De Lekkerste Amandel Melk Ooit

Ik herinner me de dagen nog duidelijk dat koemelk de witte motor was en het de normaalste zaak van de wereld was om enkele glazen per dag te drinken. Sterker nog, het werd aangeraden. Ook herinner ik me de acne en buikpijn en de huisarts die me uiteindelijk maar bestempelde als een meisje met een prikkelbare darm. De oorzaak? Stress, zei hij. Ik was echter slechts 10 jaar oud. Behalve de stress dat er iemand een balspelletje zou winnen, had ik als 10- jarige totaal geen stress. Hoe fijn is het dan om te weten dat het leven niet alleen gezonder is zonder koemelk, maar dat er ook nog eens melk is dat lekkerder is dan koemelk.

Nog steeds niet overtuigd?

Ik kan nu met hele saaie verhalen aan komen zetten waar je waarschijnlijk overheen zult lezen dus ik houd het kort.
Je drinkt melk dat voor een kalf is… Dit kalfje dient ongeveer 9x zijn eigen gewicht te groeien. Toen wij moesten groeien hadden we ook melk nodig (van de moeder, de mens). Maar zelfs daarna houdt het op een gegeven moment op. We hoeven niet meer te groeien. Klaar.
En dan heb ik het nog niets een over alle antibiotica, pus en andere bacteriën die in ons koemelk terug te vinden zijn.

Wat drink je dan?

Geen paniek! We worden ons steeds meer bewust van de nadelen van koemelk dus zijn er in Nederland overal wel lekkere en gezondere alternatieven te vinden zoals notenmelk, kokosmelk of rijstmelk. Mijn persoonlijke favoriet door de smaak en alle gezondheidsvoordelen is by far amandelmelk.

Amandelmelk is dan ook een heerlijke melk vervanger. En omdat amandelmelk geen caseïne (chemisch verwant aan gluten) bevat, is amandelmelk ook geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.

Almond MilkHoewel amandel melk tegenwoordig verkrijgbaar is bij de meeste (biologische) supermarkten zitten daar toch nog veel andere ingrediënten in dan alleen amandelen en water, zoals conserveermiddelen. Zelfgemaakte amandel melk is makkelijk, lekker, gezond en leuk om te maken.

Almond Milk

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
almond milk

De Lekkerste Amandel Melk Ooit


Ingredients

 • Een kop rauwe ( biologische ) amandelen
 • Twee kopjes water
 • Enkele dadels
 • Een ”smaakmaker” zoals kaneel of vanille essence druppels

Instructions

 1. Week de amandelen ’s nachts (of maximaal 2 dagen) in de koelkast. Dit doe je door de amandelen onbedekt in een glas met koud water te zetten. Hoe langer je de amandelen laat weken, hoe romiger de melk zal worden.
 2. Vervolgens giet je de amandelen af en spoel je ze grondig onder stromend koud water.
 3. Voeg de amandelen met het water in een blender. De amandelen dienen net onder water te staan. Meer of minder water mag ook. De hoeveelheid water zal bepalen hoe romig of dun de melk wordt. Zoals het verschil tussen volle en halfvolle melk.
 4. Voeg vervolgens wat kaneel toe en/of enkele vanille essence druppels.
 5. Puls de blender een paar keer zodat de amandelen breken en blend vervolgens op hoge snelheid gedurende twee minuten.
 6. Giet de amandelen af. Dit doe je door de melk uit de blender in een geopende melk zak te doen. Deze melk zak kun je over een maatbeker plaatsen. Je kunt ook een kaasdoek gebruiken, maar een echte zak vorm werkt handiger.
 7. Knijp alle amandelmelk uit de melk zak. Begin heel voorzichtig. Knijp en druk met schone handen zoveel mogelijk amandelmelk uit de melk zak. Begin onderaan en werk naar boven toe. Eigenlijk zoals je een koe zou melken… Langzaam knijp je alle melk uit de melk zak totdat er een droge pulp achterblijft. Tadaa! Je hebt amandel melk gemaakt!
 8. Bewaar de amandel melk in een dichte glas of fles. In de koelkast blijft deze melk maximaal twee dagen goed.

Notes

Je kunt heerlijk experimenteren met deze melk door er bijvoorbeeld rauwe cacao of een bevroren banaan aan toe te voegen.

Recipe Card powered byTasty Recipes

 

Amandel pulp

De overgebleven amandel pulp moet je zeker niet weggooien! Dit kun je toevoegen aan je havermout of aan smoothies. Of je kunt ze in een dadel doen voor een heerlijke snelle snack. Je kunt de pulp ook op een bakplaat verspreiden en in de oven bakken (2-3 uur) op een laag temperatuur tot het volledig droog is en je perfect gezonde koekjes hebt. Ook kun je de amandel pulp invriezen voor enkele maanden. Of wat dacht je van ijs met koekjesdeeg?
Ook amandel kaas is heerlijk. Meng de amandel pulp in een blender met wat citroensap, Keltisch zeezout, peper, kokosolie of olijfolie en wat verse kruiden. Heerlijk!
Of gewoon verkruimelen over een salade. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Eén ding is zeker, na zelfgemaakte amandelmelk zul je nooit meer terug willen naar amandelmelk uit de winkel.
photos and text by the green creator (c) (copyright)