Romige Sinaasappel Gierst

Als kind was Brinta mijn favoriete ontbijt. Lekker warm en zoet met rozijnen. Het is denk ik een typisch Nederlands ontbijtje en ik vond het geweldig. Ik kan me nog precies herinneren hoeveel ik genoot van dit heerlijke warme papje vlak voordat ik naar school ging. Toen ik ouder werd ontdekte ik natuurlijk de smoothies, sappen en havermout, maar er zijn natuurlijk dagen dat ik dit graag even afwissel met iets anders. Dus introduceerde ik boekweit en gierst (niet alleen voor het ontbijt overigens) in mijn keuken voor de dagen waarop ik wel trek heb ik een warm ontbijtje maar niet zozeer in havermout. Alhoewel deze romige sinaasappel gierst meer als een dessert smaakt.

Toen ik net met gierst begon te experimenteren, weet ik nog dat ik de fijne textuur geweldig vond. Veel fijner dan bijvoorbeeld havermout en boekweit. Hoewel gierst een graan is, is het licht alkalisch en dus een mooie afwisseling voor af en toe. Ik eet gierst dus niet al te vaak, maar als ik het doe wil ik er iets speciaals van maken. Deze keer besloot ik een heerlijke romige sinaasappel gierst pap te maken. De textuur van gierst is perfect hiervoor.

Creamy Orange Millet

Dit papje is rijk en romig en met de sinaasappel en geroosterde pistachenoten lijkt het net alsof je een dessert eet. Ik week soms de gierst even voor een paar uur (of een nachtje) voordat ik aan de slag ga en de gierst afspoel. Als ik er echt een feestje van wil maken dan bak ik de gierst een paar minuten even kort aan in een droge pan totdat al het water verdampt is. Deze methode zorgt ervoor dat de smaak sterker uitkomt.

Creamy Orange Millet

Creamy Orange Millet

Romige gierst is echt geweldig. Je kunt hier zo veel variaties op maken. Wat dacht je van een hartige versie met zout, cashew boter, kokosolie, winterpostelein, granaatappel en oregano? 

Creamy Orange Millet

Als je dit recept gaat proberen, laat het me weten! Laat een reactie achter, beoordeel het, en vergeet niet om je foto met #thegreencreator op Instagram te taggen. Ik zie graag je eigen creatie van deze heerlijke romige gierst terug.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Creamy Orange Millet

Romige Sinaasappel Gierst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 1 from 1 review
 • Author: The Green Creator
 • Cook Time: 10 mins
 • Total Time: 10 mins
 • Yield: 1-2 1x
 • Category: ontbijt, pap
 • Cuisine: zoet, gezond, vegan, veganistsich, plantaardig, zuivel vrij, glutenvrij, suikervrij,

Description

Dit eenvoudig en snel ontbijtje met gierst en sinaasappel is echt een ochtend traktatie. Fris, vol, romig en verzadigend en dat allemaal in één kommetje!


Ingredients

Scale
 • 1/2 kop gierst, afgespoeld en uitgelekt
 • 1 1/2 kopjes water
 • 1/2 kop amandelmelk (andere melksoorten zijn ook goed, zoals kokosmelk of cashew melk)
 • een paar plakjes sinaasappel
 • geroosterde pistachenoten als topping
 • snufje vanille
 • OPTIONEEL:
 • een halve theelepel kokosolie
 • snufje kaneel
 • een natuurlijke zoetstof zoals dadel pasta of ahornsiroop
 • ANDERE TOPPING OPTIES:
 • gedroogde vijgen
 • geroosterde amandelen of walnoten
 • pompoenpitten, geroosterde walnoten
 • cacaobonen
 • Goji bessen
 • amandelboter
 • vers fruit

Instructions

 1. Als je tijd hebt week je de gierst een paar uurtjes of een nachtje. Spoel de gierst af. Plaats de gierst in een pan op laag vuur en bak het licht aan tot het droog en een beetje donkerder is. Ook dit is optioneel. Als je haast hebt, spoel je de gierst alleen af. Voeg de gierst in een pan met water. Kook voor ongeveer 15 minuten totdat de gierst in grootte is verdubbeld.
 2. Zet het vuur laag, voeg melk toe en laat een paar minuten op het vuur totdat alles verwarmd is. Giet vervolgens alles in een blender met de stukjes sinaasappel en vanille. Blend tot je een gladde massa hebt. Giet in een kom en voeg de toppings toe zoals de pistache nootjes.

 

photos by the green creator (c) (copyright)

2 gedachten over “Romige Sinaasappel Gierst”

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.