Aquafaba

Aquafaba is de vloeistof die overblijft van gekookte kikkererwten en het is geweldig in veel veganistische (zoete) recepten, zoals veganistische mayo, als eivervanger, in gebakken recepten en meer!

Aquafaba?

Aquafaba (water bonen), kikkererwten vloeistof of bonen sap (ja, klinkt vies) is het vloeistof dat je weggegooid van bonen uit pot (ook blikjes, maar ik gebruik liever niets uit blik). Dit is dus een perfect ei vervanger en gaat als een razende rond in de plantaardige culinaire wereld. Aquafaba is geweldig voor het vervangen van eiwit, zelfs beter dan eiwit….. Wie had ooit gedacht dat de volgende uitvinding in de plantaardige keuken iets zo eenvoudigs zou kunnen zijn als het sap van bonen? Ook is het één van de goedkoopste en meest toegankelijke ei vervangers. Ik heb me laten vertellen dat veganistische restaurants in de VS al aquafaba meringue taarten serveren. Oh my ..

Het vervangen van eieren (een kritisch ingrediënt voor veel bakwerk) is altijd een uitdaging als je geen eieren wilt gebruiken, maar nu niet meer. Niets zal een zo onmiskenbaar luchtige textuur van opgeklopt eiwit creëren als aquafaba kan.

Mijn hoofd begon te tollen van alle mogelijke recepten die je met aquafaba kunt maken. Met een plantaardig opgeklopt eiwit kun je zoveel meer recepten maken dan zonder aquafava ooit mogelijk zou kunnen zijn.

Een paar voorbeelden

  • Rauw: Pluizen, whips, crèmes, taart toppings en espresso schuim
  • Gebakken: Schuimgebakjes (de meest mind-blowing kenmerk van aquafaba), macarons en pavlovas
  • Zoet: nougat, marshmallows, fudge en ijs
  • Hartig: taarten, wafels, koekjes, mayonaise, hamburgers, pasta.. en nog veel meer!

Aquafaba maken (stap voor stap met foto’s)

Je hebt het sap nodig waarin je je bonen kookt of je haalt het sap rechtstreeks uit de pot nodig.

Inderdaad, het vieze overblijfsel uit je pot kikkererwten dat je normaal gesproken afgiet en in de afvoer laat verdwijnen is magisch.

aquafaba

Giet de bonen en vang het vloeistof op in een schone kom. Klop het vloeistof vervolgens op voor ten minste 5 minuten.

aquafaba

De duur hangt een beetje af van de machine die je gebruikt. Ik gebruikte een goedkope hand mixer van de Hema en dus duurder het iets langer (zie mijn video hieronder). Het vloeistof zal langzaam maar zeker van textuur veranderen in een bizar eiwit slagroom textuur.

aquafaba

Ik maakte zelfs een video over dit (mijn allereerste), want je moet het zien om het te geloven!

Waarom en hoe deze vloeistof zo werkt als ei vervanger, weet ik niet. Maar zodra je ziet dat de vloeistof luchtiger wordt kan het je eigenlijk niet meer zo veel uitmaken waarom het zo werkt.  Je krijgt actute zin om te bakken of raw cake te maken! Ik weet niet met welk recept ik moet beginnen. Vertel het me maar, wat zal ik maken?

Als je dit gaat maken, zie ik graag je creaties terug! Vergeet me niet te taggen op Instagram @thegreencreator of door hieronder een reactie achter te laten.

aquafaba
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
aquafaba

Aquafaba

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Cook Time: 6
  • Total Time: 6 minutes
  • Yield: 12 kopjes 1x
  • Category: ei-vervanger
  • Diet: Vegan

Description

Aquafaba is de vloeistof die overblijft van gekookte kikkererwten en het is geweldig in veel veganistische (zoete) recepten, zoals veganistische mayo, als eivervanger, in gebakken recepten en meer!


Ingredients

Scale
  • 1 blikje kikkererwten (ongeveer 420 gram kikkererwten) (uitgelekt maar het vocht moet je bewaren! – dat is de aquafaba) je kunt de kikkererwten voor een ander recept gebruiken
  • optioneel: 1/4 theelepel wijnsteen en 1 theelepel vanille-extract

Instructions

  • Laat de kikkererwten uitlekken en bewaar het vocht – dat is de aquafaba. Doe het in een grote mengkom en klop het op.
    Je kunt een handmixer of een mixer gebruiken.
  • Met de hand kost het wat tijd en het resultaat kan minder luchtig zijn. Je kunt wijnsteen toevoegen om de bonenvloeistof vloeibaarder te maken. Dit vermindert de tijd die nodig is om te kloppen. En de pieken zullen steviger zijn.
  • Als je aquafaba de gewenste dikte heeft bereikt, ben je klaar. Meestal duurt het ongeveer 5 minuten om pieken te krijgen, afhankelijk van je apparatuur.

Notes

  • Beste tip: neem de tijd om stijve pieken te krijgen.
  • Aquafaba kan 2-3 dagen in de koelkast bewaard worden, maar dan is het niet meer stevig.