Geroosterde asperges salade met grapefruit partjes

Op het moment dat asperges weer in het seizoen zijn maak ik mijn vreugde dansje. Asperges staan namelijk gelijk aan zonnige dagen. Er zijn eindeloos veel variaties mogelijk op deze gezonde groente, wat er onder ander voor zorgt dat asperges één van mijn favoriete lente groenten is. Je kunt ze grillen, blancheren, stomen, bakken of roosteren. Mijn nieuwe favoriet is om geroosterde asperges te combineren met de frisheid van grapefruit partjes, romige avocado en een vleugje nootmuskaat. Zoek je een heerlijke en eenvoudige lente salade? Dan is deze geroosterde asperges salade met grapefruit partjes iets voor jou!

Tip: verhit de asperges nooit te lang. Niet alleen zullen er voedingsstoffen verloren gaan, maar je zult ook een hoopje pappige vezels overhouden. Zorg er dus voor dat ze hun knapperigheid behouden ongeacht hoe je ze gaat bereiden. 

Roasted asparagus salad with pink grapefruit

Eén van mijn favoriete manieren om asperges te bereiden is om ze te roosteren (mijn andere favoriete manier is stomen). De smaak is heerlijk, vol en rijk. Ik vraag me vaak af of ik eigenlijk nog wel kruiden of specerijen nodig heb om de asperges af te maken.

Een paar minuten roosteren is al genoeg en als ze kwetsbaar zijn (zo dun als een potlood) is enkele minuten roosteren vaak al te veel. Dit recept is een elegante en simpele bijgerecht, voorgerecht of lunch (als je ze serveert met de soba noedels).

Wist je dat…

Wist je dat volgens de Chinese geneeskunde de voorjaar het tijd van het jaar is dat de lever het meest ontvankelijk is voor zoiets als een detox, maar ook voor het tegenovergestelde? Zorg dus een beetje extra voor je lever. Je hoeft nu niet meteen een detox te volgen, maar wat je kunt doen is bijvoorbeeld om voor iedere maaltijd 1 theelepel ongepasteuriseerde appelazijn te drinken in wat water. Ook is het raadzaam om op tijd naar bed te gaan, het liefst voor 11.00 uur (een lastige voor mij).

Roasted asparagus salad with pink grapefruit
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Roasted asparagus salad with pink grapefruit

Geroosterde asperges salade met grapefruit partjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 2 mins
  • Cook Time: 5 mins
  • Total Time: 7 mins
  • Yield: 2 1x
  • Category: salade, lunch
  • Diet: Vegan

Description

Deze asperges salade met de frisheid van stukjes grapefruit en stukjes romige avocado maakt dit een perfecte lente salade!


Ingredients

Scale
  • één portie soba noedels (min of meer twee grote lepels gekookte soba noedels); in plaats daarvan kun je deze salade ook serveren met boekweit (één kopje gekookte boekweit / 100 gram)
  • één grote roze grapefruit, in partjes gesneden
  • één pak (ongeveer 560 g) verse asperges – afgespoeld en de onderkant eraf gesneden
  • Keltisch zeezout naar smaak (optioneel)
  • een klein snufje nootmuskaat (nooit teveel, dit is giftig)
  • 4 theelepels verse citroensap
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • een avocado, in stukjes gesneden
  • drie eetlepels hennepzaad

Instructions

  1. Kook de soba noedels kort in kokend water (enkele minuten) en spoel tweemaal af onder koud water. Plaats de gekookte soba noedels op een bord en zet apart.
  2. Schil de grapefruit, snijd dwars in de lengte en verwijder het dunne velletje van ieder stukje. Zet opzij.
  3. Rooster de asperges enkele minuten in een beetje water in een pan (oven kan ook) totdat de asperges een beetje bruin zijn, maar nog wel knapperig. Besprenkel met zout en peper.
  4. Leg de asperges op een snijplank en snijd door de helft. Plaats op een bord met de soba noedels.
  5. Voeg ook de avocado stukjes toe, de grapefruit partjes, hennepzaden en nootmuskaat. Besprenkel met citroensap en voeg wat versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Serveer direct.

photos by the green creator (c) (copyright)

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.