Een paar jaar geleden vertelde een Japanse vriendin me over de gezondheidsvoordelen van miso. In Japan eten ze elke dag miso en zelfs nog iets meer wanneer ze zich ziekjes voelen. Voor een zeer nuchter persoon was ze erg enthousiast over miso en als ware soep liefhebber begon ik direct te experimenteren. Sindsdien is mijn miso soba noedel soep tot één van mijn favorieten gaan behoren. Het is heerlijk verwarmend, hartig, met perfect kleine hapjes zeewier en soba noedels.
Soba noedels zijn een geweldige manier om ieder gerecht een lekkere boost geven. Deze traditionele Japanse boekweit noedels worden vaak koud geserveerd of op kamertemperatuur. Even om je geheugen op te frissen, boekweit is graan- en glutenvrij.
Miso is inderdaad geweldig als je je een beetje ziekjes voelt, maar er is zo veel meer. Miso is eigenlijk een gefermenteerde superfood en als je het mij vraagt één van de gezondste superfoods. Het is een gefermenteerde pasta dat meestal gemaakt wordt van sojabonen. Maar miso kan ook op basis van bruine rijst, gerst, en vele andere granen en peulvruchten zoals kikkererwten gemaakt zijn. Miso heeft een diep hartige en zoute smaak.
Miso soep is een zoutige, hartige bouillon, met lente-uitjes (en vaak paddenstoelen en tofu), dat in de meeste Japanse restaurants vooraf aan de sushi geserveerd wordt. Als je thuis je eigen miso soep maakt is het werkelijk de meest eenvoudige en meest gezonde manier om je eigen gezonde miso soep te maken.
Wellicht vraag je je af welke miso je dan moet kopen…
Dat hangt er vanaf welke smaak je wilt maken of wat je lekker vindt. Voor een miso zoals in de meeste restaurants wordt gebruikt, kun je het beste gaan voor de rode miso (gemaakt van sojabonen). Ook kun je eens de witte miso proberen (deze is wat milder en zoeter), of de gele miso (deze heeft een wat een aardse smaak).
Het is zo makkelijk om wat meer miso in je leven toe te voegen, met maar weinig extra moeite in de keuken of zonder je gehele eetpatroon te hoeven veranderen. Een lekker miso soepje staat namelijk in minder dan 10 minuten al op tafel (of zelfs sneller als je de soep eenvoudig houdt).
Je kunt miso in de “internationale” gedeelte of de gekoelde gedeelte van vele supermarkten vinden. Ook is miso in bijna alle Aziatische markten/winkels te vinden. En natuurlijk kun je miso ook online kopen.
Omdat je niets in dit recept gaat koken, kun je er zeker van zijn dat je alle gezonde voedingswaarden in tact houdt en binnen krijgt zonder het eerst te vernietigen door verhitting. De truc is om je groenten te stomen en een miso pasta in een apart kommetje te maken zonder kokend water.
Laten we beginnen! En vergeet niet om je creaties met mij op Instagram te delen met #thegreencreator zodat ik je gemakkelijk terug kan vinden.
PrintMiso Soba Noedel Soep
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 10 mins
- Total Time: 20 mins
- Yield: 1 1x
- Category: soep, starter, snack, dinner, avondeten, lunch
- Cuisine: japans, vegan, plantaardig, vegetarisch, paleo
Description
Deze Miso Soba Noedel Soep zit vol met een goede hoeveelheid groenten en heeft de perfecte hoeveelheid miso en zeewier met ieder hapje.
Ingredients
- drie handen vol verse spinazie
- een kleine zoete aardappel, snijd in dunne plakjes
- ongeveer 1 cm verse geraspte gember
- een klein teentje knoflook (optioneel)
- een lente-ui in stukjes gesneden
- soba noedels, zoveel als je lekker vindt
- miso pasta (gemengd met een beetje water)
- 2–3 kopjes water
- één gedroogde zeewier blad (nori), in kleine stukjes gescheurd
Instructions
- Stoom de spinazie, zoete aardappel, knoflook, gember en lente-ui. Ondertussen kook je de soba noedels voor ongeveer 4 minuten in kokend water. In een kleine kom meng je een volle theelepel miso met een beetje water, alleen maar om het een beetje dunner te maken en om de brokjes op te lossen.
- Wanneer de noedels klaar zijn, spoel je ze twee keer af met koud water. Wanneer de gestoomde groenten zacht zijn, verwarm je in een andere pan ongeveer twee kopjes water. Je kunt zelf bepalen hoe waterig je de soep wilt, dus meer of minder water is ook goed. Wanneer het water warm is (niet kookt) voeg je de miso pasta toe. Plaats de overige ingrediënten (de zoete aardappel, spinazie, knoflook, lente-ui) in een soep kom en giet de miso water eroverheen. Serveer met de soba noedels en stukjes nori.
Notes
Natuurlijk kunt u alles toe te voegen in een pan kokend water, maar de voordelen voor de gezondheid van de miso en groenten zullen verloren gaan.
photos by the green creator (c) (copyright)