Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
log of marzipan on white marble with one slice cut

Zelf Marsepein Maken (Amandelspijs)

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Total Time: 5
  • Yield: 5 plakjes (180 gr) 1x
  • Category: zoet, dessert
  • Method: keukenmachine
  • Cuisine: Duits, Italiaans, Spaans
  • Diet: Vegan

Description

Dit makkelijke marsepein recept bevat slechts 3 ingrediënten en kost je 5 minuten om te maken! Het recept is veganistisch (geen eiwitten), van nature glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Dit recept is een mix tussen traditionele marsepein en amandelspijs.


Ingredients

Scale
  • 100 gr amandelmeel geblancheerd en fijngemalen * zie notes
  • 80 gr poedersuiker of erythritol poeder * zie notes
  • 15 ml water
  • 1/2 theelepel amandelextract (optioneel maar sterk aanbevolen) * zie notes
  • 1 theelepel rozenwater (optioneel) * zie notes

Instructions

Voor dit recept gebruik ik erythritol. Met een elektrische koffiemolen / kruidenmolen maak je poeder van de erythritol.

Doe het amandelmeel en de poedersuiker in een keukenmachine en meng tot een gladde massa. Afhankelijk van hoe groot en krachtig je keukenmachine is, kan dit 1-2 minuten duren. Blend totdat het een stevige massa is.

Ik raad aan om voor dit recept en deze hoeveelheid een kleine keukenmachine te gebruiken.

Voeg na een paar seconden het water, amandelextract en rozenwater toe (optioneel). Blend opnieuw om te combineren. De marsepein is klaar als je een beetje van het deeg gemakkelijk tot een balletje met je vingers kunt rollen. Het moet een beetje plakkerig zijn en niet uit elkaar vallen.

Als het deeg vochtig en kruimelig is, laat het dan langer blenden. En als het te droog en kruimelig is, voeg dan een klein beetje water toe (ongeveer ½ theelepel per keer).

Wees voorzichtig met het toevoegen van water, want het deeg kan al snel te plakkerig en vochtig worden. De enige manier om dit dan te kunnen compenseren is door meer amandelmeel toe te voegen en afhankelijk van de smaak ook meer zoetstof. Wees dus voorzichtig met het water. Je wilt een dikke deeg maken en geen notenboter.

Haal het marsepeindeeg uit de keukenmachine en kneed het als (brood) deeg op een oppervlak tot het warm wordt en zich gemakkelijk aanpast aan elke vorm die je maar wilt. Je kunt er een blok, schijf of bal van maken en in de koelkast plaatsen, in een luchtdichte verpakking of stevig verpakt in huishoudfolie.

Na ongeveer 3-4 uur in de koelkast is de marsepein stevig.

Afhankelijk van hoe je de marsepein wilt gebruiken, kan het handig zijn om de marsepein voor gebruik op kamertemperatuur te brengen.



Notes

  • Amandelmeel: het is het makkelijkst om fijngemalen geblancheerd amandelmeel te gebruiken. Zorg ervoor dat het amandelmeel gemaakt is van geblancheerde amandelen (schil verwijderd). Maar in plaats van amandelmeel kun je dezelfde hoeveelheid hele amandelen gebruiken (zonder de schil). Je kunt de schil zelf verwijderen door de amandelen in kokend water te laten weken. Als het water is afgekoeld, kun je de buitenkant heel gemakkelijk met je vingers verwijderen. Voordat je de amandelen in het recept gebruikt, moet je er dan wel voor zorgen dat ze droog zijn. Je kunt ze aan de lucht laten drogen of met keukenpapier deppen. Pulseer ze vervolgens in een keukenmachine om amandelmeel te maken.
  • Als je geen amandelmeel kunt vinden, kun je ook gemalen amandelen kopen, maar haal de fijngemalen amandelen, want dat is het beste voor marsepein.
  • Zoeter: als je zoetere marsepein wilt (lijkt dus meer op marsepein dan amandelspijs), gebruik dan een zoete siroop in plaats van water, zoals ahornsiroop, agavesiroop, rijstmoutstroop of een andere vloeibare zoetstof voor zoetere marsepein.
  • Zoetstof in poedervorm: je kunt elke poedersuiker gebruiken, maar zorg ervoor dat het veganistisch is. Voor een geraffineerde suikervrije versie kun je xylitol of erythritol gebruiken.
  • Als je rozenwater gebruikt, zorg er dan voor dat het rozenwater geschikt is voor consumptie.
  • De smaak is het lekkerst als je een amandelextract van goede kwaliteit gebruikt. Dit is een voorbeeld van een goed amandelextract.
  • Verse marsepein kan in een luchtdichte verpakking of in huishoudfolie tot 2 weken in de koelkast of 3 maanden in de vriezer worden bewaard.
  • Dit recept maakt ongeveer 180 gram marsepein / amandelspijs.

Keywords: amandelspijs, marsepein, zoet, dessert, glutenvrij, graanvrij

Read previous post:
garlicky green beans on a white plate with a fork
De Beste Sperziebonen met Knoflook

  Heldergroen, licht knapperig, fris, hartig en knoflookachtig. Laat me je mijn nieuwe favoriete bijgerecht voorstellen: sperziebonen met knoflook. Eerlijk...

Close