Asperges Bewaren (3 manieren)

Asperges Bewaren (3 manieren)

Met deze eenvoudige tips kun je asperges vers en smaakvol houden. Of je ze nu in de koelkast bewaart, rechtopstaand in water, of invriest, je kunt altijd genieten van heerlijke asperges.

Type: bijgerecht

Keuken: Europees

Keywords: asperges bewaren,

Recept opbrengst: 1

Voorbereidingstijd: 5

Totale tijd: 5

Ingrediënten recept:

 • asperges

Recept Instructies: Methode 1: Bewaar in de koelkast Snijd: Begin met het afsnijden van ongeveer 1-2 centimeter van de uiteinden van de asperges om het taaie deel van de stengels te verwijderen. Wassen: Was de asperges grondig onder koud stromend water om vuil te verwijderen. Bundel: Bundel de getrimde asperge speren samen en wikkel de uiteinden in met vochtig keukenpapier om de juiste vochtigheidsgraad te behouden. Bewaren: Bewaar de asperges indien mogelijk in de groentelade van de koelkast om te profiteren van de koude temperatuur die de enzymatische activiteit vertraagt en uitdroging voorkomt. Geniet: Je asperges blijven enkele dagen vers. Methode 2: Rechtopstaand in water Snijd: Begin met het trimmen van de uiteinden van de asperges, waarbij je het taaie deel van de stengel verwijdert. Water: Vul een hoog glas of een pot met water tot ongeveer de helft. Rechtop: Zet de getrimde asperges rechtop in het water, met alleen de onderste helft onder water en de rest boven het water. Vochtigheid: Om de juiste vochtigheidsgraad te handhaven, bedek de asperges in de pot met een plastic zakje of wikkel het in met plasticfolie, waardoor een mini-kaseffect ontstaat. Bewaren: Bewaar de asperges in de koelkast, en ververs het water om de twee dagen om de versheid te garanderen. Je asperges blijven een week of langer gehydrateerd en vers. Methode 3: Invriezen Snijden: Begin met het afsnijden van ongeveer 1-2 inches van de uiteinden van de asperges en was ze grondig onder koud stromend water. Blancheren: Blancheer de asperges gedurende 2-3 minuten in kokend water, afhankelijk van hun dikte, om hun kleur, smaak en voedingsstoffen te behouden en eventuele bacteriën te doden. Ijsbad: Breng de geblancheerde asperges over in een ijsbad om het kookproces te stoppen. Dep ze droog: Dep de asperges droog en doe ze in een luchtdicht bakje of diepvrieszak. Etiketteren en invriezen: Label het bakje/zakje met de datum en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer.

Waardering redacteur:
5

Ben jij ook zo een fan van knapperige verse asperges? Maar wist je dat hoe je asperges bewaart het verschil kan maken voor het behoud van hun levendige smaak en textuur? In dit artikel vind je alle ultieme tips voor het bewaren van asperges. Deze 3 manieren zorgen er allemaal voor dat je asperges zo lang mogelijk op hun best blijven.

❓Waarom is het belangrijk om asperges op de juiste manier te bewaren?

Asperges zijn kwetsbare groenten die gevoelig zijn voor temperatuur, vocht en lucht. Als je asperges op de juiste manier bewaart, kun je voorkomen dat ze hun versheid verliezen, verwelken en hun natuurlijke zoetheid en knapperigheid verliezen. Dat is zonde, en het kan gemakkelijk worden voorkomen.

🌱 Tips voor het kopen van verse asperges

Voordat we ingaan op de bewaarmethodes, is het goed om op te merken dat bij de selectie van asperges de versheid voorop staat. Zoek naar stevige asperges met goed gesloten punten. De kleur moet heldergroen zijn, zonder tekenen van verwelking of vergeling.

Vermijd asperges die er slijmerig uitzien of een sterke geur hebben (dit betekent dat ze al bedorven zijn!).

Asparagus on a white colored wooden cutting board positioned next to each other.

📃 De beste manier om asperges enkele dagen te bewaren

De beste methode is om asperges in de koelkast te bewaren. Koude temperaturen helpen de enzymatische activiteit te vertragen die ervoor zorgt dat asperges bederven, terwijl vochtigheid voorkomt dat ze uitdrogen.

Stap 1.
Begin met het afsnijden van de uiteinden van de asperges. Hierdoor wordt het taaie deel van de stengel verwijderd, zodat alleen het verse en malse deel wordt bewaard. Was de asperges vervolgens grondig onder koud stromend water om al het vuil te verwijderen.

Stap 2.
Bundel de bijgesneden asperges samen en omwikkel de uiteinden met vochtig keukenpapier. Dit helpt de juiste vochtigheidsgraad rond de asperges te handhaven, zodat ze vers en knapperig blijven. Bewaar de asperges vervolgens in de groentelade van de koelkast.

🍃 De beste manier om asperges een week (of langer!) te bewaren

Een andere gemakkelijke maar effectieve manier om asperges te bewaren is door ze rechtop te zetten in water (zoals bloemen). Deze methode helpt om de asperges gehydrateerd en vers te houden, en het is ongelooflijk makkelijk te doen en persoonlijk mijn manier om asperges te bewaren.

Stap 1.
Begin net als bij de koelkastmethode met het afsnijden van de uiteinden van de asperges.

Stap 2.
Vul een hoog glas of een pot met water (ongeveer halverwege) en zet de bijgesneden asperges rechtop in het water. Zorg ervoor dat alleen de onderste helft in het water rust, terwijl de rest van de asperges boven het water uitsteekt.

Stap 3.
Om de juiste vochtigheidsgraad te handhaven, bedek je de asperges met een herbruikbare plastic zakje of wikkel je deze in met plasticfolie. Dit creëert een mini-kaseffect dat de asperges vers houdt.

Stap 4.
Zet het potje met de asperges in de koelkast en bewaar het tot een week of zelfs langer. Ververs het water om de twee dagen om de versheid te garanderen.

🧊 Hoe kun je asperges invriezen

Als je een overvloed aan asperges hebt en ze lang wilt bewaren, is invriezen een goede optie. Hoewel invriezen de textuur van asperges kan veranderen, is het toch een goede manier om de smaak en voedingswaarde te behouden. Dit is hoe je asperges kunt invriezen:

Stap 1.
Begin met het afsnijden van de uiteinden van de asperges. Was de asperges vervolgens grondig onder koud stromend water om al het vuil te verwijderen.

Stap 2.
Blancheer de asperges 2-3 minuten in kokend water, afhankelijk van hun dikte. Blancheren helpt de kleur, smaak en voedingsstoffen van asperges te behouden en doodt eventuele bacteriën.

Stap 3.
Leg de asperges in een ijsbad om het kookproces te stoppen.

Stap 4.
Dep ze droog en plaats ze in een luchtdicht bakje of diepvrieszak. Label met de datum en bewaar in de vriezer tot 3 maanden.

Asparagus with the ends trimmed off on a white colored wooden cutting board next to a small knife.

📗 Tips

Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • Stel asperges niet gedurende langere tijd bloot aan lucht en vocht, want dat kan leiden tot verwelking en bederf.
 • Bewaar asperges niet in de buurt van ethyleen producerende vruchten, zoals appels, bananen of tomaten, want die kunnen het rijpingsproces versnellen en ervoor zorgen dat asperges snel bederven.
 • Probeer, indien mogelijk, de asperges niet te vol te leggen in de koelkast, omdat dit kan leiden tot condensatie en bederf.
 • Snijd de uiteinden van de asperges voordat je ze bewaart.
 • De optimale temperatuur voor het bewaren van asperges is ongeveer 4°C. Deze temperatuur helpt de enzymatische activiteit af te remmen en voorkomt bederf.

🍲 Recepten met asperges

Vond je deze tips handig? Laat een reactie achter en beoordeel het!
⭐⭐⭐⭐⭐
Je feedback wordt super gewaardeerd en helpt anderen.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe tongstrelende recepten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg The Green Creator op Instagram en Facebook.

📖 Samenvatting

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A mason jar filled with water with trimmed asparagus in it.

Asperges Bewaren (3 manieren)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Total Time: 5
 • Method: koelkast/vriezer

Description

Met deze eenvoudige tips kun je asperges vers en smaakvol houden. Of je ze nu in de koelkast bewaart, rechtopstaand in water, of invriest, je kunt altijd genieten van heerlijke asperges.


Ingredients

 • verse asperges

Instructions

Methode 1: Bewaar in de koelkast

 1. Snijd: Begin met het afsnijden van ongeveer 1-2 centimeter van de uiteinden van de asperges om het taaie deel van de stengels te verwijderen.
 2. Wassen: Was de asperges grondig onder koud stromend water om vuil te verwijderen.
 3. Bundel: Bundel de getrimde asperge speren samen en wikkel de uiteinden in met vochtig keukenpapier om de juiste vochtigheidsgraad te behouden.
 4. Bewaren: Bewaar de asperges indien mogelijk in de groentelade van de koelkast om te profiteren van de koude temperatuur die de enzymatische activiteit vertraagt en uitdroging voorkomt.
 5. Geniet: Je asperges blijven enkele dagen vers.

Methode 2: Rechtopstaand in water

 1. Snijd: Begin met het trimmen van de uiteinden van de asperges, waarbij je het taaie deel van de stengel verwijdert.
 2. Water: Vul een hoog glas of een pot met water tot ongeveer de helft.
 3. Rechtop: Zet de getrimde asperges rechtop in het water, met alleen de onderste helft onder water en de rest boven het water.
 4. Vochtigheid: Om de juiste vochtigheidsgraad te handhaven, bedek de asperges in de pot met een plastic zakje of wikkel het in met plasticfolie, waardoor een mini-kaseffect ontstaat.
 5. Bewaren: Bewaar de asperges in de koelkast, en ververs het water om de twee dagen om de versheid te garanderen.
 6. Je asperges blijven een week of langer gehydrateerd en vers.

Methode 3: Invriezen

 1. Snijden: Begin met het afsnijden van ongeveer 1-2 inches van de uiteinden van de asperges en was ze grondig onder koud stromend water.
 2. Blancheren: Blancheer de asperges gedurende 2-3 minuten in kokend water, afhankelijk van hun dikte, om hun kleur, smaak en voedingsstoffen te behouden en eventuele bacteriën te doden.
 3. Ijsbad: Breng de geblancheerde asperges over in een ijsbad om het kookproces te stoppen.
 4. Dep ze droog: Dep de asperges droog en doe ze in een luchtdicht bakje of diepvrieszak.
 5. Etiketteren en invriezen: Label het bakje/zakje met de datum en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer.

Notes

 • Denk er altijd aan om de uiteinden van de asperges af te snijden voordat je ze bewaart, om de versheid en de smaak te garanderen.
 • Is de temperatuur van je koelkast koud genoeg? De optimale temperatuur voor het bewaren van asperges is ongeveer 4°C , de gebruikelijke temperatuurinstelling van een gewone koelkast. Door asperges bij deze temperatuur te bewaren wordt de enzymatische activiteit vertraagd en bederf voorkomen, waardoor de asperges langer vers en knapperig blijven.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.