Duurzamer Leven In 2021

Als ik iets positiefs over 2020 mag benoemen dan is dat het momentum dat onbedoeld is gecreëerd om stil te staan en te reflecteren. Op het kleine, maar ook het grotere plaatje. Het bewustzijn rondom klimaatverandering en het besef dat we het (nog steeds) in onze handen hebben om de toekomst te veranderen is iets waar ik vaak aan denk. In dit artikel hoop ik je te inspireren om onze dagelijkse keuzes te heroverwegen en gezamenlijk een verschil te maken. Van wat we eten tot het planten van bomen, hier zijn mijn eenvoudige tips om in 2021 duurzamer te leven.

this article is also available in:

English

Dit artikel is gesponsord door Banque Raiffeisen Luxembourg.

“Als je denkt dat je te klein bent om een verschil te maken, probeer dan met een mug te slapen.” – Dalai Lama. Telkens wanneer ik me verslagen voel door het nieuws en de toestand van onze planeet, denk ik aan dit citaat. Want ook al eet ik volledig veganistisch en probeer ik je te inspireren om (meer) plantaardig te eten, toch voel ik me wel eens verslagen. Hoe kunnen we in 2021 (nog) duurzamer leven?

 – DUURZAMER LEVEN –

ETEN

EET (MEER) PLANTAARDIG

Diëten rijk aan dierlijke producten vereisen meer energie uit fossiele brandstoffen, meer land en meer water om te produceren in vergelijking tot plantaardige diëten. Over het algemeen is een (meer) plantaardig dieet beter voor het milieu.

Het eten van een (meer) plantaardig dieet maakt wel degelijk verschil. Een eenvoudige Google-zoekopdracht zal je al snel vertellen hoeveel CO2-equivalent per kg nodig is voor ons voedsel. Vlees genereert bijvoorbeeld een grote hoeveelheid broeikasgassen in vergelijking met fruit, erwten, tarwe en noten.

Als je de volgende keer denkt dat je kleine dagelijkse keuzes geen verschil maken, overweeg dan het volgende: er zijn ongeveer 25 porties groenten nodig om aan dezelfde uitstoot te voldoen als 1 portie rundvlees. Dit is een groot verschil in uitstoot en het is absoluut de moeite waard om (vaker) te kiezen voor een plantaardige optie.

Deze bron laat ook zien hoe voordelig het kan zijn om over te stappen op een (meer) plantaardig dieet. Voedselemissies kunnen met maar liefst 73% worden verminderd (afhankelijk van waar je woont). Ons dieet is dus een zeer effectieve manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

EET LOKAAL & VOLGENS DE SEIZOENEN

Een plantaardig dieet is echter niet altijd duurzaam. Het is een goed idee om na te denken over hoe je voedsel wordt vervoerd. Als je tropische fruit en groenten door de lucht worden vervoerd, kan dit meer broeikasgasemissies per kilogram veroorzaken dan nodig is.

Overweeg, indien mogelijk, waar je eten vandaan komt en hoe het is vervoerd.

In lijn met het bovenstaande denk ik persoonlijk dat het niet nodig is om elke dag een avocado te consumeren. Avocado’s hebben enorm veel water nodig. Tijdens de warmere maanden gebruikt een avocadoboom elke dag veel liters water om te gedijen. En deze bomen staan bijna altijd in regio’s als Peru en Mexico waar een goede hoeveelheid water wordt gebruikt voor slechts één gewas.

 MINDER AFVAL

Als ik voedsel weggooi, gooi ik eigenlijk natuurlijke hulpbronnen weg. Voedselverspilling is wereldwijd een grote zorg. Al het geproduceerde voedsel wordt verspild. Ik heb ooit gelezen dat als voedselverspilling een land zou zijn, het de derde grootste uitstoot van broeikasgassen zou zijn (na de VS en China).

Als je kunt, koop dan wat je nodig hebt en vries alles in wat je kunt invriezen (dat is meer dan je denkt). Je kunt stoofschotels, kruiden, brood en fruit (sap) invriezen. En als je kunt, composteer dan alle restjes.

DENK NA OVER JE BANK

Je financiën zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar deze kleine verandering kan een grote impact hebben.

Als je ervoor zorgt dat je bank niet investeert in fossiele brandstofbedrijven, voer je een dagelijkse verandering door zonder actief iets te doen. Er zijn tegenwoordig veel groene bank opties.

STEM MET JE PORTEMONNEE 

We stemmen met onze portemonnee. Waar we ons geld aan uitgeven heeft een grote impact op hoe de wereld eruit ziet.

Consumenten worden bewuster en zijn meer betrokken bij het milieu. Als gevolg hiervan zoeken bedrijven naar manieren om met natuurlijke hulpbronnen de CO2-uitstoot te verminderen om de negatieve impact op het milieu te verminderen.

Banque Raiffeisen Banque Raiffeisen is een voorbeeld van een ethisch en verantwoordelijke bank. Banque Raiffeisen werd in 1925 in Luxemburg opgericht en is de eerste coöperatieve bank. 

In 2021 gingen ze een samenwerking aan met Hëllef fir d’Natur van natur & ëmwelt en Friendship Luxembourg.

Met deze samenwerking kun je een boom planten. Je hoeft alleen maar de Banque Raiffeisen Visa kaart te gebruiken om te betalen. Het maakt niet uit waarvoor je betaalt. De duurzame Visa-kaarten (uniek in Luxemburg) zijn een manier om bewustwording te creëren en de schadelijke effecten van klimaatverandering te bestrijden. Door met deze kaart te betalen plant je bomen in Luxemburg en Bangladesh.

200 transacties = Banque Raiffeisen plant 1 boom in Luxemburg of Bangladesh.

Ontbossing (het verwijderen van regenwoud of bomen om het om te zetten tot een land voor niet-bosgebruik) staat hoog op de agenda van de milieubewuste mens, omdat het zelfs een grotere impact heeft dan de opwarming van de aarde. Een (meer) plantaardig dieet (dan is er namelijk minder ontbost land nodig voor vee) en het planten van meer bomen zijn valide en duurzame tegenreacties daarop. De belangrijkste reden hiervoor is dat bomen een cruciale rol spelen als het gaat om het verwijderen van CO2. Bomen voorzien ons van zuurstof, maar helpen ook om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.

Hoe meer bomen we hebben en planten, hoe meer hulp we hebben bij het verminderen van onze totale uitstoot.

an open cotton shopping bag with mandarins and green leaves on a marble table with a bank card in the middle of the mandarins

ANDERE KLEINE (MAAR GROTE) VERANDERINGEN

LEES DIGITAAL

Als je net als ik een fanatieke lezer bent, is het de moeite waard om over te stappen op een digitale manier om boeken te kopen en te lezen. Ik koop veel boeken en toen ik verhuisde, was ik negatief verrast. Niet alleen door de enorme hoeveelheid papier die ik in de loop der jaren had verzameld, maar ook rekening houdende met het inpakken en verzenden van al deze boeken. Sommige boeken, zoals tekstboeken en kookboeken zijn gewoon beter gedrukt, maar de overgrote meerderheid kan ik makkelijk op een digitaal apparaat lezen.

Als je geen Kindle of Kobo hebt of niet wilt investeren in een eReader, overweeg dan om een iPad te gebruiken (als je er eentje hebt). En als je aarzelt om e-books te kopen, dan kun je de app Libby gebruiken om digitaal boeken te lenen bij je plaatselijke bibliotheek.

an ipad on a white marble table with a colorful book cover and a hand with rings next to it with a cup of tea, leaves and a bowl of almonds in the corner

PLASTIC

Een kleine gewoonte dat me geen enkele moeite kost, is om altijd een herbruikbare tas mee te nemen. Het is bijna onmogelijk om alle (micro) plastic te vermijden, want plastic zit letterlijk in bijna alles. Plastic is een deel van onze wereld en zelfs onze voeding geworden, maar kleine keuzes, zoals het overslaan van voedsel dat in plastic is verpakt, kunnen een verschil maken.

WANNEER WE BETER WETEN, HEBBEN WE DE NEIGING OM BETERE KEUZES TE MAKEN

Persoonlijk vind ik het belangrijk om mezelf over dit onderwerp te informeren. Er zijn tal van boeken, nieuwsbronnen en documentaires over het onderwerp klimaatcrisis te vinden.

Als je weet wat er werkelijk aan de hand is, kun je betere kleinere en/of grotere keuzes maken. De laatste twee documentaires die ik over dit onderwerp heb gezien, zijn Seaspiracy (Netflix) en David Attenborough: A Life on Our Planet (Netflix).

Ik weet dat er veel meer voor nodig is dan onze kleine dagelijkse veranderingen, en we hebben ook wereldleiders en grote bedrijven nodig om actie te ondernemen. Maar denk eens aan een sneeuwbaleffect. Of je nu kiest om een boom te planten met je Visa-kaart, minder voedsel verspilt of besluit om (volledig) plantaardig te eten, je stemt en deelt een boodschap uit aan de wereld. We kunnen het beter doen als we dit allemaal samen doen.

Als je dit artikel leuk vond, wil je misschien ook dit artikel lezen over hoe je duurzamer kunt leven en deze gift guide met duurzame cadeaus kan ook nuttig zijn.

Heb jij meer tips voor mij hoe we in 2021 duurzamer kunnen leven? Laat het me dan weten in de reacties hieronder. Ik vind het ook super leuk om met je in contact te komen op Facebook of Instagram @thegreencreator + #thegreencreator

Wil je dit artikel bewaren voor later? Pin het op je Pinterest:

person with long ponytail and in a white dress cutting a purple cabbage with a white backdrop on a wooden cutting board

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Als je de tekst opnieuw wilt publiceren, herschrijf het artikel dan in je eigen unieke woorden en link terug naar de bron hier op The Green Creator. Dank je wel!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.