Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A mason jar filled with water with trimmed asparagus in it.

Asperges Bewaren (3 manieren)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Total Time: 5
 • Method: koelkast/vriezer

Description

Met deze eenvoudige tips kun je asperges vers en smaakvol houden. Of je ze nu in de koelkast bewaart, rechtopstaand in water, of invriest, je kunt altijd genieten van heerlijke asperges.


Ingredients

 • verse asperges

Instructions

Methode 1: Bewaar in de koelkast

 1. Snijd: Begin met het afsnijden van ongeveer 1-2 centimeter van de uiteinden van de asperges om het taaie deel van de stengels te verwijderen.
 2. Wassen: Was de asperges grondig onder koud stromend water om vuil te verwijderen.
 3. Bundel: Bundel de getrimde asperge speren samen en wikkel de uiteinden in met vochtig keukenpapier om de juiste vochtigheidsgraad te behouden.
 4. Bewaren: Bewaar de asperges indien mogelijk in de groentelade van de koelkast om te profiteren van de koude temperatuur die de enzymatische activiteit vertraagt en uitdroging voorkomt.
 5. Geniet: Je asperges blijven enkele dagen vers.

Methode 2: Rechtopstaand in water

 1. Snijd: Begin met het trimmen van de uiteinden van de asperges, waarbij je het taaie deel van de stengel verwijdert.
 2. Water: Vul een hoog glas of een pot met water tot ongeveer de helft.
 3. Rechtop: Zet de getrimde asperges rechtop in het water, met alleen de onderste helft onder water en de rest boven het water.
 4. Vochtigheid: Om de juiste vochtigheidsgraad te handhaven, bedek de asperges in de pot met een plastic zakje of wikkel het in met plasticfolie, waardoor een mini-kaseffect ontstaat.
 5. Bewaren: Bewaar de asperges in de koelkast, en ververs het water om de twee dagen om de versheid te garanderen.
 6. Je asperges blijven een week of langer gehydrateerd en vers.

Methode 3: Invriezen

 1. Snijden: Begin met het afsnijden van ongeveer 1-2 inches van de uiteinden van de asperges en was ze grondig onder koud stromend water.
 2. Blancheren: Blancheer de asperges gedurende 2-3 minuten in kokend water, afhankelijk van hun dikte, om hun kleur, smaak en voedingsstoffen te behouden en eventuele bacteriën te doden.
 3. Ijsbad: Breng de geblancheerde asperges over in een ijsbad om het kookproces te stoppen.
 4. Dep ze droog: Dep de asperges droog en doe ze in een luchtdicht bakje of diepvrieszak.
 5. Etiketteren en invriezen: Label het bakje/zakje met de datum en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer.

Notes

 • Denk er altijd aan om de uiteinden van de asperges af te snijden voordat je ze bewaart, om de versheid en de smaak te garanderen.
 • Is de temperatuur van je koelkast koud genoeg? De optimale temperatuur voor het bewaren van asperges is ongeveer 4°C , de gebruikelijke temperatuurinstelling van een gewone koelkast. Door asperges bij deze temperatuur te bewaren wordt de enzymatische activiteit vertraagd en bederf voorkomen, waardoor de asperges langer vers en knapperig blijven.