Kruidnoten

Deze kleine koekjes, ook wel kruidnoten genoemd, zijn een Nederlandse traktatie die typisch tijdens de winter en de feestdagen, vooral als Sinterklaas in het land is, gegeten wordt.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

KRUIDNOTEN OF PEPPERNOTEN

In Nederland worden pepernoten en kruidnoten vaak door elkaar gebruikt, maar er is een verschil. Pepernoten zijn gezoet met honing en gekruid met anijs. De textuur is zacht en taai, zoals taaitaai. Kruidnoten zijn knapperiger en hebben de vorm van kleine platte balletjes.

ZIJN KRUIDNOTEN VEGAN?

Kruidnoten zijn vaak per ongeluk veganistisch (niet glutenvrij). Maar ze zijn er in verschillende maten, gedoopt in pure of witte chocolade, en sommige versies zijn glutenvrij.

ZELF KRUIDNOTEN MAKEN

Dit jaar wilde thuis vegan en glutenvrije kruidnoten maken. Eigenlijk maak je kleine koekjes, die je lang genoeg laat bakken en gebruik je specifieke kruiden om dezelfde smaak te creëren.

WAT ZIJN KRUIDNOTEN?

Kruidnoten zijn kleine (nootvormige) koekjes. Ze zijn knapperig en hebben een specifieke smaak. Officieel worden ze omschreven als ”half bolletje van speculaas, gegeten in de sinterklaastijd”.

Dit simpele recept is makkelijk (het kost alleen tijd om alle koekjes te maken), veganistisch, glutenvrij, geraffineerd suikervrij, en kan olievrij worden gemaakt.

INGREDIENTEN

Amandelmeel
Kokossuiker
Plantaardige melk
Speculaaskruiden

En een paar essentiële bakingrediënten zoals zout en bakpoeder om de smaken te laten knallen en deze koekjes te laten rijzen.

EEN PAAR TIPS

Dit recept is eenvoudig, maar het vormen van de koekjes kan tijd kosten. Het beste is om een theelepel te gebruiken om elke keer dezelfde hoeveelheid beslag te gebruiken als je een kruidnoot maakt.

Er passen er heel wat kruidnoten op een bakplaat, omdat de kruidnoten zich tijdens het bakken niet zullen uitzetten.

Houd deze koekjes in de gaten tijdens het bakken. Ze zijn klein en bakken veel sneller dan gewone koekjes.

Je kunt dit recept ook olievrij maken, als je dat wilt. Vervang dan de kokosolie door een gelijke hoeveelheid appelmoes.

Vooral als je de kokosolie overslaat, zou ik aanraden een stuk bakpapier te gebruiken om deze kruidnoten te bakken.

Ik hoop dat jij dit recept gaat proberen tijdens de gezellige koude wintermaanden! Laat het me weten door een reactie achter te laten hieronder, beoordeel het recept, en vergeet niet een foto te taggen op Instagram #thegreencreator + @thegreencreator of Facebook zodat ik je creatie terug kan zien.

small brown cookies on a white backdrop next to a blue and white mug
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
small brown cookies on a white backdrop

Kruidnoten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Yield: circa 50 kruidnoten 1x
  • Category: zoet
  • Method: oven
  • Cuisine: Nederlands
  • Diet: Gluten Free

Description

Deze heerlijke Nederlandse Kruidkoekjes, ook wel Kruidnoten genoemd, zijn een traktatie om te serveren. Met kenmerkende kruiden zijn deze kleine knapperige kruidnoten onweerstaanbaar.


Ingredients

Scale
  • 200 gram amandelmeel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 volle eetlepel speculaaskruiden
  • snufje Keltisch zeezout
  • 50 gram kokosolie
  • 3 eetlepels plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
  • optioneel: extra theelepeltje kaneel

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Meng de amandelmeel, baking soda, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
  3. Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier, of: doe wat ik deed en spreid de deeg uit over de bakplaat en met een super kleinglaasje draai je rondjes uit het deeg. Ze hebben dan allemaal dezelfde grootte en de onderkant is dan plat.
  4. Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.

photos by the green creator (c) (copyright)