Zuurkool (en probiotica in het algemeen) is nodig voor een goede gezondheid. Je kunt probiotica (goede bacteriën) in de vorm van supplementen kopen, maar gefermenteerde voeding is velen malen handiger dan probiotica supplementen en bevat bovendien vitamines, mineralen en antioxidanten.
Zuurkool kennen we denk ik allemaal wel van de stamppot, maar rauwe zuurkool is wellicht minder bekend. Deze zuurkool salade is heerlijk, zelfs als je geen zuurkool liefhebber bent.
Je helpt je darmflora enorm door gefermenteerde voeding te eten en deze zuurkool salade is daar perfect voor.
Wist je dat…
Een gezonde darmflora is belangrijk, omdat de opname van voedingsstoffen in je darmen begint. Eigenlijk kun je wel stellen dat alles in je darmen begint. Een (dis)balans in je hormoonhuishouding, een sterk (of zwak) immuunsysteem, wel of geen energie..…eigenlijk alles. Je zou je dus in de eerste plaats moeten richten op een gezonde darmflora voordat je je gezondheid (verder) wilt verbeteren. Het eten van voldoende gefermenteerde voeding is een manier om dat te doen.
Zuurkool
Zuurkool bevat levende bacteriën, dat ervoor zorgt dat het spijsverteringsstelsel en de darmen beter werken. Als je nooit wat meer zuurkool hebt gegeten dan een paar hapjes en je hebt gevoelige darmen dan kan het zijn dat je vrij snel na het eten naar het toilet moet gaan…Dit is normaal. Heel vaak krijg ik dan mailtjes binnen van meiden die de volgende dag ineens een veel zuivere huid hebben. Want ja, ook een schone huid begint in de darmen.
De slechte bacteriën zorgen er ook voor dat de goede bacteriën worden aangevuld, maar de bacteriën moeten wel levend zijn. Bij hitte dood je de bacteriën. Het is dus belangrijk om geen zuurkool te kopen dat al verhit is geweest. Het beste is verse zuurkool.
Zuurkool bevat veel vitamine C en K. Vitamine K zorgt er onder andere voor dat calcium in onze botten terecht komt en niet in onze bloedvaten.
Elke dag een klein beetje zuurkool is al voldoende om je darmflora een handje te helpen. Je hoeft echt geen hele pak ineens op te eten. Wellicht is dat ook niet heel gezond in verband met het natrium gehalte in zuurkool wat kan leiden tot een hoge bloeddruk.
Ben jij bekend met rauwe zuurkool?

Zuurkool salade
- Cook Time: 10 mins
- Total Time: 10 mins
- Yield: een grote kom
- Category: bijgerecht, salade
- Diet: Vegan
Description
Deze zuurkool salade is snel te maken, lekker en helpt om je gezonde darm flora te ondersteunen door alle goede bacteriën. Heerlijk in combinatie met de geroosterde walnoten, geraspte wortelen, verse stukjes appel en komijn.
Ingredients
- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 1 bakje walnoten, geroosterd
- 1 kleine ui in stukjes gesneden (gebruik een half uitje als dit teveel voor je is)
- 1 kleine wortel, geraspt
- 1/2 eetlepel komijn
- 1 Granny Smith, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel rauwe appelazijn
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- optioneel: 1 eetlepel rozijnen
Instructions
- Rooster de walnoten in een pannetje. Spoel de zuurkool even af als het te zuur voor je (beter is het om dit niet te doen overigens). Meng vervolgens de zuurkool met de rest van de ingrediënten en serveer.
photos by the green creator (c) (copyright)
Super goed advies, heb jaren geleden al gevoeld dat rauwe zuurkool goed voor mijn lichaam is, maar is helemaal uit het oog verloren gegaan. Dankzij jouw artikel over fermenatie & dit lekkere recept ga ik straks naar de bio winkel eens kijken of ik een vat zuurkool kan inslaan 😉
Thx Igor
Ik ben blij om dit te lezen Igor 🙂