Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Baked Green Peas Falafel with Vegan Tzatziki

Gebakken Falafel met Vegan Tzatziki

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Total Time: 30 mins
  • Yield: afhankelijk van de grootte van de falafel ballen (ongeveer 4-6 porties)
  • Category: snack, lunch, dinner, bijgerecht
  • Cuisine: vegan, zuivel vrij, vegetarisch, veganistisch, plantaardig, Grieks

Description

Deze gebakken falafel recept met vegan tzatziki saus is een traditioneel recept met een twist. Deze falafel ballen zijn heerlijk en de versheid van de tzatziki is de perfecte aanvulling op dit recept.


Ingredients

Scale

{FALAFEL INGREDIËNTEN}

  • 50 gr bevroren groene erwten
  • 220 gr kikkererwten, uitgelekt + gespoeld
  • 50 gr havermeel – je kunt iedere andere (glutenvrije) meel gebruiken
  • ½ theelepel rode pepervlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel appel azijn
  • 2 handjes vol verse peterselie
  • eetlepels tahin
  • 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • theelepel zuiveringszout
  • snufje zout
  • snufje gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel garam masala
  • sap van ½ limoen
  • 1 theelepel balsamico
  • 1 theelepel sojasaus
  • optioneel: glutenvrij brood, naan of pitabroodje voor het serveren en toppings zoals komkommer en verse kruiden

{TZATZIKI INGREDIËNTEN}

  • 1/2 grote komkommer (geschild + fijn geraspt)
  • 6 eetlepels / 250 ml soja yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • een bosje verse dille, ongeveer 1/4 kopje fijngehakte verse dille
  • een snufje zout en zwarte peper (naar smaak)
  • 1 eetlepel citroen- of limoensap

Instructions

  1. Spoel de kikkererwten af uit en laat ze uitlekken.
  2. Plaats de kikkererwten in een keukenmachine samen met de rest van de falafel ingrediënten. Mix tot je een stevige beslag hebt dat licht korrelig is. Meng voor een paar seconden en pulseer vervolgens een paar keer. Dit hangt af van de keukenmachine die je gebruikt.
  3. Rol kleine balletjes van het beslag en plaats dit in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius gedurende ongeveer 15-20 minuten. Draai de falafel om en bak nog 5 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  4. Rasp intussen de komkommer. Ik heb de kleinste raspschijf gebruikt. Plaats vervolgens in een fijne zeef over een kleine mengkom of gebruik een notenmelkdoek/kaasdoek en knijp het overtollige vocht eruit. Hak de dille en knoflook fijn. Hiervoor heb ik de kleinste mes en kom gebruikt. Combineer alle ingrediënten voor de tzatziki in een kom en meng tot alles goed gecombineerd is.
  5. Proef en pas de smaak aan als dat nodig is. Serveer direct of bewaar ongeveer 5 dagen in de koelkast (afhankelijk van de versheid van de yoghurt).
  6. Om te serveren, beleg (pita) brood met tzatziki, de falafel ballen, verse kruiden, komkommer en meer specerijen als je dat wilt.

Notes

De falafels kunnen worden gebakken en bewaard in de koelkast voor een snelle lunch/dinner. Ze zijn goed op te warmen. De tzaziki kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren, afhankelijk van de versheid van de yoghurt.