Droogshampoo Maken (poeder en spray)

Droogshampoos zijn enorm populair met name doordat droogshampoos het haar structuur geeft. In mijn geval betekent het dat mijn haar volume krijgt. Sterker nog, net gewassen haar ”hangt” sneller doordat het zo schoon en glad is. Maar droogshampoos zijn ook een geweldige uitkomst als je je haar niet zo vaak wilt wassen of als je druk bent. Maar hoe maak je je eigen droogshampoo?

Wat is droogshampoo?

Het basisidee van een droogshampoo is een olie absorberende substantie die je aanbrengt aan de wortels van je haar (hoofdhuid) waar je haar vettig is. Er zijn geweldige merken op de markt, maar helaas bevatten ze wel chemische ingrediënten.

De olie absorberende stoffen in commerciële droogshampoos trekken snel in en zijn meestal verdampende vloeistoffen zoals wodka of alcohol. Commerciële droge shampoos kunnen prijzig zijn en bevatten substanties zoals isobutaan, butaan en propaan. Dat zijn best wel wat chemicaliën op je haar en hoofdhuid. Ook heb ik me laten vertellen (door een kapper) dat droogshampoos zich hechten op de hoofdhuid en heel moeilijk uit te wassen zijn. Yak!

DIY dry shampoo

Hoe maak je je eigen droogshampoo (poeder en spray)

Er zijn enkele natuurlijke producten die olie absorberen, zoals maïszetmeel en arrowroot. Erg handig om het haar schoon te maken en om grip te krijgen op je haar als je het wilt stijlen. Ik gebruik een niet al te lichte poeder (arrowroot), aangezien ik niet blond ben. Ik meng arrowroot met cacaopoeder.

Drooghampoo in poedervorm

Je hebt het volgende nodig:

  • voor blondines: ¼ kopje arrowroot poeder of maïzena
  • voor brunettes: 2 eetlepels cacaopoeder en 2 eetlepels arrowroot of maïszetmeel
  • 5 druppels etherische oliën (optioneel)
  • een oude make-up borstel toe te passen (optioneel)

Meng alle ingrediënten in een kommetje met een lepel. Bewaar de mix in een kleine pot of oud poeder doosje. Breng met een oude make-up borstel aan op de aanzet of vette delen van je haar. Je kunt ook een kammetje gebruiken.

Voor de brunettes
Als je liever geen cacao gebruikt dan kun je de cacao poeder overslaan, maar laat de arrowroot of  maïszetmeel dan minstens 2 uur (of gedurende de nacht) intrekken zodat je niet rondloopt met een witte waas.

Droogshampoo in sprayvorm

Als je liever een (natte) spray vorm gebruikt dan is het recept hetzelfde als hierboven, alleen voeg je dan ook een beetje water en alcohol toe.

  • 1 kopje warm water
  • 1/4 kop arrowroot of maïzena
  • 1/4 kopje wodka of ander alcohol
  • etherische oliën of een klein pufje van je favoriete geurtje

Meng alle ingrediënten in een kleine spray fles en schud het mengsel goed. Schud voor elk gebruik en spray op de aanzet van je haar of de vette delen. Vervolgens laat je dit even drogen.

photos and text by the creator green (c) (copyright)