Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
baked vegan wellington on a white plate with rosemary

WELLINGTON (VEGAN)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 25
  • Cook Time: 45
  • Total Time: 1 hour 10 minutes
  • Yield: 6-8 1x
  • Method: oven
  • Cuisine: Engels
  • Diet: Vegan

Description

Dit recept voor vegan wellington is een lust voor het oog en makkelijk om te maken. De wellington heeft een hartige tofu-bietvulling en is perfect in balans met het bladerdeeg en de duxelles pasta zonder paddenstoelen.


Ingredients

Scale

TOFU BIETEN VULLING

  • 1 blok tofu (200 gram), geperst
  • 1 kleine rode biet (gekookt)
  • 85 gram walnoten
  • 1 theelepel tijm, fijngehakt
  • 3 theelepels rozemarijn, fijngehakt
  • theelepel knoflookpoeder
  • theelepel uienpoeder
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • ¼ theelepel donkere peper, gemalen
  • 2 eetlepels (18 gram) bloem (glutenvrij is ok)
  • 1 vel vegan bladerdeeg

LINZEN PASTA (paddenstoelen vrije duxelles)

  • 195 gram gekookte bruine linzen
  • 2 theelepels olijfolie of vegan bouillon
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • ½ theelepel zout
  • 2 theelepels sojasaus
  • scheutje gemalen zwarte peper

BAKKEN

  • 12 eetlepels olijfolie of;
  • 12 eetlepels vegan boter of;
  • 12 eetlepels plantaardige melk of;
  • 12 eetlepels aquafaba

Instructions

TOFU BIETEN VULLING

Haal het bladerdeeg uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen (ongeveer 10-15 minuten) en verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Plaats de walnoten, tijm en rozemarijn in een keukenmachine en blend tot ze fijn gehakt zijn. Voeg aan de keukenmachine de geperste tofu, gekookte biet, knoflookpoeder, uienpoeder, balsamico azijn, sojasaus, citroensap, ahornsiroop, bloem, zout en peper toe. Blend tot een gladde massa.

Leg het tofu-bietenmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm er een blok van. Het moet compact zijn en ongeveer 18 cm lang. Je kunt een spatel of je vingers gebruiken. Bak ongeveer 25 minuten op 180°C. De vulling moet relatief compact, stevig en donkerrood zijn als het klaar is. Laat het afkoelen.

LINZEN PASTA

Verhit een pan op middelhoog vuur met 2 theelepels olijfolie of vegan bouillon. Voeg de fijngesnipperde sjalot toe en laat deze glazig worden. Voeg de gehakte knoflook, sojasaus, gekookte bruine linzen, zout en peper toe. Laat het mengsel opwarmen.
Doe het linzenmengsel in een kom en pureer ongeveer de helft van de linzen met een vork of aardappelstamper.

BEREIDEN

Rol het bladerdeeg uit. Leg de gebakken tofu-bietvulling in het midden van het bladerdeeg.

Markeer de vorm van de vulling met een botermes of spatel, maar zorg ervoor dat je het bladerdeeg niet aansnijdt. Maak alleen een omlijning van de vorm.

Verwijder de vulling en leg een laagje van de linzenpasta in de omlijnde vorm. Je kunt dit doen met je handen of een lepel en spatel.

Leg de gebakken tofu-bietvulling op de linzenpasta en plaats nog een laagje linzenpasta op de gebakken vulling. Druk de linzenpasta lichtjes aan om te voorkomen dat het eraf valt.

Als je nog linzen over hebt, kun je ook de zijkanten van de gebakken vulling bedekken.

Maak met een mes inkepingen aan beide kanten in het bladerdeeg. Ze moeten een beetje diagonaal zijn (zie foto’s en video), zodat je ze gemakkelijk bovenop de vulling kunt vlechten en een mooi patroon kunt maken. Bedek de rechterkant over de vulling, gevolgd door de linkerkant, enzovoort. Vouw eventueel overgebleven bladerdeeg aan de boven- of onderkant over de vulling.

De kleine openingen tussen de spleten zorgen ervoor dat stoom kan ontsnappen.

Bestrijk de wellington met een vegan ”egg wash”. Dit kan olie, veganistische boter, plantaardige melk of aquafaba zijn. Dit geeft de wellington een goudbruine kleur.

Bak op 180 °C gedurende ongeveer 30-45 minuten. De baktijd is afhankelijk van je oven. De wellington is klaar als het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Laat de vegan wellington afkoelen voordat je het aansnijdt.

Serveer met gestoomde groenten, een bijgerecht of met een cranberrysaus.



Notes

Glutenvrij
Je kunt dit recept glutenvrij maken door glutenvrije bladerdeeg en glutenvrije bloem te gebruiken. De bloem helpt het mengsel te binden.

Olievrij
Dit recept kan olievrij gemaakt worden. Vervang alle olie in dit recept door veganistische bouillon.

Restjes kun je in de koelkast bewaren in een bakje met een deksel. Verwarm de restjes in de oven op een lage stand tot ze goed zijn opgewarmd voordat je het serveert.