaken ontsnappen niet met als gevolg dat je eten smaakt alsof het uren op het fornuis heeft staan pruttelen terwijl je niet eens thuis was. Het stomen van groenten is ook geweldig in de Instant Pot. Ik heb ook gemerkt dat het makkelijker is om (geheel) zonder (onnodig veel) olie en zout te koken in de Instant Pot (als dat belangrijk voor je is) en dat maakt je maaltijd in mijn opinie echt gezond plantaardig.

Het gemak zit in het tijd besparende aspect en de ”set it and forget it” functie, maar dan nog beter.

Het leuke van de Instant Pot is dat je echt lekker kunt experimenteren. Ik maakte bijvoorbeeld laatst voor het eerst quinoa in een Mason Jar in de Instant Pot en ik ben nogal onder de indruk van het resultaat en het gemak. Het resultaat was namelijk de meest luchtige quinoa in 11 minuten (stoom de quinoa in een Mason Jar voor 1 minuut en laat 10 minuten rusten met een ”natural” release). En ik had er totaal geen omkijken naar. Ook hoef je overigens niet de pot schoon te maken met deze methode.

Ik ben GEK op mijn bonen uit de Instant Pot die ik nu elke dag maak. Geen bonen meer uit een glazen potje wat ik voorheen jaren gebruikte. Als het gaat om het koken van bonen in de Instant Pot dan durf ik wel te zeggen dat dit echt een game changer is. Geweekte kikkererwten kosten ongeveer 12 minuten in de Instant Pot in plaats van ongeveer een uur op het fornuis. Voordat ik de Instant Pot bezat kocht ik eigenlijk altijd mijn bonen in glazen potten en spoelde ik ze zeer goed af onder stromend water om alle toegevoegde ingrediënten zoals zout eruit te halen. Maar dit is lekker, gezonder en goedkoper. Mijn volgende ”experiment” is om yoghurt in de Instant Pot te maken.

Is de Instant Pot de hype waard?

Dit kan het zeker zijn als je weet hoe je de Instant Pot moet gebruiken en de beste manier om daarachter te komen is om het gewoon te doen. Begin eenvoudig en wees niet bang, want hoe meer ik in de Instant Pot kook hoe comfortabeler ik me voel en hoe meer verschillende recepten ik wil uitproberen. Het voelt ook natuurlijker en gemakkelijker na een tijdje. Ik denk dat het tijdsbesparende aspect voor ieder huishouden anders is en de enige manier om daarachter te komen is ook om het op een regelmatige basis te gebruiken.

Mijn conclusie in een notendop: koken in een Instant Pot is anders, maar ik ben er gek op. Zelfs als ik ooit besluit om nooit meer in een Instant Pot te koken dan nog zal ik het in mijn keuken laten staan zodat ik mijn bonen in een fractie van de tijd erin kan koken. Het draait allemaal om het gemak en het besparen van tijd.

  • Als je gek bent op bonen, rijst, quinoa, boekweit of je wilt dat je eten klaar is (en op temperatuur is) als je thuis komt of wakker wordt, dan is de Instant Pot geweldig.
  • Als je erover denkt om een snelkookpan, slow cooker, stomer, yoghurt maker en/of rijstkoker te kopen, maar je hebt niet de ruimte voor dit alles dan zul je echt genieten van de Instant Pot.
  • En natuurlijk is de Instant Pot geweldig als je het belangrijk vindt om snel, lekker en makkelijk te koken.
  • Als de gedachte “set it and forget it je als muziek in de oren klinkt dan zul je ook veel plezier hebben aan de Instant Pot.
  • Grotere porties voor gezinnen of wanneer je aan ”meal preppen” (vooruit koken ) doet dan is de Instant Pot ook een waardevolle toevoeging in je keuken.

Dus ja, de Instant Pot liefhebbers hebben gelijk. Het is niet alleen een hype. Is het ”life changing”? Een dikke JA voor mij. Super handig? Ja, en hoe meer je de Instant Pot begrijpt, hoe meer je het gaat gebruiken.

Als jij de Instant Pot gebruikt als een plantaardige foodie, dan lees ik graag je ervaring in de reacties. En ieder Instant Pot recept is altijd meer dan welkom!

Dit bericht is niet gesponsord door Instant Pot. Dit artikel bevat affiliate links.