Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A large plate on a light grey backdrop with cooked roasted buckwheat in it and a golden fork with a piece of a light brown napkin showing in the top left corner.

Boekweit Koken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
 • Author: Bianca
 • Total Time: 20
 • Yield: 3 kopjes 1x
 • Category: bijgerecht, hoofdgerecht, ontbijt
 • Method: fornuis
 • Cuisine: Oost Europees
 • Diet: Gluten Free

Description

Deze methode om boekweit te koken zorgt voor perfecte boekweit in 20 minuten en is een goede vervanging voor havermout, rijst of pasta.


Ingredients

Scale
 • 1 kop (180 gram) boekweit (geroosterd)
 • 1,5 kop (350 ml) water (zie noten)
 • 1/2 bouillonblokje OF 1/2 theelepel bouillon/stampoeder OF ½ theelepel zout*
 • optioneel: 1 theelepel ongezouten veganistische boter

De verhouding voor ongeroosterde boekweit is 1:1,5.
De verhouding voor geroosterde boekweit is 1:2.

*Voor neutrale boekweit (gebruikt in zoete recepten), gebruik zout in plaats van een bouillonblokje. 


Instructions

 1. Wanneer je rauwe, ongeroosterde boekweit gebruikt, plaats de boekweit in een fijne zeef en spoel af onder stromend koud water tot het water helder is. Laat de boekweit goed uitlekken.
 2. Als je boekweit wilt gebruiken in hartige recepten, voeg dan een bouillonblokje toe aan een middelgrote pan. Laat het smelten met een beetje water. Je kunt ook een beetje ongezouten veganistische boter aan de pot toevoegen voor extra smaak en meer vochtige korrels. Voor neutrale boekweit (gebruikt in zoete recepten) voeg je zout toe aan het water in plaats van bouillon en eventueel veganistische boter.
 3. Voeg de rest van het water en de boekweit toe aan de pan. Roer om te combineren.
 4. Dek de pan af met een deksel en breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten sudderen.
 5. Wanneer je hoort dat het water begint te koken, zet het vuur laag. Laat het deksel nog 5 -10 minuten op de pan.
 6. Verwijder het deksel om te zien of al het water is opgenomen. Als er nog water in de pan zit, laat het dan nog 5-10 minuten zitten met het deksel erop.
 7. Als de boekweit gaar is (al het water is opgenomen, maar de boekweit is nog glanzend), zet het vuur uit, laat het deksel op de pan en laat de boekweit nog 5 minuten rusten op het hete fornuis, of langer als dat kan. Hierdoor wordt het resterende vocht verwijderd zonder dat het verder hoeft te koken.
 8. Fluf (om de korrels te separeren) met een vork en serveer.


Notes

Zie het artikel hierboven voor visuele instructies en een video over hoe de boekweit eruit moet zien.  

Verhoudingen
Bovenstaande verhoudingen zijn voor perfect gekookte boekweit. Als je echter liever ”al dente” (stevigere) boekweit wilt, gebruik dan minder water (320 ml / 1 1/3 kopje) en verkort de kooktijd op middelhoog vuur met enkele minuten. 

Boekweit serveren
Boekweit kan zowel warm als koud worden geserveerd. Het kan worden opgewarmd in een pan op het fornuis of in de magnetron. 

Bewaren
Ongekookte boekweit (geroosterd of ongeroosterd) is langer houdbaar in een luchtdichte verpakking op een donkere plaats. Het kan maanden en zelfs langer bewaard worden in de koelkast of vriezer. 

Als je de boekweit gekookt hebt, is het in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 10 dagen houdbaar. Het is ook mogelijk om gekookte boekweit 4-5 maanden in te vriezen in de vriezer.

Gekookte boekweit kan het beste niet op kamertemperatuur worden bewaard, want dan wordt het hard en onaangenaam om te eten. 

Geroosterde versus ongeroosterde boekweit
Geroosterde of ongeroosterde boekweit is een persoonlijke voorkeur. De geroosterde versie is goudbruin, en de smaak en textuur zijn robuuster. Je kunt het vinden in een Russische of Poolse supermarkt of online. Als je alleen ongeroosterde boekweit kunt vinden, kun je het thuis in een droge koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5-6 minuten goudbruin roosteren.