Romige Citrus Boekweitpap

Deze romige citrus boekweitpap is heerlijk als je niet zo van de dikke droge pap recepten bent. Deze boekweitpap is romig en ook nog lekker fris door de citrusvruchten. Het is gemakkelijk om de avond ervoor te maken, zodat je in de ochtend alleen maar je boekweit pap uit de koelkast hoeft te halen. Opwarmen is niet nodig.

Dit knapperige frambozen havermoutpap recept is nog steeds absoluut mijn favoriet ontbijt recept. Maar de laatste tijd heb ik het gevoel dat het wellicht tijd is voor een verandering. Een nieuw havermout recept, een smoothie of een boekweitpap. Ik heb namelijk een nieuw boekweitpap recept om te delen! Deze romige citrus boekweitpap smaakt net zo zonnig als het eruitziet. 

Het idee van een romige boekweitpap is niet nieuws hier op The Green Creator. Ik herinner me mijn eerste rauwe romige boekweitpap uit 2014. Het is heerlijk! Deze variant is echter wat zwaarder dan de versie die ik vandaag met je deel. In mijn vorige romige boekweitrecept zijn de boekweitgrutten rauw (ongekookt) in water geweekt en vervolgens geblend. In dit recept ga ik eerst de boekweitgrutten koken voordat ik alles met citrusvruchten zoals mandarijnen blend.

Ik creëer graag recepten volgens de seizoenen en citrusvruchten zijn nu in het seizoen. Citrusvruchten zijn nu dus niet alleen makkelijker te verkrijgen, maar ook erg smaakvol. Omdat citrus in het seizoen is, kun je uit een grote variëteit aan citrusvruchten kiezen voor dit recept. Denk aan mandarijnen, sinaasappels, limoenen, bloedsinaasappelen, grapefruits, kumquats, pomelo’s ….

Als je een beetje bent uitgekeken op je huidige ontbijtsituatie dan is deze romige citrus boekweitpap zeker het proberen waard. Ik denk ook dat ik persoonlijk geen fan ben van droge en zware pap recepten, vandaar dat mijn krokante frambozen havermout recept nog steeds mijn favoriet is. Als dit ook maar enigszins bekend voorkomt, dan is dit recept waarschijnlijk iets voor jou.

Je kunt dit recept geheel eigen maken. Je zou bijvoorbeeld gierst kunnen gebruiken in plaats van boekweit. Ik heb zelf bijvoorbeeld nog geen quinoa of teff geprobeerd, maar ik zie geen reden waarom dat niet zou kunnen. Ook is het citrusgedeelte iets waarmee je kunt experimenteren. Voor deze romige boekweitpap heb ik een combinatie van sinaasappelen en mandarijnen gebruikt, maar voel je vrij om dit recept aan te passen of te vereenvoudigen.

Deze romige citrus boekweitpap is gemakkelijk de avond ervoor te maken. In de ochtend hoef je alleen maar je boekweitpap uit de koelkast te halen en je kunt heerlijk genieten van deze bijna dessert-achtig ontbijtje. 

Twee volledig optionele tips 

  • Je kunt de boekweit of gierst een nachtje in water laten weken. Dit zal de kooktijd halveren.
  • Als je de boekweit niet gaat weken, spoel de boekweitgrutten af onder stromend water en giet af. Daarna kun je de boekweitgrutten een paar minuten in een pan roosteren tot het water verdampt is. Deze methode zorgt ervoor dat de smaak van de boekweit beter tot z’n recht komt.

Deze romige citrus boekweitpap is een heerlijk alternatief op je standaard ontbijtje. Lekker fris en romig! Als je dit recept gaat proberen, laat het me dan weten! Laat een reactie achter, beoordeel het recept en vergeet niet je foto te taggen #thegreencreator op Instagram. Ik zie namelijk graag je heerlijke romige boekweitpap terug.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Creamy Citrus Buckwheat Porridge

Romige Citrus Boekweitpap

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 5 mins
  • Cook Time: 10 mins
  • Total Time: 15 mins
  • Yield: 2 1x
  • Category: ontbijt, pap
  • Cuisine: vegan, zuivel vrij, plantaardig, vegetarisch, veganistisch

Description

Deze romige citrus boekweitpap is heerlijk als je niet zo van de dikke droge pap recepten bent. Deze boekweitpap is romig en ook nog lekker fris door de citrusvruchten. Het is gemakkelijk om de avond ervoor te maken, zodat je in de ochtend alleen maar je boekweit pap uit de koelkast hoeft te halen. Opwarmen is niet nodig.


Ingredients

Scale
  • 90 gram boekweitgrutten, afgespoeld onder stromend water en uitgelekt
  • 250 ml water om de boekweit te koken
  • 50 ml havermelk (een andere plantaardige melk is ook prima, zoals amandelmelk)
  • 3 mandarijnen
  • sap van één middelgrote sinaasappel (ongeveer 4 eetlepels)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • een scheutje citroensap
  • vers gesneden mandarijnen als een topping (optioneel)
  • 2 el hennepzaden als een topping (optioneel)
  • OPTIONEEL:
  • naar smaak: dadelpasta of ahornsiroop (je kunt proeven hoe zoet je pap is met de hoeveelheid sinaasappelsap en mandarijnen in dit recept en overeenkomstig aanpassen). Ik gebruik vaak maar 1 theelepel.
  • OVERIGE TOPPING OPTIES:
  • noten zoals pistachenoten, amandelen of walnoten in stukjes gehakt
  • pompoenpitten
  • cacao nibs
  • amandelboter

Instructions

  1. Als je tijd hebt, laat de boekweit een paar uur of een nachtje in water weken in een dubbele hoeveelheid water. Dit is volledig optioneel. Spoel de boekweit af. Plaats de boekweit in een pan op laag vuur. Rooster lichtjes tot het droog is en een beetje donkerder. Het roosteren is ook optioneel.
  2. Anders: spoel de boekweit af onder stromend water. In een pannetje voeg water toe aan de boekweit. Kook ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur totdat de boekweit in grootte is verdubbeld. Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  3. Voeg de gekookte boekweit toe aan je blender samen met alle andere ingrediënten (behalve de toppings) en blend op hoge snelheid tot je een gladde massa hebt. Als je kunt, bewaar de boekweitpap bij voorkeur in de koelkast voor een paar uurtjes om dikker te laten worden. Serveer in een kom met de toppings die je lekker vindt.

Notes

Eventuele restjes kun je maximaal drie dagen in de koelkast bewaren.

Wil je deze Romige Citrus Boekweitpap voor later bewaren? Pin het recept op je Pinterest bord:

Creamy Citrus Buckwheat Porridge

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.