Bloemkool Rijst

Het kostte me vrij lang om de zogenaamde ”bloemkool rijst hype eens te proberen. Enkele vrienden maakte laatst echter een bloemkool rijstgerecht voor mij. Ik was aardig onder de indruk moet ik zeggen.

Bloemkool rijst zou trouwens met gemak ook de naam bloemkool couscous kunnen hebben, maar om eerlijk te zijn maakt het niet echt uit. Waar het om gaat is dat het lekker, licht, luchtig, en gemakkelijk te bereiden is. Wat ook wel noemenswaardig is, is dat je met gemak een hele bloemkool weg kunt eten zonder dat je het door hebt (net als dit bloemkool recept hier). Het kan natuurlijk couscous of rijst vervangen in elk recept: warm of koud, bijgerecht of hoofdgerecht. Ik moest dit eens zelf proberen! 

Bloemkool couscous of bloemkool rijst is best welgraan-achtig”. Het is ook zacht en heeft net zoals rijst dezelfde ”bite”. Wanneer je de bloemkool korrels rauw eet, zijn ze zacht zijn, maar knapperig genoeg met een milde smaak. Rauwe bloemkool rijst kun je ook gebruiken zoals je granen zou gebruiken.

Bloemkool Rijst

Je maakt dezecopycat” rijst (het zal niet smaken zoals rijst!) door de bloemkoolroosjes in een keukenmachine of blender te malen totdat je kleine korrels hebt (overdrijf het niet anders eindig je met rauwe bloemkool puree). Een vierkante rasp werkt ook goed. Snel gekookt of gestoomd zal de bloemkool rijst lekker zacht maken. Het kan worden geserveerd zoals rijst dus als bijgerecht, in de roerbak, of met bonen. Super eenvoudig!

How To Make Cauliflower Rice /CouscousHow To Make Cauliflower Rice /CouscousDus als je stiekem meer bloemkool in je dieet wilt introduceren, dan is bloemkool rijst” iets wat je moet proberen.
Vandaag laat ik in onderstaand recept zien hoe je een heerlijk en makkelijk bijgerecht met bloemkool rijst kunt maken. Soms begin ik met dit bloemkool rijst recept en voeg dan wat gebakken zoete aardappelen toe of op smaak gemaakte bonen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Als je dit recept gaat maken, zie ik graag je creaties terug! Vergeet me niet te taggen op Instagram @thegreencreator of door hieronder een reactie achter te laten.

How To Make Cauliflower Rice /Couscous

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
How To Make Cauliflower Rice /Couscous

Bloemkool Rijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 10 mins
  • Total Time: 20 mins
  • Yield: 2-3 grote porties 1x
  • Category: bijgerecht
  • Diet: Vegan

Description

Een lichte en heerlijke manier om bloemkool rijst / bloemkool couscous te maken. Een eenvoudig recept dat aan bijna ieder gerecht kan worden toegevoegd. Licht, luchtig en makkelijk te bereiden.


Ingredients

Scale
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 fijngehakt uitje
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 grote wortelen (in stukjes gesneden)
  • 70 gram groene erwten (bevroren of goed afgespoeld uit een glazen pot)
  • 120 ml water
  • 1 blokje groentebouillon
  • zee zout en zwarte peper naar smaak
  • optioneel: kruiden zoals kurkuma, komijn en knoflookpoeder (optioneel, voeg een blokje groenten bouillon toe)

Instructions

  1. Was en snijd de bloemkool roosjes en pulseer het in de keukenmachine tot je ”rijst” hebt.
  2. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de kokosolie. Voeg de gesnipperde ui toe.
  3. Als het uitje goudbruin is, voeg een groente bouillon blokje toe, water, de bloemkool rijst en wortelen en laat dit voor ongeveer 5 minuten sudderen, of totdat het zacht genoeg is (het water verdampt is).
  4. In de laatste paar minuten voeg de groene erwten toe.
  5. Breng op smaak met peper, zout en kruiden.

Notes

  • Voor extra smaak voeg wat verse kruiden of vers limoensap toe nadat de rijst klaar is of een beetje tamari/soya saus.
  • Tip: je kunt de bloemkool rijst na het malen in de keukenmachine goed invriezen. De rijst kan in een luchtdichte container tot drie maanden worden bewaard. Voor gebruik ontdooi je de rijst een paar minuten buiten de koeling.
  •  

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.