Hoe kan ik duurzamer leven? (WINACTIE)

Bijna een half jaar geleden (november 2016) had iedereen het erover: de documentaire ”Before the flood” van Leonardo DiCaprio. We keken massaal (mijn tijdlijn stond er vol van) en wilden allemaal de planeet redden. Ook 22 april op de Dag van de Aarde kwam het onderwerp duurzaamheid weer aan bod. En terecht, want we zijn niet erg goed bezig geweest en het is tijd om te redden wat er te redden valt. Hoe kunnen we dit nog rechtzetten? Hoe kan ik duurzamer leven? Voor onszelf en de generaties na ons.

Na het zien van een documentaire zoals ”Before the Flood” bekruipt je al snel het gevoel dat het toch al te laat is en dat je in je eentje maar weinig verschil uit kunt maken. Ik ben het met het laatste niet eens. Ja, ik heb gejankt bij deze documentaire en me hopeloos gevoeld, maar ken je deze gezegde?

”Als je denkt dat je te klein bent om een effect te kunnen hebben, probeer dan maar eens te gaan slapen met een mug in de kamer”

Als iedereen een klein beetje in actie komt, kunnen we met z’n allen best wat teweeg brengen. Plastic tasjes zijn niet meer gratis en dat heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de meesten van ons nu braaf een eigen boodschappen tasje meeneemt naar de winkel. Er gaan maar liefst 71% minder plastic tasjes over de toonbank. Kleine moeite, groot effect. Dit geldt voor zo veel meer dingen.

Hoe kan ik duurzamer leven?

Veel van de dingen die we de wereld aandoen is uit luxe. Ik las ooit eens dat alles wat we doen om ”vooruit te willen komen” in het leven uit gemak is ontstaan. Al het luxe is ontstaan uit de behoefte om ons leven gemakkelijker en leuker te maken. Meer auto’s, meer bewerkt voedsel… Dus met een beetje minder gemak zouden we de wereld wellicht wat duurzamer kunnen maken, toch? Maar hoe?

Hoe kan ik duurzamer leven?

  • Als je geen vegan/vegetariër bent, zou je kunnen overwegen om minder vaak vlees te eten.
  • Als je vlees eet kies dan voor vlees dat minder belastend is voor de planeet. Rundvlees is een van de meest inefficiënte toepassingen van hulpbronnen op de planeet. Kies dan liever voor kip. Door deze keuze verminder je de methaan uitstoot voor de planeet.
  • Gebruik geen plastic tasjes, maar koop liever herbruikbare tasjes zoals stoffen boodschappentasjes. 
  • Je kunt ervoor kiezen om geen producten te gebruiken die onnodig verpakt zijn (met plastic).
  • Palmolie is ook echt niet fijn (denk aan ontbossing) en ik ben blij dat ik hier nooit mee heb gekookt.
  • Ga over op duurzame stroom.
  • Wandel (of fiets) afstanden in plaats van uit gemak steeds de auto te pakken. Wandelen is mijn favoriet en nog eens goedkoper en gezond ook.
  • Ook veganisten (die logischerwijs al geen vlees eten) kunnen bijdragen aan de toekomst van de planeet door minder avocado’s te eten. Ik eet minder avocado’s nu ik weet wat voor een belasting dit op de planeet is. Ik wist niet dat de teelt van avocado’s (vaak in droge gebieden) zo belastend voor de planeet is. Het telen van avocado’s vergt namelijk enorm veel water en dit leidt tot illegale ontbossing.
  • Ik gebruik geen plastic tasjes en flesjes meer tenzij het echt niet anders kan. Je hebt me vast eens voorbij zien komen op social media met een glazen fles. Net als met plastic tasjes, is dit een kleine moeite met een groot effect.

De vraag is natuurlijk hoe ver je wilt gaan. Wat is nog normaal zonder dat we gelijk weer leven zoals in de oertijd? Ik denk dat streven naar perfectie zinloos is en maar van korte duur. Ik maak liever kleine stapjes. Glazen flessen in plaats van telkens een plastic flesje kopen? Top! Meer lokaal eten in plaats van dure producten van de andere kant van de wereld over laten vliegen met bijbehorende CO2 uitstoot? Top! Als vleeseter besluiten om drie keer per week vlees te eten in plaats van elke dag? Prima bezig!

”In de VS wordt 40% van de grond gebruikt voor voedselproductie. 70% hiervan wordt gebruikt voor veevoer en 1% wordt gebruikt voor dingen die we eigenlijk eten: fruit, groenten en noten”

Ik denk vaak aan deze emotionele video van Wubbo Ockels vlak voor zijn overlijden. Wat zou het toch voor onze planeet betekenen als we allemaal zouden beseffen dat we echt maar 1 planeet hebben? ”Even a small thing, does something”.

Hoe kan ik duurzamer leven?

WINACTIE

Doe wat voor jezelf haalbaar is. Hoe klein of hoe groot dat ook is (dat is persoonlijk), maar ik hoop dat we er wel veel vaker stil bij zullen staan. We bezitten de planeet namelijk niet. We hebben haar nodig. Volgens mij gaat het erom dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Iedereen op zijn/haar eigen haalbare manier. Ik wil je (én dus de mensheid én dus de planeet) graag helpen. Zo zijn plastic tasjes en flessen echt niet meer nodig. Als je nog plastic flesjes en tasjes gebruikt, probeer deze dan te vervangen voor een duurzamere versie. Om je hiermee te helpen heeft Royal Green aangeboden om drie van hun onwijs mooie nieuwe dubbelwandige glazen flessen weg te geven met fles beschermer en granny bag erbij (gezamenlijke waarde van €32,43).

Hoe kan ik duurzamer leven?

Hoe kan ik duurzamer leven?

Hoe kun je winnen

De 3 winnaars worden 7 mei 2017 op Facebook bekend gemaakt.

Ik ben reuze benieuwd hoe jij duurzaam leeft of duurzamer wilt gaan leven. Iedere kleine verandering maakt al een verschil, vind je niet?