Mijn Ervaring met Gezicht Scheren

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar manieren om de conditie van mijn huid te verbeteren. Omdat gezicht scheren steeds meer aandacht krijgt, heb ik besloten mijn ervaring met je te delen.

This article is also available in English:

English

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geen beauty blogger of dermatoloog ben. Ik ben ook niet van mening dat we, om een ” echte vrouw ” te zijn, geen haar op ons gezicht (of lichaam) mogen hebben. Als je besluit je gezicht te scheren, doe het dan voor jezelf. Ik hoop dat mijn ervaring met het scheren van mijn gezicht nuttig voor je kan zijn om te beslissen of je ook lid wil worden van de (wat lijkt) geheime cultus van vrouwen die hun gezicht scheren.

Een paar jaar geleden las ik een artikel over vrouwen die hun gezicht scheren, ook wel bekend als dermaplaning. Ik stopte halverwege met lezen. Dit ga ik dus echt nooit doen! Ik wil niet het risico lopen dat het haar veel donkerder of dikker terugkomt. Einde verhaal. Enkele jaren later, en je vindt minstens vier kleine gezichtsmesjes in mijn badkamer.

Ik wist niet hoe geweldig het scheren van het gezicht is! Het is niet alleen de beste manier om donshaartjes te verwijderen en de huid te scrubben, maar ook je make-up ziet er geweldig uit. Het is echter niet iets nieuws. Veel beroemdheden scheren hun gezicht of maken een afspraak bij een schoonheidssalon hiervoor. Elizabeth Taylor en Marilyn Monroe scheerden hun gezicht al. Maar Cleopatra was eigenlijk de oorspronkelijke voorloper. Het is ook een traditie in de Indiase en Japanse cultuur. In Japan is het heel gebruikelijk en wordt het kao sori genoemd.

We hebben allemaal gezichtshaar 

Wij vrouwen hebben allemaal gezichtshaar (zelfs als je superblond bent). De kleur is misschien anders, maar we hebben allemaal haar op ons gezicht. Waarschijnlijk het meest merkbaar op de bovenlip en wenkbrauwen. Maar ook op de wangen hebben we donshaartjes die goed zichtbaar zijn in zonlicht of als we net iets te enthousiast met de foundation in de weer zijn gegaan.

Naast het af en toe plukken van mijn wenkbrauwen en het verwijderen van haartjes op de bovenlip, zou ik nooit denken dat een scheermesje ook maar in de buurt van mijn gezicht zou komen. Veel vrouwen scheren misschien (stiekem) hun gezicht, maar ik niet! Nee, bedankt.

Mijn routine voor het verwijderen van ongewenste haartjes op de bovenlip was niet iets dat veel tijd kostte, en ook niet iets dat ik vaak moest doen. Toch was ik het zat omdat het proces chemicaliën bevatte. Ik heb blonde donshaartjes op de bovenlip, dat ik één of twee keer per maand verwijderde met een ”milde” crème. Het is eigenlijk een crème die chemisch donshaartjes verbrandt, oftewel een ontharingscrème.

Het brandt, ruikt onnatuurlijk en dan is er altijd het risico dat ik net 1 minuut te laat ben met het verwijderen van de crème en het risico loop op een verbrande bovenlip. Ik gebruikte ook een soort van ”schuurpapier”. Hoewel er bij die techniek geen chemicaliën worden gebruikt, was er het risico dat je te lang scrubt en alsnog met een zwaar geïrriteerde bovenlip rond moet lopen. Bovendien zorgden deze methoden er altijd voor dat ik minstens een paar uurtjes last had van een rode en geïrriteerde huid.

Ik was behoorlijk zenuwachtig om mijn gezicht te scheren

Ik luister graag naar podcasts en YouTube video’s terwijl ik foto’s bewerk. Op een gegeven moment startte een video van een grote Amerikaanse beauty blogger / influencer, waarin ze haar favorieten deelde. Een prachtige vrouw met donker haar, en donkere wenkbrauwen. Ze legde uit waarom ze zweert bij het verwijderen van haartjes op de bovenlip met een klein scheermesje. Dat trok mijn aandacht.

Ze zei ook dat ze zich niet op haar gemak voelde bij het laseren van haar bovenlip. Bovendien legde ze uit dat het scheren van haar bovenlip eigenlijk haar huid verbeterde, omdat het ook als een scrub werkt. Ook dat trok mijn aandacht weer. Het feit dat ze haar gezicht scheert en een laseroptie niet overweegt vanwege de extra voordelen, maakte me erg nieuwsgierig.

Een paar dagen later stuitte ik op een gezichtsscheermesje in een drogisterij (ik was er eerlijk gezegd niet naar op zoek!) en ik besloot het te proberen, alhoewel ik erg nerveus was. Aanvankelijk begon ik mijn gezicht (bovenlip) te scheren vanwege de donshaartjes, maar toen merkte ik dat het een geweldige scrub was. Ik besloot ook andere delen van mijn gezicht te scheren. Mijn gezicht voelde zo zacht en mijn make-up zag er zoveel beter uit. En dat allemaal voor een paar euro …

Waarom delen vrouwen niet dat ze hun gezicht scheren?

Na het lezen van enkele artikelen over dit onderwerp lijkt het erop dat veel schoonheidsspecialisten met een indrukwekkende lijst van beroemdheden als cliënten ook deze techniek gebruiken. Heb je ooit een film in de bioscoop gezien met een echt goede close-up van het gezicht van een vrouw? Enorm glad, toch? Het gebruik van de juiste make-up, licht en bewerking doet al een hoop, maar het gezicht is echt zo glad. Dat moet ook wel voor close-ups en om make-up goed tot zijn recht te laten komen. Het huid is gescrubd en moet volledig vrij zijn van donshaartjes. Dus ja, de meeste beroemdheden en topmodellen scheren hun gezicht, zelf of in een salon.

Ik kan niet beschrijven hoeveel dit mijn schoonheidsroutine heeft veranderd, zonder chemicaliën en ingrijpende technieken. Deze kleine mesjes zijn mijn beste vriend en ik wil dat alle vrouwen, die van een goede exfoliërende techniek houden, weten dat dit werkt als geen enkel andere exfoliërende scrub die ik ooit eerder heb geprobeerd.

Desalniettemin, heb ik enorm getwijfeld of ik dit artikel moest delen. Het is niet vrouwelijk om te delen. Of is het zo dat veel vrouwen dit doen, maar geen behoefte hebben om het te delen? Is het omdat mensen zich afvragen hoe harig een vrouw wel niet moet zijn om haar gezicht te scheren? Of omdat het algemeen wordt aanvaard dat een scheermes alleen het gezicht van een man aanraakt?

Het is niet zoals mannen scheren

Het klinkt zo radicaal wanneer je zegt dat je je gezicht scheert. Alsof we dezelfde techniek en hetzelfde scheermesje gebruiken als mannen. Op dezelfde manier. Met dezelfde resultaten. En dat is gewoon niet waar. Een gezichtsscheermesje voor vrouwen is klein, elegant, subtiel en er komt geen scheerschuim aan te pas. Het betekent ook niet dat je je gezicht ruw moet scheren zoals mannen dat doen. 

face razor

Het is eigenlijk dermaplaning

Ik ben geen dermatoloog of schoonheidsspecialiste, maar dermaplaning op Google wordt beschreven als een eenvoudige en veilige procedure voor het exfoliëren van de huid, het verwijderen van dode huidcellen en fijn pellushaar (donshaartjes). Het wordt al vele jaren gebruikt. Hoe heb ik dit al die jaren van mijn volwassen leven kunnen missen? Waarom delen vrouwen dit niet? Waarom is dit een taboe?

Ik denk dat de reden ligt in de naam die we eraan geven. We noemen het scheren, in plaats van dermaplaning. Gezicht scheren zal voor vragen zorgen, terwijl dermaplaning gewoon een dure behandeling in een salon is.

Dermaplaning is bekend gemaakt door de exfoliatie (het schraapt dode huidcellen weg, maar ook vervuiling en kleine imperfecties) in plaats van ontharing. Terwijl het scheren van het gezicht alleen wordt gezien als een ontharingstechniek en het lijkt daardoor een taboe te blijven. Zo jammer!

Is scheren wel goed voor het gezicht van een vrouw?

Alhoewel ik begon omdat ik de techniek om donshaartjes op mijn bovenlip te verwijderen zat was, vond ik het uiteindelijk om vele andere redenen geweldig.

Door je gezicht te scheren zul je donshaartjes, haartjes en dode huidcellen verwijderen. Het resultaat is een super glad babygezichtje. Maar er is meer. Wat je daarna ook op je gezicht aanbrengt, blijft veel beter op je gezicht zitten. Een gladde huid zorgt er niet alleen voor dat je make-up er bijvoorbeeld geweldig uitziet, maar je zult ook minder make-up hoeven te gebruiken en de make-up blijft de hele dag goed zitten. Ik gebruik minerale make-up en het ziet er nu zo super uit.

Tenzij je huid niet goed reageert op deze techniek, zie ik geen nadelen waarom dit slecht voor mijn huid zou kunnen zijn.

multiple face razors

De voordelen:

 • verwijdert haar (duh)
 • het is goedkoop
 • pijnloos
 • maakt de huid helderder, zachter en gelijkmatig door de exfoliatie en betere productpenetratie
 • heel makkelijk om zelf te doen, hoewel je naar een salon zou kunnen gaan voor dermaplaning
 • een supersnelle methode
 • het geeft voldoening om te doen (wellicht is dit een persoonlijk puntje)
 • vrij van chemicaliën
 • de beste manier om van dode huid af te komen, exfolieert de huid als niets anders
 • maakt de huid glad
 • make-up ziet er zoveel beter uit en blijft de hele dag zitten omdat je make-up aanbrengt op een gladde canvas. Foundation en poeder zien er niet zo poederachtig uit
 • je kunt niet dezelfde resultaten krijgen met laser ontharing, omdat fijne donshaartjes bestand zijn tegen laser ontharing door het gebrek aan pigment
 • op zichzelf is scheren niet anti-aging, maar omdat de peeling ervoor zorgt dat huidverzorgingsproducten beter werken, omdat dit dieper in de huid kan dringen, zou dit voor een verbetering kunnen zorgen

face razor

Groeit het haar dikker en donkerder terug na dermaplaning?

De vraag die bij elke vrouw waarschijnlijk direct opkomt, is of het haar dikker en donkerder terug zal groeien. Het is een goede vraag, want daar maakte ik me ook zorgen over. Maar waarom zou haar dat je op de huid ”afknipt”, de manier beïnvloeden waarop het terug zal groeien? Precies, dat heeft daar geen invloed op. Ik gebruik deze techniek nu al een tijdje en heb meer delen van het gezicht geschoren zonder enige verandering in hoe het haar groeit of eruit ziet. Helemaal totaal geen effect.

Het scheren van het gezicht (of dermaplaning hoe schoonheidsspecialisten dit noemen), zorgt er dus niet voor dat het haar sneller, dikker of donkerder terug zal groeien. Een scheermesje snijdt gezichtshaar weg van het huidoppervlak, niet van de wortel. Het interfereert dus niet met de haargroei. Als haar dikker en donkerder terug zou groeien, kan ik me voorstellen dat veel mensen het haar op hun hoofd zouden afscheren …

Het is dus een mythe dat het scheren van het gezicht ervoor zorgt dat het haar grover of donkerder terugkomt. Het groeit terug met dezelfde snelheid en textuur als voordat je het begon te scheren. Scheren verandert niet het aantal haarzakjes in de huid of de snelheid van de haargroei.

Dermaplaning richt zich op de donshaartjes, technisch bekend als vellushaar, en verschilt duidelijk van het donkere, dikke haar dat op onze hoofd, oksels en benen groeit. Een ander belangrijk puntje om te melden is dat vellushaar niet de neiging heeft om stoppelig terug te groeien

Langdurig ontharen kan haargroei zelfs verminderen als gevolg van “herhaald trauma”.

Wat is het beste scheermesje om je gezicht mee te scheren?

Er zijn veel verschillende adviezen over welk type scheermesje je zou moeten gebruiken. Ik weet dat sommige vrouwen een Gillette gebruiken, maar ik heb daar geen ervaring mee. Ik gebruik alleen wenkbrauwscheermesjes en Twinkle gezichtsscheermesjes en beiden doen het uitstekend. 

Hoe vaak moet ik mijn gezicht scheren?

De eerste weken was ik zo verslaafd dat ik het bijna elke dag gebruikte. Het onmiddellijke effect van een gladde gezicht en dode huidcellen die je letterlijk op het scheermesje ziet is zo heerlijk.

Het werd al snel een onderdeel van mijn routine. Tegenwoordig gebruik ik mijn gezichtsscheermesje slechts één keer per week op de bovenlip en één keer per maand op andere delen van het gezicht en het kost me ongeveer 2 minuten. Ik voel dat mijn gezicht veel langer glad is, hoe langer ik dit doe. En het voelt zoooo goed!! Geen branderig gevoel, weg met alle donshaartjes en een super gladde huid!

Ik begin met mijn bovenlip, de wangen, de kaaklijn, een beetje boven de wenkbrauwen en mijn favoriete deel … de neus. Het helpt zo goed tegen mee-eters. Ik vermijd (nog steeds) bepaalde gebieden op mijn gezicht. Hoewel sommige vrouwen echt alles scheren, vermijd ik bijvoorbeeld het gebied rond de ogen, het gedeelte op de bovenwang, mijn voorhoofd en mijn haarlijn.

Ik was de eerste paar keer erg nerveus, maar er is echt geen reden om bang te zijn. Ik weet dat het er raar uitziet en dat het misschien nog gekker is om erover te praten, maar ik vind eerlijk gezegd dat dit een geweldige, goedkope en effectieve manier is om de conditie van mijn huid te verbeteren.

Hoe scheer je het gezicht?

Alhoewel het niet moeilijk is om het gezicht te scheren, is het belangrijk om enkele basistips te volgen om huidirritatie, een branderig gevoel en ingegroeide haren te voorkomen.

Voordat ik begin, zorg ik ervoor dat mijn huid schoon en droog is. Zorg er dus voor dat je gezicht vrij is van make-up, oliën en crèmes.

Het is niet aan te raden om je gezicht te scheren als je acne, snijwonden of uitslag op je gezicht hebt, wat verdere irritatie en infectie kan veroorzaken.

Ik gebruik geen scheerschuim. Het is een totaal andere manier van scheren dan je zou denken. Het is niet de manier waarop mannen hun gezicht scheren. Ik gebruik een scheermesje voor het gezicht, dat klein is en dat je gemakkelijk kunt plaatsen op specifieke gebieden in het gezicht.

Je kunt hetzelfde scheermesje ongeveer 4-5 keer gebruiken, maar ik desinfecteer het scheermesje elke keer voor gebruik met ontsmettingsalcohol en kan op die manier hetzelfde mesje ongeveer 10 keer gebruiken.

Met zachte neerwaartse korte bewegingen behandel ik ieder deel van het gezicht. Na elke beweging zie je de dode huidcellen en eventuele donshaartjes op het scheermesje. Het is dus verleidelijk om steeds weer over hetzelfde gebied heen te gaan, wat ik soms ook doe. Maar probeer hier niet te agressief te werk te gaan. Een paar keer is genoeg.

Het is ook belangrijk om de huid iets naar boven te trekken, zodat de huid wat strakker staat. Maak korte, stabiele neerwaartse bewegingen met het mesje in een hoek van 45 graden (zodat je jezelf niet snijdt). Gebruik een lichte polsbeweging. Je hoeft echt niet veel druk uit te oefenen.

Ik heb gelezen dat bij een dermaplaning behandeling in een salon, ze met opwaartse bewegingen de behandeling uitvoeren. Ik doe neerwaartse bewegingen op mijn gezicht en een combinatie van opwaartse en neerwaartse bewegingen op mijn bovenlip. Je kunt experimenteren welke techniek beter voor jou werkt. Neerwaartse bewegingen is wat de meeste vrouwen doen en het zorgt voor een veilige manier om dit thuis te doen zonder jezelf te snijden of ingegroeide haren te creëren.

Na het scheren zorg ik ervoor dat ik mijn huid hydrateer, net zoals bij elke andere peeling. Mijn huid reageert erg goed op deze methode. Ik heb geen huidirritatie en zie geen reden om een olie of crème te gebruiken om het gezicht te scheren. Ik breng daarna mijn favoriete crème aan, Skinfood van Weleda, gevolgd door een zonnebrandcrème.

Kan ik mijn gezicht scheren met een gewoon scheermesje?

Het is belangrijk om een speciaal klein scheermesje voor het gezicht te gebruiken. Ik heb een paar merken geprobeerd die allemaal erg goedkoop zijn voor een set van 3. Het Tinkle scheermesje is mijn favoriet vanwege de positie van het mesje. Maar andere gezichtsscheermesjes werkten net zo goed. Tinkle heeft een stalen scheermesje om de gevoelige huid te beschermen. Het is een klein scheermesje zodat je alle contouren van het gezicht kunt bereiken.

Ik zou niet aanraden om het gezichtsscheermesje voor andere delen van het lichaam te gebruiken. Je zult merken wanneer het scheermesje bot wordt. Het zal minder comfortabel aanvoelen en het trekt aan kleine (dons)haartjes. Het zal waarschijnlijk ook scheerbultjes en irritatie veroorzaken.

face razor

Een paar laatste tips over hoe je thuis dermaplaning kunt doen, oftewel thuis scheren, oftewel exfoliëren

 • Als je twijfels hebt over hoe je huid zal reageren of als je een gevoelige huid hebt, probeer dan een patch test. Je kunt een klein gebied aan de zijkant van je gezicht scheren (bakkebaarden) en kijken of het ingegroeide haartjes of irritaties veroorzaakt. Na een paar dagen testen weet je of je kunt doorgaan en hoe je huid reageert.
 • Wees voorzichtig hoe je het scheermesje plaatst wanneer je in de buurt van je wenkbrauwen komt om de voor de hand liggende reden dat je geen delen van je wenkbrauw wilt scheren.
 • Als je het moeilijk vindt om een scheertechniek te vinden, dan zijn er tal van YouTube-video’s over dit onderwerp om je te helpen.
 • Vooral de eerste keer is het belangrijk om je tijd te nemen. Het kostte me de eerste keer ongeveer 15 minuten en nu kost het me 2 minuten.
 • Je kunt proberen om je gezicht te scheren met een olie als je gevoelig bent voor huidirritatie en jeuk. Dit creëert een buffer tussen de huid en het scheermesje en het helpt bij roodheid. Scheer echter NIET op een natte huid.
 • Scheer niet tegen de haargroei in, tenzij je zeker weet dat je huid het aankan. Het kan later irritatie, roodheid en ingegroeide haren veroorzaken. Dus scheer met de haargroei mee en houd het scheermesje in een hoek van ongeveer 45 graden naar beneden gericht.
 • Zoals ik al eerder aangaf, je hoeft niet je hele gezicht te scheren. Ik zie de noodzaak er niet van in om een nieuwe haarlijn te scheren of het voorhoofd. Begin met slechts enkele gebieden. Ik raad de neus echter wel aan tegen mee-eters.
 • Scheer je gezicht niet als je verbrand bent, een actieve acne uitbraak hebt, een wond of andere huidirritaties.

Je hoeft het niet elke week te doen. Je kunt dit doen voor een evenement of wanneer je wilt dat je foundation er absoluut perfect uitziet. Wat je reden ook is, het onmiddellijke effect van het scheren van het gezicht is dat het er gewoon beter uitziet. Ik ben persoonlijk fan van deze methode omdat het mijn huid gladder maakt en de crème die ik dagelijks aanbreng beter laat werken.

Maar als jij heel minimaal donshaartjes hebt en je hebt al een geweldige manier om je huid te exfoliëren, dan is dit niet iets dat je hoeft te doen.

Dit is wat voor mij werkt en ik deel graag mijn persoonlijke en zo natuurlijk mogelijke beauty tips met je. Als je nerveus bent om dit thuis te proberen, dan kun je op zoek gaan naar een salon die dermaplaning behandelingen aanbiedt, wat hetzelfde is met alleen een chiquere naam dan gezicht scheren. Als je vragen hebt, laat het me weten in de reacties of  op Instagram of Facebook.

Subscribe newsletter

Wil je dit artikel later lezen?  Bewaar het dan op je Pinterest bord

gezicht scheren