Natuurlijke lippenstift maken

De afgelopen jaren ben ik me steeds meer bewust geworden van de verborgen chemische stoffen in producten die we dagelijks gebruiken. Vrouwen worden helaas meer blootgesteld aan giftige stoffen door ons (dagelijkse) beauty rituelen. Het simpelweg aanbrengen van lipstick betekent dat je je lichaam blootstelt aan giftige stoffen, zoals lood. Maar hoe maak je natuurlijke gifvrije lippenstift (zonder lood)?

Maar net zoals er een alternatief voor koemelk is, zijn er ook alternatieven voor je dagelijkse schoonheidsproducten. Je kunt je deodorant voor een gezondere versie omruilen, je kunt je huidverzorging routine aanpassen en je kunt ook kiezen voor natuurlijke make-up. Eén van mijn favoriete producten om zelf te maken (en om te dragen) is deze natuurlijke lippenstift.

Ik denk dat je deze lippenstift heerlijk zult vinden! Het is een rijke, gepigmenteerde, makkelijk te maken en betaalbare lippenstift terwijl het ook natuurlijk, veilig en ”cruelty free” is.

 how to make your own natural lipstick

Lood in lippenstift

Lippenstift is niet zo onschuldig als het lijkt. Gebruikelijke lippenstift kan een bron zijn van schadelijke chemicaliën en omdat het vlak bij de mond wordt gebruikt, worden de chemicaliën makkelijk geabsorbeerd. Met deze DIY lippenstift kun je zelf bepalen wat voor kleur je maakt, geheel vrij van chemische stofjes, gemakkelijk te maken en goedkoop.

Als je geen fan bent van gekleurde lippenstift, dan kun je dit recept maken zonder enige toegevoegde kleuren of gebruik honing in plaats van de kleuren voor een zachte tint. 

Wat heb je nodig om natuurlijke lippenstift te maken?

  • 1 theelepel bijenwas of cacaoboter
  • 2 theelepels shea boter of cacaoboter
  • 1 theelepel kokosolie

Voeg kleuren toe totdat je de kleur creëert die je mooi vindt, maar je kunt het ook gewoon bij een goede verzorgende balsem houden.

  • Voor rood: 1/8 theelepel rode bieten poeder, 1 druppel van een natuurlijke rode kleurstof zonder chemische additieven (voeg dit zeer langzaam toe en beetje bij beetje) of maak gebruik van rode bieten sap.
  • Voor bruin/getint: 1/4 theelepel (of meer voor de kleur) biologische cacaopoeder, een klein snufje kaneel of kurkuma. Of 1 theelepel ”red reef” klei.
  • 1/4 theelepel norit: om de kleur donkerder te maken.
  • Voor een matte textuur: 1/4 theelepel bentoniet klei, gebruik dit wel met een kleur, zodat het niet een witte tint achterlaat.
  • Voor een geur: een druppel etherische olie naar keuze, een paar druppels pepermunt of kaneel olie (optioneel).

how to make your own natural lipstick

Hoe maak je natuurlijke lippenstift?

Smelt de bijenwas, shea boter / cacaoboter en kokosolie in een pan of klein potje boven warm (niet kokend) water. Het zal vrij snel smelten omdat je slechts kleine hoeveelheden van elk ingrediënt gebruikt.

Eenmaal gesmolten, haal je het weg van het vuur en voeg je de optionele ingrediënten toe, zoals een kleur of geur. Om de tint te krijgen zoals op de foto, gebruikte ik een klein snufje bietenwortel poeder (1/8 theelepel of minder), een paar druppels van de bieten sap, 1/4 theelepel bentoniet klei, 1/8 theelepel kaneel en 1 theelepel red reef klei. Er is echter geen goede of verkeerde manier voor het maken van je eigen lippenstift. Het is een kwestie van spelen met ingrediënten om een donkerdere of lichtere kleur te maken.

Zodra alle ingrediënten zijn gemengd, giet je het in een lippenbalsem potje. Ik gebruikte een oud potje, waar ik vroeger lippenstift in heb gekocht. Vul het potje tot net onder de rand, want het zal een beetje uitzetten als het afkoelt. Laat voor minstens een half uur afkoelen. Bewaar op een koele plaats (onder de 23 graden) of het zal zacht worden.

Heb jij ooit je eigen cosmetica gemaakt? Deel hieronder!

how to make your own natural lipstick

photos by the green creator (c) (copyright)